Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ναός Αγίου Γεωργίου Σφάκας (Σφάκα Φθιώτιδος)

Περιγραφή: Το μνημείο βρίσκεται σε απόσταση 500 μ. περίπου από την επαρχιακή οδό Αταλάντης Λιβαδειάς και 2 χλμ. από τον οικισμό Σφάκα. Σήμερα είναι εγκαταλειμμένο  όμως κατά τη δεκαετία του 1970 δέχτηκε ανεπιτυχείς επεμβάσεις με πλάκες σκυροδέματος από κατοίκους της περιοχής.

Ο κυρίως ναός είναι μονόκλιτος σταυρεπίστεγος (τύπος Α1 κατά Ορλάνδο) με ενισχυτικά σφενδόνια στην κατά μήκος ημικυλινδρική καμάρα. Η μοναδική κόγχη του ιερού είναι εξωτερικά ημικυκλική. Το τέμπλο είναι χτιστό και σχηματίζεται μεταξύ δύο παραστάδων που δείχνουν να στηρίζουν το ανατολικό σφενδόνιο. Εξωτερικά η τοιχοδομία αποτελείται από αργούς ή ημιλαξευμένους λίθους και ασβεστοκονίαμα. Σύμφωνα με την κτητορική επιγραφή ο ναός κατασκευάστηκε πιθανότατα μεταξύ του 1562 και του 1571.

Το τμήμα που χρησιμεύει ως νάρθηκας ξεχωρίζει με σαφήνεια και αποτελεί αρχαιότερο κτίσμα, επίσης σταυρεπίστεγο, αλλά χωρίς ιερό, το οποίο έχει διαστάσεις ίδιες περίπου με το προηγούμενο. Η εγκάρσια καμάρα τονίζεται και εξωτερικά με δυο παραστάδες που φέρουν τόξο με αετωματική απόληξη. Οι καμάρες του νάρθηκα έχουν κατασκευαστεί από λαξευτό πωρόλιθο. Δυστυχώς η τοιχοποιία καλύπτεται σήμερα από τσιμεντοκονίαμα, ο Χ. Μπούρας ωστόσο προτείνει ως πιθανή τη χρονολόγηση του κτίσματος στο 12ο αιώνα.

Μικρή χρονολογική διαφορά χωρίζει το προηγούμενο κτίσμα από μια ημιερειπωμένη σήμερα κατά μήκος στοά (;) που κλείνει το συγκρότημα προς το νότο. Από τα δυτικά και τα ανατολικά ήταν κλειστή με αδιάσπαστους τοίχους, ενώ προς νότο σχημάτιζε πέντε τοξωτά ανοίγματα. Η δόμησή της με ογκώδεις γκρίζους ασβεστόλιθους, λαξευμένους ή ημιλαξευμένους, με χρήση επάλληλων οριζόντια τοποθετημένων πλίνθων στους κατακόρυφους αρμούς, παραπέμπει σε μνημεία του 12ου - 13ου αι. Τα τόξα ήταν κατασκευασμένα από μεγάλους θολίτες και περιβάλλονταν από μια ταινία με λεπτά καμπύλα τούβλα.

Ο κυρίως ναός φέρει εσωτερικά τοιχογραφίες που διατηρούνται σε πολύ άσχημη κατάσταση : παρατηρείται ένα στρώμα του 16ου αι. στην κόγχη του ιερού και στην πρόθεση, και ένα δεύτερο, λαϊκότροπο, του 18ου αι., κυρίως στο βόρειο τοίχο, με την παράσταση της Δευτέρας Παρουσίας και του Κολασμού των Αμαρτωλών.

Συγγραφέας: Βασιλική Συθιακάκη, αρχαιολόγος

Υπηρεσιακή Μονάδα:
24η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων

Σφάκα Φθιώτιδος (Νομός Φθιώτιδος)

Πηγή


-->

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ (βίντεο)

clip : ΑΠΟ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΝΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ