Καλλιέργεια Ρίγανης

Η «ΑΓΡΟΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Ο.Ε.» παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες για πολλές καινοτόμες καλλιέργειες. Η στροφή σε νέες καλλιέργειες που υπόσχονται μεγάλα εισοδήματα από αγρότες και μη αγρότες, πρέπει να γίνει με προσεχτικά βήματα που βασίζονται πάνω σε έρευνες για το κάθε προϊόν. Το γραφείο μας αναλαμβάνει να εξετάσει όλες τις παραμέτρους που πρέπει να εξετάσει ο παραγωγός και να σας παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη πρόταση κατάλληλη για εσάς.
Τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά άρχισαν να αποτελούν αντικείμενο διεξοδικής μελέτης,  έρευνας και επεξεργασίας μόλις τα τελευταία χρόνια.  Η Ελλάδα διαθέτει τις κατάλληλες κλιματολογικές και εδαφικές συνθήκες, ώστε να φιλοξενήσει καλλιέργειες αυτής της μορφής. Η ανάλυση των καλλιεργητικών τεχνικών που αφορούν την επεξεργασία των αρωματικών φυτών αποδίδουν ικανοποιητικά αποτελέσματα και πείθουν το μέσο αγρότη για την ευκολία που δύναται να συναντήσουν καλλιεργώντας φυτά αυτής της κατηγορίας.  Το τελικό προϊόν που αποδίδουν είναι τα αιθέρια έλαια και τα αποτελέσματα του marketing, σε όλες τις ηπείρους, αποδίδουν ικανοποιητικά στοιχεία για το μέλλον της νέας καλλιέργειας.
Η περίπτωση της ρίγανης και του ριγανελαίου μέσω της συμβολαιακής παραγωγής ανήκουν στην περίπτωση δημιουργίας ενός νέου, και πολλά υποσχόμενου, προτύπου καλλιέργειας στον αγροτικό τομέα.
Εδαφοκλιματικές συνθήκες ανάπτυξης
Η ρίγανη μπορεί να καλλιεργηθεί σε πεδινές, ημιορεινές και ορεινές περιοχές. Παρουσιάζει μεγάλη προσαρμοστικότητα σε πληθώρα εδαφών, εκτός των αμμώδη και αργιλώδη, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Μπορεί να καλλιεργηθεί και ως ξερική, αφού η άρδευση αυξάνει μόνο την απόδοση και  όχι την ποιότητα. Σε περιόδους παρατεταμένης ξηρασίας προτείνεται 1-2 ποτίσματα, κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας. Η ρίγανη είναι καλλιέργεια η οποία δεν χρειάζεται λίπανση. Άριστη θερμοκρασία ανάπτυξης θεωρείται 18-22 oC  με όριο τους  4- 33οC, ενώ τα φυτά ενός έτους και πάνω αντέχουν στους -25oC μέχρι και τους 42oC.
Η διάρκεια της παραγωγικής ζωής της ρίγανης είναι περίπου 10 χρόνια.  Τον πρώτο χρόνο της ανοιξιάτικης εγκατάστασης είναι ελάχιστη, ενώ σε φθινοπωρινή εγκατάσταση και όταν επικρατούν ευνοϊκές συνθήκες, οι αποδόσεις μπορεί να ανέλθουν και στα 40 κιλά αποξηραμένης ρίγανης. Κατά τον πρώτο χρόνο οι αποδόσεις φτάνουν στο μέγιστο και διατηρούνται ως και τον 6ο χρόνο. Μετά την συγκομιδή μεταφέρεται σε σκιά ή ξηραντήριο. Αν δεν υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός, αφήνεται στο χωράφι για μια μέρα να στεγνώσει. Στη συνέχεια συσκευάζεται σε μπάλες ή αλωνίζεται με θεριζοαλωνιστική μηχανή σιταριού, που έχει υποστεί επεξεργασία.
Αποδόσεις
Σύμφωνα με το Ε.Θ.Ι.Α.Γ.Ε η απόδοση της ξερικής ρίγανης ανέρχεται στα 97 κιλά/ στρ, με μέγιστη τα 180 κιλά/ στρ και ελάχιστα τα 50 κιλά/ στρ. Η τιμής της ρίγανης δεν είναι σταθερή. Τα τελευταία χρόνια η τιμή της συμβατικής καλλιέργειας  κυμαίνεται από 1,40€- 1,60€ (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, 2012). Το 2006 η τιμή διαμορφώθηκε στα 1,40 € και η μέση ακαθάριστη πρόσοδος εκτιμήθηκε στα 158€/ στρ, η ελάχιστη στ 49€/ στρ , ενώ η ανώτερη στα 316€/ στρ. Το μέσο κέρδος υπολογίστηκε στ 60€/ στρ, με πιθανότητα ζημιάς 8% (Ε.Θ.Ι.Α.Γ.Ε., Οκτώβριος, 2008).
Ιδιότητες και χρήσεις
Το αιθέριο έλαιο της ρίγανης και κυρίως η καρβακρόλη είναι αυτό στο οποίο αποδίδονται οι παρακάτω βιολογικές δράσεις: αντιαθηροσκληροτική, αλλεργιογόνος, αναισθητική, αντιαλτσχάιμερ, αντιδιουριτική, αντιβακτηριδιακή, αντισηπτική, αντιφλεγμονώδης, αντιοξειδωτική, αντισπασμοδική, εντεροχαλαρωτική, αρωματική, μυκητοκτόνος, νηματοδοκτόνος, αντιρευματική κ.α.
Η ρίγανη έχει τονωτικές, χωνευτικές, αντιβηχικές ιδιότητες. Κατέχει σημαντική θέση στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών, φαρμακοβιομηχανία, αρωματοποιία- αρωματοθεραπεία, βιομηχανία καλλυντικών σαν αντιοξειδωτικό ή συντηρητικό.
Τρόποι διάθεσης προϊόντος
Η προώθηση και εμπορία των αρωματικών φαρμακευτικών φυτών και των αιθέριων ελαίων είναι ιδιαίτερα σημαντικές και καθορίζουν ουσιαστικά την οικονομικότητα του όλου εγχειρήματος. Αγορές υπάρχουν και μάλιστα με αρκετά περιθώρια ώστε να απορροφήσουν την όποια ελληνική παραγωγή.
Τα τελευταία χρόνια γίνονται αρκετές επενδυτικές προσπάθειες με δραστηριοποίηση στον χώρο των φυσικών προϊόντων, ορισμένες εκ των οποίων έχουν ήδη εδραιωθεί και θεωρούνται επιτυχημένες. Αλλά και μικρότερες μονάδες έχουν ξεκινήσει και εγκατασταθεί, όπως και πολλοί ιδιώτες παραγωγοί να ασχολούνται με την καλλιέργεια των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών παράλληλα με κάποιας μορφής μεταποίηση.
Οι παραγωγοί έχουν την δυνατότητα να παρέχουν το προϊόν τους σε μεταποιητικές εταιρίες, υπογράφοντας συμβάσεις (συμβολαιακή μορφή γεωργίας). Επίσης μπορούν να παράγουν, διαχειρίζονται και να διαθέτουν τα προϊόντα τους είτε μόνοι τους είτε μέσω συνεταιρισμών.
Η ΑΓΡΟΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Ο.Ε., κάνει ακόμη ένα βήμα μπροστά και δίνει την δυνατότητα στους νέους αγρότες  και σε όλους τους ενδιαφερόμενους  να μάθουν την αξία και τις προοπτικές των εναλλακτικών καλλιεργειών, μέσα από τα σεμινάρια κατάρτισης που διοργανώνει.
Συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ή επικοινωνήστε μαζί μας για να σας καθοδηγήσουμε στην έναρξη της δικής σας εκμετάλλευσης.

Νεότερη Παλαιότερη