Η τελετουργία της βότκας

Ο πρώτος, και βασικός κανόνας της χρήσης της βότκας λέει: ούτε πριν, ούτε μετά, αλλά μαζί με το φαΐ! Πηγή: Lori/Legion Media
Κανόνας 1 – Πίνεται μονορούφι. Όσο σου βάζουν, τόσο πίνεις, και μάλιστα μονομιάς. Διότι “ποτέ δεν αφήνεις τη βότκα γι αργότερα”, θεωρείται μάλιστα, ότι “μόνο οι φτωχοί μετράνε πόση βότκα έχει το ποτήρι”. 
 Κανόνας 2 – Δεν αραιώνεται. Η ανάμιξη της βότκας με αναψυκτικό ή χυμό, που συνηθίζεται στην Ευρώπη, θεωρείται σημείο αδυναμίας και ταυτόχρονα αρνητική δυτική επιρροή. Εκτός τούτου, σε πολλά μαγαζιά ο χυμός είναι πιο ακριβός από την ίδια τη βότκα. 
 Κανόνας 3 – Η βότκα θέλει τρία πρόσωπα. Το να πίνει κανείς μόνος του, ακόμη και σε μπαρ, θεωρείται το βασικότερο τεκμήριο αλκοολισμού. Από την άλλη, δεν έχει καμία σημασία πόσο συχνά και σε τι ποσότητες πίνει κανείς βότκα στην παρέα. 

 Προπόσεις

 Με βάση τους παραπάνω κανόνες διαμορφώνεται και η τελετουργία του συμποσίου. Όλοι πίνουν την ίδια ποσότητα και ταυτόχρονα. Ωστόσο το να πίνεις χωρίς να λες τίποτε θεωρείται κακόγουστο. Κάθε φορά, πριν πιείτε, πρέπει να προβείτε σε πρόποση. Σε αντίθεση με τη διαδεδομένη πεποίθηση, στη Ρωσία δεν λένε απλώς “Ζα ζνταρόβιε” - “Σε υγεία!”, αλλά οι προπόσεις έρχονται με τη σειρά τους και είναι πάντα ξεχωριστές. Οι πιο συνηθισμένες είναι: “Να τα έχουμε όλα!”, “Για τους γονείς!” και “Για τον δρόμο!”. Επίσης, υπάρχουν μερικοί συμπληρωματικοί, εν μέρει μη υποχρεωτικοί κανόνες, που διατυπώνονται με τις εξής φράσεις “Μετά το πρώτο ποτήρι δεν τρώνε!”, “Το διάστημα μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου ποτηριού είναι ελάχιστο!”, “Μπύρα χωρίς βότκα σημαίνει χαμένα λεφτά!”. 

Καλώς ορίσατε στη Ρωσία! 

 Η στοιχειώδης δοκιμασία για πολλούς τουρίστες που έρχονται στη Ρωσία είναι η λεγόμενη “δοκιμασία της βότκας”. Μετά από κατάχρηση, το επόμενο πρωί, συνήθως πονάει το κεφάλι και αυτό είναι λογικό, αφού α είναι δυνατό ποτό, και απαιτεί προσεκτικό χειρισμό! Πρώτα απ' όλα, πρέπει να γνωρίσει κανείς την ειδική κουλτούρα της κατανάλωσης αυτού του ποτού.

 Μαζί με το φαγητό

 Χρειάζεται εξ αρχής να επισημάνουμε ότι όταν ο ρωσικό λαός αποφάσισε να πίνει βότκα, αυτό το εφεύρημα έπρεπε, αρχικά, να συνοδεύει το τραπέζι, δηλαδή ο προορισμός της βότκας δεν ήταν η μέθη, αλλά η συνοδεία των πιάτων της ρωσικής κουζίνας. Ο πρώτος, και βασικός κανόνας της χρήσης της λέει: ούτε πριν, ούτε μετά, αλλά μαζί με το φαΐ! Με άλλα λόγια, δεν τρώμε όταν πίνουμε βότκα, αλλά πίνουμε όταν τρώμε. Η βότκα σερβίρεται παγωμένη στους 8-10° Κελσίου. Καλύτερα να βάλετε το μπουκάλι στην κατάψυξη (ή στον πάγο) μισή ώρα πριν το τραπέζι. Ενώ μαγειρεύονται τα βασικά πιάτα, πρέπει να στολίσετε το τραπέζι με κρύα ορεκτικά.


Πηγή: rbth.gr

-->
Νεότερη Παλαιότερη