Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ναός Αγίου Νικολάου (Λάρυμνα)

Περιγραφή: Ο ναός του Αγίου Νικολάου κοντά στη Λάρυμνα βρίσκεται σε κατάσταση ερείπωσης. Πρόκειται για τρίκογχο ναό με τριμερές ιερό και διευρυμένη τη δυτική κεραία. Στα δυτικά υπήρχε καμαροσκεπής νάρθηκας που έχει κατά το μεγαλύτερο μέρος καταρρεύσει. Η ιδιόρρυθμη κάτοψή του αποτελεί μοναδικό ίσως παράδειγμα στην βυζαντινή αρχιτεκτονική.

Η τοιχοποιία αποτελείται από μικρούς ημιλαξευμένους λίθους και πλίνθους. Τα παράθυρα έχουν πλίνθινα τόξα και παραστάδες, το περίγραμμά τους τονίζεται με οδοντωτές ταινίες και τα τύμπανά τους κοσμούνται με σκυφία. Ο τρούλος, που έχει καταρρεύσει, είχε πώρινο γείσο και ημικιονίσκους, ενώ τα παράθυρά του περιγράφονταν από οδοντωτές ταινίες ως τη γένεση του τόξου. Οδοντωτές ταινίες και ταινίες με κατακόρυφα τοποθετημένες πλίνθους που θυμίζουν μαιάνδρους κοσμούσαν τα οκτώ μέτωπα του τρούλου.

Το μνημείο με βάση μορφολογικούς συσχετισμούς χρονολογήθηκε από τον Χ. Μπούρα στον 12ο αι. Μια ακριβέστερη χρονολόγηση είναι αδύνατη λόγω της απουσίας γλυπτού διακόσμου, τεκμήριο της προφανούς έλλειψης οικονομικών μέσων κατά την ανέγερσή του.

Ελλιπέστατη ήταν επίσης η τοιχογράφηση του εσωτερικού, που είχε περιοριστεί σε τμήματα του ιερού βήματος και της πρόθεσης, ενώ κάποιες μεμονωμένες παραστάσεις προστέθηκαν εκ των υστέρων. Στη βόρεια κόγχη υπήρχε παράσταση του Θεόδωρου Καθαρινού, δωρητή της τοιχογραφίας, με τους Αγίους Θεόδωρο και Γεώργιο, συνοδευόμενη από αφιερωματική επιγραφή.

Συγγραφέας: Βασιλική Συθιακάκη, αρχαιολόγος

Υπηρεσιακή Μονάδα:
24η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων

Λάρυμνα (Νομός Φθιώτιδος)
-->

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ (βίντεο)

clip : ΑΠΟ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΝΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ