Καλλιέργεια Αρώνιας

Η εταιρία «Αγροσύμβουλος Ο.Ε.» αναλαμβάνει τη μελέτη και την κατάλληλη καθοδήγηση μέσα από την ορθή συνεργασία γεωπόνων, περιβαλλοντολόγων, οικονομολόγων και άλλων απαραίτητων επιστημόνων, τόσο κατά την έναρξη όσο και κατά την περίοδο παραγωγής.
Εδαφοκλιματικές απαιτήσεις και αποδόσεις
Η αρώνια είναι ένας θάμνος που αναπτύσσεται σε υγρές περιοχές και κυρίως σε όξινα εδάφη. Είναι είδος χωρίς μεγάλες καλλιεργητικές απαιτήσεις και μπορεί να καλλιεργηθεί σε διαφορετικά κλίματα (ξηρά ή υγρά) και εδάφη (αμμώδη ως πηλώδη, όξινα, ουδέτερα, αλκαλικά). Ευδοκιμεί και αναπτύσσεται ταχύτερα σε υγρά, ελαφρά και τυρφώδη εδάφη, ενώ παρότι απαιτεί ηλιοφάνεια, ωστόσο ευδοκιμεί και σε ημίσκιο περιβάλλον. Κάνει μικρούς μαύρους καρπούς που τρώγονται και χρησιμοποιούνται και στον κλάδο των φαρμακευτικών σκευασμάτων. Αντέχει ακόμη και σε παγετό (-25 βαθμούς Κελσίου), δεν θέλει πολύ νερό και η απόδοσή της είναι πολύ μεγάλη.
Σε διεθνές επίπεδο, η ζήτηση των καρπών της αρώνιας, αλλά κυρίως των χυμών της, υπερβαίνει κατά πολύ από την προσφορά. Η ζήτηση αυτή προέρχεται κυρίως από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, όπου η αρώνια χρησιμοποιείται τόσο στη μεταποίηση όσον και για την παρασκευή τροφίμων.
Η απόδοση σε καρπούς κατά μέσο όρο κυμαίνεται στα 10 κιλά/φυτό, δηλαδή 1.600 κιλά/στρέμμα. Οι τιμές πώλησης των καρπών της αρώνιας στην διεθνή αγορά  κυμαίνονται από 5-7 ευρώ/κιλό οι νωποί και 4-6 ευρώ/κιλό οι  κατεψυγμένοι. Οι χυμοί από 7-8 ευρώ/λίτρο, το λικέρ από 10-20 ευρώ/λίτρο  και το κρασί από 15-30 ευρώ/λίτρο.
Οικονομικά οφέλη
  • Το καλλιεργητικό κόστος είναι χαμηλό (τιμή γημνόριζων φυτών ανέρχεται στα 2- 4€, ανάλογα με την ηλικία)
  • Αποδίδει εισόδημα σε μικρό χρονικό διάστημα (2- 3 έτη μετά τη φύτευση)
  • Η φυτεία διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, έως και 100 έτη.
  • Η καλλιέργεια της αρώνιας θεωρείται βιολογική (δεν απαιτεί λίπανση και φυτοπροστασία, αφού μέχρι τώρα δεν έχουν αναφερθεί εντομολογικές και μυκητολογικές προσβολές).
Η πρώτη καλλιέργεια αρώνιας στην Ελλάδα, έγινε στην περιοχή των Σερρών. Η μέση καλλιεργούμενη έκταση είναι 4 στρέμματα (φυτευτικός σύνδεσμος 2 x 3μ.), 160 φυτά/στρέμμα, συνολικά 160 x 4=600 φυτά. Η καλλιέργεια είναι βιολογική, διότι δεν χρησιμοποιήθηκαν φυτοφάρμακα, χημικά λιπάσματα και δεν υπήρξαν ασθένειες. Στο αγρόκτημα έγινε εμπλουτισμός μόνο με φυσικό λίπασμα (κοπριά) και τα φυτά αρδεύονται (με σύστημα στάγδην). Η παραγωγή σε καρπούς (2011), μετά από τρία έτη, κυμαίνεται από 8-13 κιλά ανά φυτό (μέσος όρος 10 κιλά/φυτό, ή 10 x 160=1.600κιλά/στρέμμα). Οι καρποί από τον παραγωγό πωλούνται νωποί, καταψυγμένοι ή αποξηραμένοι (σε μορφή σταφίδας). Επίσης, το Φεβρουάριο του 2012 έγινε εγκατάσταση εκτατικής καλλιέργειας αρώνιας από ομάδες παραγωγών στον Ν. Πιερίας με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης.
Προοπτικές
Η καλλιέργεια της αρώνιας ενδείκνυται για τη χώρα μας, διότι οι κλιματικές  και εδαφικές συνθήκες είναι ευνοϊκές και το κόστος της φυτείας και καλλιέργειας είναι χαμηλό. Επίσης, θα αποτελέσει μία νέα εναλλακτική  καλλιέργεια για τους αγρότες και θα αυξήσει το εισόδημα, ιδιαίτερα σήμερα  που η Ελλάδα μαστίζεται από την Διεθνή και Ευρωπαϊκή κρίση, και οι επιδοτήσεις των αγροτικών προϊόντων σταδιακά ελαττώνονται.
Η ΑΓΡΟΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Ο.Ε., κάνει ακόμη ένα βήμα μπροστά και δίνει την δυνατότητα στους νέους αγρότες  και σε όλους τους ενδιαφερόμενους  να μάθουν την αξία και τις προοπτικές των εναλλακτικών καλλιεργειών, μέσα από τα σεμινάρια κατάρτισης που διοργανώνει.

Συμπληρώστε την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ή επικοινωνήστε μαζί μας για να σας καθοδηγήσουμε στην έναρξη της δικής σας εκμετάλλευσης.

Νεότερη Παλαιότερη