Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ρίγανη: ένα σπουδαίο βότανο

Η ρίγανη είναι ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά φυτά της Μεσογείου και βέβαια πολύ αγαπητή στην Ελλάδα όπου λόγω κλιματολογικών συνθηκών ευδοκιμεί εξαιρετικά. Άλλωστε δε θέλει και πολλά. Είναι ένα φυτό αυτοφυές που μπορούμε να το συναντήσουμε σε πολλά ελληνικά βουνά τόσο στην ηπειρωτική χώρα όσο και στα νησιά.
Πρόκειται για ένα θάμνο κοντό (φτάνει περίπου έως τα 50 εκ. ύψος), φρυγανώδη με κορμό ξυλώδη - χωρίς ελαστικότητα. Εκείνα όμως που την κάνουν πραγματικά να ξεχωρίζει είναι τα φύλλα της τα οποία εάν τα τρίψουμε αναδύουν αυτό το υπέροχο χαρακτηριστικό άρωμα που όλοι αγαπούν. Παράλληλα, από τη ρίγανη παράγεται κι εξαιρετικό αιθέριο έλαιο.

Καλλιέργεια της ρίγανης σε γλάστρα:

Η ρίγανη είναι ένα φυτό που μπορούμε κάλλιστα να καλλιεργήσουμε σε μία γλάστρα ακόμη και στο μπαλκόνι μας. Δεν απαιτεί κάποιας ιδιαίτερης ποιότητας χώμα ούτε χρειάζεται κάποια ειδική φροντίδα όσον αφορά το πότισμα. Έτσι, ποτίζουμε τη ρίγανή μας -χωρίς υπερβολές στο νερό-, όταν οι καιρικές συνθήκες το επιβάλλουν (δηλαδή όταν έχουμε υψηλές θερμοκρασίες). 
Το μεγάλο πλεονέκτημά της ως φυτό δε, είναι ότι μπορούμε να μαζεύουμε ρίγανη όλο το χρόνο. Έτσι, με μια γλάστρα στο μπαλκόνι μπορούμε να έχουμε ρίγανη για το σπίτι όποια στιγμή το θελήσουμε!

Ιδιότητες της ρίγανης:

Η ρίγανη είναι ένα πραγματικά εξαιρετικό βότανο. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, αντισηπτικές κι αντιβιοτικές ιδιότητες και σημαντική αντιοξειδοτική δράση.
Θεωρείται ότι βοηθάει σε εντερικές και στομαχικές διαταραχές, στις φλεγμονές του λαιμού, την ουλίτιτδα, τον πονόλαιμο αλλά και στη χοληστερίνη.

Παρασκευή ροφήματος:

Η διαδικασία παρασκευή αφεψήματος με ρίγανη είναι πραγματικά πολύ απλή:
Ρίχνουμε ένα κουταλάκι του γλυκού ρίγανη σ' ένα μπρίκι με βραστό νερό. Αναλόγως με το πόσο δυνατό θέλουμε να είναι το αφέψημά μας το αφήνουμε από 5 έως 10 λεπτά και το σουρώνουμε.
Το ρόφημά μας μπορούμε να το πιούμε ζεστό με μέλι ή χωρίς – ανάλογα με την προτίμησή μας.

H ρίγανη στη μαγειρική: 

Η χρήση της ρίγανης στην κουζίνα είναι ευρύτατη. Έτσι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να νοστιμήσουν πιάτα με ψάρια ή κρέας ή κι ως ένα από τα βασικά συστατικά σε σάλτσες.
Η κορυφαία όμως γευστική στιγμή της ρίγανης είναι η πιο …απλή:
"Φρυγανίζουμε" φέτες φρέσκου ψωμιού και ρίχνουμε πάνω έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και ρίγανη. Ψωμί + λάδι + ρίγανη = γευστική απόλαυση.

Πως αποξηραίνουμε τη ρίγανη:

Η καλύτερη περίοδος για να μαζέψουμε ρίγανη με σκοπό να την αποξηράνουμε είναι όταν αυτή είναι ανθισμένη.
Η  αποξήρανση της ρίγανης θα πρέπει να γίνεται με προσοχή. Η χρησιμοποίηση ακατάλληλων μεθόδων για την απομάκρυνση της υγρασίας των βλαστών έχει ως αποτέλεσμα την αλλοίωση του αρώματος και του χρώματός τους, το οποίο σε μικρό χρονικό διάστημα μετατρέπεται σε καφέ ή ακόμα και σε μαύρο. 

Έτσι, για τη διατήρηση του πράσινου χρώματος και του πλούσιου αρώματος του φυτού οι βλαστοί που έχουμε συλλέξει θα πρέπει να ξηραθούν είτε:

i.  απλώνοντάς τους αραιά πάνω σε φύλλα εφημερίδας ή σε βαμβακερό ύφασμα σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο και αναστρέφοντάς τους κατά διαστήματα, είτε,

ii. ομαδοποιώντας τους σε μικρά ματσάκια, τα οποία δένουμε και τα κρεμάμε σε δροσερό και καλά αεριζόμενο δωμάτιο. 

Με τους παραπάνω τρόπους επιτυγχάνεται η κυκλοφορία του αέρα. Δεν συνίσταται η άμεση έκθεση τους στο φως του ήλιου αφού προκαλεί τη λεύκανση των φύλλων.

Μετά την πλήρη αποξήρανση των βλαστών, τους θρυμματίζουμε σε μικρά κομμάτια, τα οποία συγκεντρώνουμε σε γυάλινα βάζα και τα τοποθετούμε κλειστά σε σκιερό μέρος, όπου μπορούν να διατηρηθούν γι' αρκετά χρόνια (Πηγή: Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου).


Και 2 πρακτικά tips: 

i. Την αποξηραμμένη ρίγανη που έχουμε θρυμματίσει σε μικρά κομματάκια, την αποθηκεύουμε σε σκουρόχρωμα γυάλινα βάζα που κλείνουν πολύ καλά – αεροστεγώς. Έτσι θα πετύχουμε να διατηρήσει τις ιδιότητες και το υπέροχο άρωμά της για πολύ καιρό.

ii. Όταν επιστρέφουμε κουρασμένοι από το γραφείο μπορούμε να ρίξουμε μία χούφτα φύλλα ρίγανης στη μπανιέρα μας. Θ' απολαύσουμε ένα πραγματικά χαλαρωτικό μπάνιο.

- See more at: http://praktikesidees.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ (βίντεο)

clip : ΑΠΟ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΝΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ