Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κανελάδα, το νησιώτικο αναψυκτικό

Η Κανελάδα είναι είδος αναψυκτικού από παρασκευάζεται από απόσταγμα κανέλας, αρμπαρόριζα, ξυλαράκια κανέλας και ζάχαρη. Σερβίρεται με κρύο νερό και πάγο. Κατάγεται πιθανότατα από τη Νίσυρο. Πίνεται στη Κω, στη Κρήτη και σε όλες τις Κυκλάδες. Στα χωριά της Κρήτης μάλιστα παλαιότερα γινόταν με χιόνι. Η κανελάδα είναι το παραδοσιακό ποτό του νησιού της Κρήτης, η συνταγή παρασκευής του οποίου, χάνεται στους αρχαίους χρόνους.


Σπιτική κανελάδα 

Υλικά:
1 1/2 κιλό νερό
750 γρ. ζάχαρη
8 ξυλαράκια κανέλας

Εκτέλεση:
Βάζετε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και τα βράζετε για περίπου 30 λεπτά.
Στην αρχή θα βγάλει λίγο αφρό που πρέπει να τον αφαιρέσετε.
Το μάτι της κουζίνας πρέπει να είναι συνέχεια στο μέγιστο.
Περίπου στη μισή ώρα θα δείτε ότι αρχίζει να φουσκώνει, πράγμα που σημαίνει ότι έχει "δέσει" αρκετά.
Το κατεβάζετε από την φωτιά.
Όσο είναι ζεστό το σουρώνετε, γιατί όσο κρυώνει θα πήζει και δεν θα είναι εύκολο να σουρωθεί.
Αφήνετε να κρυώσει εντελώς. Θα γίνει ένα πολύ παχύρευστο σιρόπι. Το βάζετε σε μπουκάλι κατά προτίμηση γυάλινο (Διατηρείται εντός και εκτός ψυγείου).
Για να την απολαύσετε, βάζετε σε ποτήρι 1/3 κανελάδα και συμπληρώνετε τα 2/3 με παγωμένο νερό (κανονικό ή ανθρακούχο) και θρυμματισμένο πάγο.

(Η συνταγή είναι από το http://www.metrogreece.gr)-->

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ (βίντεο)

clip : ΑΠΟ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΝΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ