Η Παναγιά η Πλατανιώτισσα στα Καλάβρυτα

Η Παναγιά η Πλατανιώτισσα στα Καλάβρυτα

Η θρησκεία μας είναι «ζωντανή» άκουγα να λένε πάντα οι κοντινοί μου άνθρωποι. Με τα χρόνια κατάλαβα τι εννοούσαν, όμως ακόμα με μαγεύουν εικόνες κι ιστορίες σαν και τούτη εδώ. Είναι μια εκκλησιά μικρή, στο κοίλωμα που σχηματίζουν τρία γέρικα πλατάνια που ενώθηκαν μαζί στο αέναο ταξίδι τους στο χρόνο, φτιαγμένη απ’ τη φύση, τους ανθρώπους, ή από τη θεία δύναμή και τη χάρη της Παναγιάς, δεν ξέρω να σας πω, μπορώ όμως να μαντέψω!
Κάπου τριάντα χιλιόμετρα από τα Καλάβρυτα και στον οδικό άξονα προς το Αίγιο μέσω Πτέρης, σ’ ένα καταπράσινο ειδυλλιακό τοπίο, με γάργαρα και κρύα τρεχούμενα νερά, νερόμυλους και νεροτριβές, στη Δυτική όχθη του ποταμού Κερυνίτη και σε υψόμετρο 850 μέτρων, βρίσκεται τούτος ο τόπος που θέλω να σας περιγράψω σήμερα.  Το αξιοθαύμαστο αυτό αριστούργημα της φύσης, το ιστορικό αυτό πλατάνι, που έχει ύψος 25 μέτρων περίπου, περίμετρο στη βάση του 16 μ. και στο μέσο του 12,65 μ., στην κουφάλα του έχει μια μικρή εκκλησιά με χωρητικότητα 20 ατόμων, μ’ ένα μικρό τέμπλο και δυο κίονες οι οποίοι σχηματίζουν την Ωραία Πύλη. Η κουφάλα του πλατάνου φωτίζεται από ένα μικρό παράθυρο στα νοτιοανατολικά του δένδρου κι από τη μικρή πόρτα που βρίσκεται βορειοδυτικά. Το εσωτερικό του Ιερού Πλατάνου διαιρείται σε δυο άνισα μέρη: Το Άγιο Βήμα, όπου ο Ιερέας μαζί με το βοηθό του τελεί τη Θεία Λειτουργία και τον Κυρίως Ναό, όπου χωρούν άνετα 15 προσκυνητές. Εδώ βρίσκεται το Ιερό Προσκύνημα της Παναγιάς της  Πλατανιώτισσας. Μέσα στο πλατάνι ετούτο είναι χαραγμένη η γλυκιά εικόνα της Παναγίας Βρεφοκρατούσας, η ανάγλυφη, αμετάβλητη στους αιώνες και αχειροποίητη Εικόνα της Θεοτόκου, που κρατά στα χέρια της το Θείο Βρέφος, σε ύψος περίπου τριών μέτρων στο εσωτερικό του κοιλώματος, που κατά την παράδοση αποτυπώθηκε στον πλάτανο στα χρόνια της εικονομαχίας.
Ο τόπος και το προσκύνημα ετούτο έχουν μεγάλη και παλιά ιστορία. Κάποτε οι  μοναχοί του Μεγάλου Σπηλαίου για να σώσουν την εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας, την εποχή της εικονομαχίας, τη μετέφεραν από τόπο σε τόπο και έτσι διανυκτέρευσαν ένα βράδυ στο χωριό Κλαπατσούνα, μέσα στο φυσικό κοίλωμα του πλατάνου, στον ίδιο τόπο που είχαν διανυκτερεύσει στο παρελθόν, τον Αύγουστο του 362 μ.Χ., οι Άγιοι Πατέρες Συμεών και Θεόδωρος, όταν αναζητούσαν και ανακάλυψαν τελικά μέσα σε σπήλαιο την ανάγλυφη Εικόνα της Κεχαριτωμένης, που εξιστορεί ο Ευαγγελιστής Λουκάς και είναι φτιαγμένη από κερί, μαστίχα και άλλες ύλες. Το πρωί όταν πήραν την εικόνα για να συνεχίσουν το δρόμο τους είδαν έκπληκτοι το αποτύπωμά της στον κορμό του δέντρου, στην τοποθεσία που την είχαν ακουμπήσει.
Έτσι ονομάστηκε η εικόνα Της «Παναγία η Πλατανιώτισσα» καθώς και το χωριό μετονομάστηκε από Κλαπατσούνα σε Πλατανιώτισσα.

Ο ναός της Παναγιάς της Πλατανιώτισσας γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου.

Ο επισκέπτης μπορεί να δει ακόμη, δίπλα στο Ιερό Προσκύνημα, το παλιό γραφικό πέτρινο γεφύρι και  τον άριστα διατηρημένο νερόμυλο της εκκλησίας, όπου σήμερα λειτουργεί παραδοσιακό αναψυκτήριο και εστιατόριο.
Δημήτρης Β. Καρέλης
Copyright - Φωτό: Δημήτρης Β. Καρέλης







-->
Νεότερη Παλαιότερη