Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η ένταξη της Λέσβου στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO : Αξιοποίηση και Προοπτικές

«Η ένταξη της Λέσβου στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO : Αξιοποίηση και Προοπτικές»

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013, ώρα 19.30 μ.μ.
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

Ειδική εκδήλωση με αφορμή την ένταξη της Λέσβου στα παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO οργανώνει η ΛΕΣΒΙΑΚΗ ΠΑΡΟΙΚΙΑ τη Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013 και ώρα 7:30 το απόγευμα, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης σε συνεργασία με τον Οργανισμό Παιδείας, Πολιτισμού & Αθλητισμού του Δήμου Λέσβου και πραγματοποιείται στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Λεσβιακού Καλοκαιριού 2013.
Ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο Αναπλ. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου Νίκος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, ενώ παράλληλα θα προβληθούν διαφάνειες με τις θέσεις των γεωλογικών φυσικών και πολιτιστικών θέσεων της Λέσβου.
Πρόκειται για τη δεύτερη εκδήλωση που οργανώνει η «Λεσβιακή Παροικία» μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη εκδήλωση που οργάνωσε στην Αθήνα με αφορμή την ένταξη ολόκληρης της Λέσβου στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO και θέλοντας να γνωρίσει τόσο στους κατοίκους της Λέσβου όσο και στους επισκέπτες του νησιού τη σημαντική αυτή διάκριση για το νησί της Λέσβου.
Ο Ομιλητής θα παρουσιάσει τη σημασία και τα πλεονεκτήματα από την ένταξη της Λέσβου στο Δίκτυο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων και το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO αλλά και τις δυνατότητες που έχουν δημιουργηθεί για παγκόσμια προβολή και τουριστική ανάπτυξη της Λέσβου.
Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στην ανάδειξη της ιδιαίτερης φυσικής και γεωλογικής κληρονομιά της Λέσβου και τα χαρακτηριστικά της, τα οποία την καθιστούν ένα μοναδικό τόπο με ιδιαίτερη γεωλογική και αισθητική αξία, εκπαιδευτικό αλλά και αρχαιολογικό, οικολογικό, ιστορικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον ανάμεσα στα μέλη του δίκτυου γεωπάρκων της UNESCO. Παράλληλα αποτελεί ένα μοναδικό τόπο για την ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων, συνεδρίων και εθελοντικών δράσεων, δράσεων πολιτιστικής ανάπτυξης, καλλιτεχνικής δημιουργίας και τοπικών προϊόντων.
Θα αναφερθεί επίσης στις επιτυχημένες μέχρι σήμερα συνεργασίες και την προβολή της Λέσβου στα εκατομμύρια επισκεπτών των Γεωπάρκων της Κίνας και της Ιαπωνίας.
Η ανάπτυξη, ανάδειξη και προώθηση όλων αυτών των χαρακτηριστικών και δράσεων του Γεωπάρκου Λέσβου μπορεί μέσα από το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO να δώσει σημαντική ώθηση στην τοπική οικονομία επενδύοντας στη μοναδική σχέση μεταξύ ανθρώπου και γης.


-->

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ (βίντεο)

clip : ΑΠΟ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΝΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ