Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η τελετουργία της βότκας

Ο πρώτος, και βασικός κανόνας της χρήσης της βότκας λέει: ούτε πριν, ούτε μετά, αλλά μαζί με το φαΐ! Πηγή: Lori/Legion Media
Κανόνας 1 – Πίνεται μονορούφι. Όσο σου βάζουν, τόσο πίνεις, και μάλιστα μονομιάς. Διότι “ποτέ δεν αφήνεις τη βότκα γι αργότερα”, θεωρείται μάλιστα, ότι “μόνο οι φτωχοί μετράνε πόση βότκα έχει το ποτήρι”. 
 Κανόνας 2 – Δεν αραιώνεται. Η ανάμιξη της βότκας με αναψυκτικό ή χυμό, που συνηθίζεται στην Ευρώπη, θεωρείται σημείο αδυναμίας και ταυτόχρονα αρνητική δυτική επιρροή. Εκτός τούτου, σε πολλά μαγαζιά ο χυμός είναι πιο ακριβός από την ίδια τη βότκα. 
 Κανόνας 3 – Η βότκα θέλει τρία πρόσωπα. Το να πίνει κανείς μόνος του, ακόμη και σε μπαρ, θεωρείται το βασικότερο τεκμήριο αλκοολισμού. Από την άλλη, δεν έχει καμία σημασία πόσο συχνά και σε τι ποσότητες πίνει κανείς βότκα στην παρέα. 

 Προπόσεις

 Με βάση τους παραπάνω κανόνες διαμορφώνεται και η τελετουργία του συμποσίου. Όλοι πίνουν την ίδια ποσότητα και ταυτόχρονα. Ωστόσο το να πίνεις χωρίς να λες τίποτε θεωρείται κακόγουστο. Κάθε φορά, πριν πιείτε, πρέπει να προβείτε σε πρόποση. Σε αντίθεση με τη διαδεδομένη πεποίθηση, στη Ρωσία δεν λένε απλώς “Ζα ζνταρόβιε” - “Σε υγεία!”, αλλά οι προπόσεις έρχονται με τη σειρά τους και είναι πάντα ξεχωριστές. Οι πιο συνηθισμένες είναι: “Να τα έχουμε όλα!”, “Για τους γονείς!” και “Για τον δρόμο!”. Επίσης, υπάρχουν μερικοί συμπληρωματικοί, εν μέρει μη υποχρεωτικοί κανόνες, που διατυπώνονται με τις εξής φράσεις “Μετά το πρώτο ποτήρι δεν τρώνε!”, “Το διάστημα μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου ποτηριού είναι ελάχιστο!”, “Μπύρα χωρίς βότκα σημαίνει χαμένα λεφτά!”. 

Καλώς ορίσατε στη Ρωσία! 

 Η στοιχειώδης δοκιμασία για πολλούς τουρίστες που έρχονται στη Ρωσία είναι η λεγόμενη “δοκιμασία της βότκας”. Μετά από κατάχρηση, το επόμενο πρωί, συνήθως πονάει το κεφάλι και αυτό είναι λογικό, αφού α είναι δυνατό ποτό, και απαιτεί προσεκτικό χειρισμό! Πρώτα απ' όλα, πρέπει να γνωρίσει κανείς την ειδική κουλτούρα της κατανάλωσης αυτού του ποτού.

 Μαζί με το φαγητό

 Χρειάζεται εξ αρχής να επισημάνουμε ότι όταν ο ρωσικό λαός αποφάσισε να πίνει βότκα, αυτό το εφεύρημα έπρεπε, αρχικά, να συνοδεύει το τραπέζι, δηλαδή ο προορισμός της βότκας δεν ήταν η μέθη, αλλά η συνοδεία των πιάτων της ρωσικής κουζίνας. Ο πρώτος, και βασικός κανόνας της χρήσης της λέει: ούτε πριν, ούτε μετά, αλλά μαζί με το φαΐ! Με άλλα λόγια, δεν τρώμε όταν πίνουμε βότκα, αλλά πίνουμε όταν τρώμε. Η βότκα σερβίρεται παγωμένη στους 8-10° Κελσίου. Καλύτερα να βάλετε το μπουκάλι στην κατάψυξη (ή στον πάγο) μισή ώρα πριν το τραπέζι. Ενώ μαγειρεύονται τα βασικά πιάτα, πρέπει να στολίσετε το τραπέζι με κρύα ορεκτικά.


Πηγή: rbth.gr

-->

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

Η Μονή Ελεούσης Ξυνιάδος Δομοκού, εόρτασε την εύρεση της Ιεράς Εικόνος

Την εύρεση της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας Ελεούσης στην ομώνυμη Ιερά Μονή της Ξυνιάδος εόρτασε η Ιερά Μητρόπολη μας κατά το διήμερο 20 και 21 Ιουνίου με κάθε λαμπρότητα και τη συμμετοχή χιλιάδων προσκυνητών από την Θεσσαλία και άλλα διαμερίσματα της Ελλάδος, οι οποίοι ιδιαιτέρως ευλαβούνται την Παναγία Ελεούσα. Ο φετινός εορτασμός πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβαΐδος κ. Πορφυρίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου. Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον οποίο εχοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Θηβαΐδος με τη συμμετοχή πολλών Ιερέων από την Φθιώτιδα και από άλλες Μητροπόλεις που εν τω μεταξύ είχαν έρθει με πολλά λεωφορεία.   Κατά την διάρκεια της αρτοκλασίας που έγινε στη φιάλη της Ιεράς Μονής ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Νικόλαος προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο κ. Πορφύριο, τον ευχαρίστησε για την παρουσία του και αφού αναφέρθηκε δι’ ολίγον στην ιστορία της ιεράς Εικόνος τον παρεκάλεσε να κηρύξει τον …