Η καλλιέργεια του Γκότζι Μπέρρυ

Το Γκότζι μπέρρυ (Λυκόμουρο ή Μουρο της Ευτυχίας), είναι ένα πολυετές φυτό με ξυλώδη κορμό που καλλιεργείται σε πολλές περιοχές του κόσμου και είναι περιζήτητο για τις θεραπευτικές και τις ευεργετικές του ιδιότητες. Η καλλιέργειά του μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση του αγροτικού εισοδήματος, καθώς είναι μια νέα εναλλακτική καλλιέργεια στην χώρα μας και αρκετές φαρμακοβιομηχανίες ενδιαφέρονται για το προϊόν αυτό, που συμπεριλαμβάνεται στην κατηγορία των «υπερτροφών» [super foods]. To Γκότζι Μπέρρυ (Goji berry), είναι ένας θάμνος ο οποίος παράγεται από δύο πολύ συγγενικά μεταξύ τους είδη: το Lycium barbarum και το L. Chinense.

Είναι ενδημικά είδη της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ασίας. Το φυτό είναι γνωστό εδώ και αιώνες στην Κίνα και στην περιοχή του Θιβέτ. Αναφέρεται στις κινέζικες λαϊκές παραδόσεις από το 2.800 π.Χ.. Χρησιμοποιείται στην κινεζική ιατρική για τις ευεργετικές του ιδιότητες όσον αφορά την τόνωση της λειτουργίας του ήπατος και των νεφρών.

·         Τα είδη του γκότζι είναι βαθύρριζα, φυλλοβόλα, πολυετή, με ξυλώδη κορμό το ύψος του οποίου φτάνουν έως και 5-6 μέτρα. Οι καρποί, που μοιάζουν με μούρα και είναι πολύ ευαίσθητοι (εύκολα οξειδώνονται και το χρώμα τους σκουραίνει), συλλέγονται με ειδικό ύφασμα και αποξηραίνονται σε σκιερό μέρος. Το Goji Βerry είναι ένα βαθύ κόκκινο αποξηραμένο φρούτο περίπου στο μέγεθος της σταφίδας και έχει μια πολύ απαλή γεύση. Μια καλή ημερήσια δόση Goji Βerries είναι 10-30 γραμμάρια και μπορούν να ληφθούν με διάφορους τρόπους. Η γεύση των καρπών του γκότζι μοιάζει με της σταφίδας, αφήνοντας και μια μικρή αίσθηση ντομάτας. Μπορούν να φαγωθούν ωμά ή να μαγειρευτούν. Διάφορα προϊόντα μπορούν να γίνουν από το Γκότζι, όπως χυμοί, μπισκότα, γλυκίσματα κλπ. Οι Κινέζοι παρασκευάζουν επίσης κρασί από Γκότζι.

·         Επίσης, θεωρείται ότι εμπλουτίζει το αίμα με θρεπτικά συστατικά και προάγει την κυκλοφορία του. Αποτελεί δε εξαιρετικό βοήθημα στη διατήρηση της καλής όρασης και στη βελτίωσή της. Γενικά, αναζωογονεί και δίνει ενέργεια σε ολόκληρο τον οργανισμό. Οι καρποί του παραδοσιακά θεωρούνται «υπερτροφή»: πιστεύεται πως προμηθεύουν τον οργανισμό με την απαραίτητη ενέργεια για τις καθημερινές του ανάγκες, ακόμα και σε συνθήκες στρες. Μεταξύ άλλων, θεωρείται ισχυρό αντιγηραντικό και ενισχυτικό της μακροζωίας. Ως επιβεβαίωση αυτής της άποψης, άνθρωποι που ζουν σε κάποιες περιοχές της Κίνας, όπου το φυτό καλλιεργείται και χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό, απολαμβάνουν ένα πολύ υψηλό προσδόκιμο ζωής και μια καλή γενικά υγεία.

Καλλιέργεια 
 Το φυτό μπορεί να καλλιεργηθεί σε όλα σχεδόν τα εδάφη, αρκεί να μην νεροκρατούν. Η παραγωγή είναι καλύτερη σε εδάφη με αυξημένη οργανική ουσία. Το φυτό είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στις κλιματικές συνθήκες. Η βιβλιογραφία αναφέρει ότι το ανεκτικό εύρος θερμοκρασιών είναι από -20 έως +40 βαθμούς Κελσίου. Τα φυτά φυτεύονται αργά το χειμώνα ή νωρίς το χειμώνα και μπορούν να καρποφορήσουν αρκετά από το 2ο έτος. Οι αποστάσεις φύτευσης είναι 2 μέτρα μεταξύ των φυτών και 3 μέτρα μεταξύ των γραμμών. Οι απαιτήσεις του Goji σε νερό είναι ελάχιστες. Χαρακτηριστικά αρκούν 3-4 αρδεύσεις το καλοκαίρι για μία καλή παραγωγή. Γενικά τα φυτά της οικογένειας Solanaceae (π.χ Καπνός, Τοματίλο, Ντάτουρα, Μανδραγόρας) είναι αρκετά ευπαθή είδη. 
Δεν είναι όμως επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι και το Goji είναι το ίδιο ευπαθές και δεν υπάρχει σαφή βιβλιογραφία για τις ασθένειες του φυτού στην Ελλάδα. Στο εξωτερικό έχει αναφερθεί ένα σημαντικός εχθρός, το άκαρι Aceria kuko. Το συγκεκριμένο αρθρόποδο έχει εμφανιστεί σε πολλές χώρες, το σημαντικότερο σύμπτωμα που παρουσιάζεται μετά την προσβολή από το άκαρι αυτό είναι η δημιουργία κάλων στα φύλλα του φυτού Ο πολλαπλασιασμός του φυτού γίνεται κυρίως με μοσχεύματα και σπόρους. Το κλάδεμα του φυτού γίνεται το χειμώνα και σκοπό έχει τη διατήρηση ενός κυπελλοειδούς σχήματος ύψους 2 μέτρα.
-->
Νεότερη Παλαιότερη