Οι εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών την εβδομάδα από 2 έως 8 Φεβρουαρίου 2013

Συνεχίζονται με καλούς ρυθμούς οι εξαγωγές πορτοκαλιών ποικιλίας νάβελ και μανταρινιών ποικιλίας ορτανίκ. Οι τιμές σε επίπεδο παραγωγής και κατανάλωσης κυμαίνονται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Οι ποικιλίες βρίσκονται προς το τέλος τους και ελπίζεται μετά την ολοκλήρωσή της συγκομιδής τους να ξεκινήσει, προς το τέλος του μήνα, η συγκομιδή πορτοκαλιών ποικιλίας βαλέντσια. Επίσης συνεχίστηκαν με καλούς ρυθμούς οι εξαγωγές αγγουριών, ακτινιδίων και μήλων. Κύκλοι της αγοράς αναφέρουν ότι υπάρχει ένας διπλασιασμός των εξαγωγών ακτινιδίων σε σχέση με πέρσι, προς τις αγορές της Κίνας, Χονγκ Κονγκ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. «Είναι αναγκαία η υπογραφή διμερών εμπορικών συμφωνιών για εξαγωγές ακτινιδίων προς τις αγορές της Νότιας Κορέας, Νέα Ζηλανδίας, Αυστραλίας, Ινδίας και γενικότερα προς τις χώρες της Άπω Ανατολής, που υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον», προσθέτουν. Ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών - Incofruit – Hellas, κ. Γιώργος Πολυχρονάκης, δήλωσε σχετικά τα εξής: «Με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, η διεθνής έκθεση για τα φρούτα και λαχανικά Fruit Logistica. Η ελληνική συμμετοχή ήταν πολυπληθέστερη σε σχέση με πέρσι. Υπήρξε ικανοποιητική παρουσία και στο περίπτερο του ΟΠΕ αλλά και στις μεμονωμένες παρουσίες».


Όσον αφορά ειδικότερα τις εξαγωγές μήλων, ο κ. Πολυχρονάκης δηλώνει ότι «από τους 18.627 τόνους μήλων, που έχουμε μέχρι στιγμής εξάγει, σχεδόν 12.500 τόνοι κατευθύνονται προς τις αγορές της Αιγύπτου. Αυτό οφείλεται κυρίως στον σχεδιασμό των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων, που όμως θα πρέπει να διαφυλαχτεί και μετά την ολοκλήρωση των κοινωνικών αναταραχών και της εμφύλιας διαμάχης, που επικρατούν σε Συρία και Λίβανο».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Στατιστικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών για την εβδομάδα από 2 έως 8/2/2013, είναι οι εξής:
Πορτοκάλια 142.983 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 122.261 τόνων
Μανταρίνια 40.022 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 30.197 τόνων
Λεμόνια 702 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 255 τόνων
Ακτινίδια 40.021 έναντι αντίστοιχων περσινών 32.695 τόνων
Γκρέιπ Φρουτ 97 έναντι αντίστοιχων περσινών 113 τόνων
Αγγούρια: 12.483 έναντι αντίστοιχων περσινών 8.591 τόνων
Μήλα: 18.627 έναντι αντίστοιχων περσινών 12.664 τόνων

http://www.paseges.gr

-->
Νεότερη Παλαιότερη