Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Έργα χαρακτικής του Παναγιώτη Γράββαλου στη Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας


Η Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας «Αλέκος Κοντόπουλος», ανοίγει τις πύλες της στο κοινό την Τρίτη 23 Απριλίου 2013, ώρα 18:00, με έργα χαρακτικής του Παναγιώτη Γράββαλου, από τις μόνιμες συλλογές της.
Εκτίθενται 70 περίπου χαρακτικά του ζωγράφου-χαράκτη Παναγιώτη Γράββαλου με διάφορα θέματα, όπως αγριολούλουδα και Ελληνική φύση, προσωπογραφίες μεγάλων μορφών των Γραμμάτων και της Τέχνης, όπως του Ανδρέα Κάλβου, Κωστή Παλαμά, Κωνσταντίνου Καβάφη, αλλά και της Μαρίας Κάλλας, του Αιμίλιου Βεάκη και άλλων. Επίσης,  θεματικές  ενότητες, όπως : «Ελληνικές πόλεις», οι «Μύθοι του Αισώπου», τα μεγάλα αθλητικά κέντρα, όπως το «Καλλιμάρμαρο» και η «Κρύπτη» στην αρχαία Ολυμπία, καθώς και οι προσωπογραφίες, του Ολυμπιονίκη  Στέλιου Μιγιάκη  και του μαραθωνοδρόμου Σπύρου Λούη.
Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό των χαλκογραφιών του Π. Γράββαλου, είναι η εκπληκτική σχεδίαση του θέματός του. Η χρήση του χρώματος γίνεται σε άμεση σχέση με το σχέδιο, εκφράζοντας τη μεστή καλλιτεχνική του ιδιοσυγκρασία και την άρτια τεχνική του, που πετυχαίνει την εξισορρόπηση αισθήματος και λόγου, σε μια απολλώνεια απόδοση μέτρου και ρυθμού.
    Ο Παναγιώτης Γράββαλος γεννήθηκε στη Λαμία το 1933. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με δασκάλους τους Γιάννη Μόραλη και Σπύρο Παπαλουκά. Αποφοίτησε το 1956. Μετά το 1960, ασχολήθηκε με τις γραφικές τέχνες και από το 1961-1967 δίδαξε στο Εργαστήριο Γραφικών Τεχνών της Σχολής Δοξιάδη, κοντά στο χαράκτη Α. Τάσσο, με τον οποίο συνεργάστηκε για τη σχεδίαση πολλών ελληνικών και ξένων γραμματοσήμων. Από το 1966-1993, διετέλεσε μόνιμος συνεργάτης των Ελληνικών Ταχυδρομείων στη φιλοτέχνηση των γραμματοσήμων τους. Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές εκθέσεις με ζωγραφική, χαρακτική, γραμματόσημα και έντυπα που φιλοτέχνησε, ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές διοργανώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει βραβευθεί διεθνώς για πολλά γραμματόσημά του και με το βραβείο χαρακτικής στη Β΄ Πανελλαδική Έκθεση Νέων. Το 1971, σε παγκόσμιο διαγωνισμό στη Βαρσοβία, βραβεύτηκε  αφίσα του με αθλητικό περιεχόμενο με το Α΄ Βραβείο, η οποία  εκτίθεται μόνιμα στο Μουσείο Γραφικών Τεχνών της Πολωνίας.
Ανήκε στη λεγόμενη γενιά του΄60 και υπήρξε ιδρυτικό μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας «Νέοι Ρεαλιστές», που έθετε ως σκοπό να ασκήσει κριτική  και να ανανεώσει το καλλιτεχνικό αίτημα του καιρού της, με καλλιτέχνες όπως: ο Δ. Σκουλάκης,  ο Τ. Κατσουλίδης, η Η. Κανακάκη, ο Γ. Βαλαβανίδης, ο Χρ. Μπότσογλου κ.ά. Το 1974, ο Παναγιώτης Γράββαλος έγινε ιδρυτικό μέλος του «Κέντρου Εικαστικών Τεχνών». Για το διάστημα 1982-1995, διετέλεσε σταθερά μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημοτικής Πινακοθήκης της Ρόδου, η πόλη δε, τον ανακήρυξε επίτιμο δημότη της για την προσφορά του στην πολιτιστική της ανάπτυξη.

Το 2003, έγινε Πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής της Δημοτικής Πινακοθήκης της Λαμίας «Αλέκος Κοντόπουλος» και συνέβαλε στην εγκατάσταση της Μόνιμης Συλλογής  έργων του Αλέκου Κοντόπουλου στην κύρια αίθουσα της Δημοτικής Πινακοθήκης.
Διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του «ΑΘΗΝΑ 2004», υπεύθυνου φορέα για την πραγματοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα. Από το 1986, είναι καλλιτεχνικός σύμβουλος στην Ιονική Τράπεζα Ελλάδας. Είναι μέλος καλλιτεχνικών ομάδων και σωματείων, όπως: «Σύνδεσμος Σύγχρονης Τέχνης», «Ομάδα για την επικοινωνία και εκπαίδευση στην τέχνη», «Ομάδα κέντρου χαρακτικής», με τις οποίες έχει εκθέσει σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού. Έργα του υπάρχουν σε πολλά Μουσεία χαρακτικής, Γραφικών Τεχνών και φιλοτελισμού σε όλον τον κόσμο. Επίσης, στις Δημοτικές Πινακοθήκες Ρόδου, Ιωαννίνων, Λάρισας, Θεσσαλονίκης, Λαμίας και αλλού, καθώς και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.  Ζει και εργάζεται στο Μαρούσι.
Έργα Χαρακτικής  Παναγιώτη Γράββαλου
Διάρκεια Έκθεσης :  23 Απριλίου-20 Ιουνίου 2013
Ωράριο Λειτουργίας: Πρωινά: Τρίτη – Παρασκευή  9.00-13.00
                                 Απογεύματα: Τρίτη & Τετάρτη 18.00-21.00
-->

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

Η Μονή Ελεούσης Ξυνιάδος Δομοκού, εόρτασε την εύρεση της Ιεράς Εικόνος

Την εύρεση της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας Ελεούσης στην ομώνυμη Ιερά Μονή της Ξυνιάδος εόρτασε η Ιερά Μητρόπολη μας κατά το διήμερο 20 και 21 Ιουνίου με κάθε λαμπρότητα και τη συμμετοχή χιλιάδων προσκυνητών από την Θεσσαλία και άλλα διαμερίσματα της Ελλάδος, οι οποίοι ιδιαιτέρως ευλαβούνται την Παναγία Ελεούσα. Ο φετινός εορτασμός πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβαΐδος κ. Πορφυρίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου. Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον οποίο εχοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Θηβαΐδος με τη συμμετοχή πολλών Ιερέων από την Φθιώτιδα και από άλλες Μητροπόλεις που εν τω μεταξύ είχαν έρθει με πολλά λεωφορεία.   Κατά την διάρκεια της αρτοκλασίας που έγινε στη φιάλη της Ιεράς Μονής ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Νικόλαος προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο κ. Πορφύριο, τον ευχαρίστησε για την παρουσία του και αφού αναφέρθηκε δι’ ολίγον στην ιστορία της ιεράς Εικόνος τον παρεκάλεσε να κηρύξει τον …