Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

"Ανάγκη εκκλησιοποιήσεως της ζωής μας"

Με λαμπρότητα εορτάστηκε την Τέταρτη 21 Νοεμβρίου η εορτή των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου και η ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων. Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας ιερούργησε και ωμίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος, παρέστησαν δε ο Στρατηγός Διοικητής της ΜΕΡΥΠ Κωνσταντίνος Βλάχος με τους επιτελείς του, οι Διοικητές των Στρατοπέδων και ολόκληρo το Σώμα Στρατού Φθιώτιδος.


Επίσης παρέστησαν ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Νικόλαος Μπέτσιος, ο Δήμαρχος Λαμιεών κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς, ο Πρόεδος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παναγιώτης Φώσκολος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Φθιώτιδος κ. Κωνσταντίνος Νικολάου, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λαμίας κ. Νικόλαος Ντίτσας και πλήθος πιστών.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε την ανάγκη εκκλησιαστικοποίησης της ζωής μας, καθότι η διαπίστωση είναι απογοητευτική. Η κοινωνία δυστυχώς έχει απεκκλησιοποιηθεί και δεν πορεύεται όπως παλαιότερα που η εκκλησιαστική ζωή ήταν η καθημερινή της ζωή, ο Ναός ήταν το κέντρο πέριξ του οποίου εκινούντο και ζούσε η κοινωνία και η κατά Θεόν μόρφωση ήταν η παιδεία του Γένους.

Ανάγκη είναι να επανέλθουμε σε εκείνα που εκκλησιοποιούν, δηλαδή ενώνουν το Θεό με τον άνθρωπο και τους ανθρώπους μεταξύ τους. Αυτή είναι η απάντηση στην τρέχουσα κρίση. Να θέσουμε θεμέλια με κύριο κορμό το εκκλησιαστικό ήθος και την κατά Θεόν ανατροφή των προσώπων.

Στο τέλος της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στον Στρατηγό, τους αξιωματικούς και τους οπλίτες που παρίσταντο να έχουν μόνιμη την προστασία της Υπεραγίας Θεοτόκου και να μένουν επί των επάλξεων του εθνικού χρέους, υπερασπιζόμενοι προαιώνιες αξίες της Ορθοδοξίας και της Ελλάδος.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε Δοξολογία και στη συνέχεια επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του Τσολιά στην Πλατεία Πάρκου.

Ακολούθως ο Στρατηγός παρέθεσε δεξίωση στη Λέσχη Αξιωματικών Λαμίας, στην οποία παρέστη και ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Νικόλαο,ς όπου είχε μια ωραία επικοινωνία με παλαιούς και νέους αξιωματικούς και με άλλους φορείς του Νομού.-->

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

Η Μονή Ελεούσης Ξυνιάδος Δομοκού, εόρτασε την εύρεση της Ιεράς Εικόνος

Την εύρεση της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας Ελεούσης στην ομώνυμη Ιερά Μονή της Ξυνιάδος εόρτασε η Ιερά Μητρόπολη μας κατά το διήμερο 20 και 21 Ιουνίου με κάθε λαμπρότητα και τη συμμετοχή χιλιάδων προσκυνητών από την Θεσσαλία και άλλα διαμερίσματα της Ελλάδος, οι οποίοι ιδιαιτέρως ευλαβούνται την Παναγία Ελεούσα. Ο φετινός εορτασμός πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβαΐδος κ. Πορφυρίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου. Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον οποίο εχοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Θηβαΐδος με τη συμμετοχή πολλών Ιερέων από την Φθιώτιδα και από άλλες Μητροπόλεις που εν τω μεταξύ είχαν έρθει με πολλά λεωφορεία.   Κατά την διάρκεια της αρτοκλασίας που έγινε στη φιάλη της Ιεράς Μονής ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Νικόλαος προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο κ. Πορφύριο, τον ευχαρίστησε για την παρουσία του και αφού αναφέρθηκε δι’ ολίγον στην ιστορία της ιεράς Εικόνος τον παρεκάλεσε να κηρύξει τον …