Γνωρίστε την Σκόπελο

Η Σκόπελος είναι ένα από τα νησιά των Βορείων Σποράδων, το δεύτερο νησί στη σειρά μετά τη Σκιάθο. Έχει έκταση περίπου 96 τετρ. χιλ. και περίμετρο 67 χιλιόμετρα. Έχει δύο βουνά, το Παλούκι (565 μ. ύψος) και το Δελφί (680 μ. ύψος).
Γεμάτη με πυκνά δάση που καλύπτουν σχεδόν το 80% της έκτασής της, θεωρείται το πιο πράσινο νησί του Αιγαίου. Έχει καλή τουριστική υποδομή, συγκεντρώνει όμως λιγότερο κόσμο (30.000 άτομα 15/8/2007) από τη γειτονική κοσμοπολίτικη Σκιάθο και διατηρεί σε μεγαλύτερο βαθμό τον παραδοσιακό χαρακτήρα της.
Αξιοθέατα
Η Χώρα της Σκοπέλου είναι μια παραδοσιακή νησιώτικη πόλη με χαρακτηριστική αρχιτεκτονική και όμορφα καλντερίμια. Έχει κηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός. Η Χώρα αλλά και ολόκληρο το νησί είναι γεμάτο από παλιές παραδοσιακές εκκλησίες, ξωκλήσια και μοναστήρια. Αναφέρονται 24 μοναστήρια.
Παραλίες
Στη Βόρεια και ανατολική πλευρά της Σκοπέλου οι ακτές είναι βραχώδεις, ενώ στα νότια και δυτικά οι πλαγιές δημιουργούν τις υπέροχες καταπράσινες παραλίες του νησιού. Στη νότια πλευρά βρίσκονται οι περισσότερες παραλίες: ο Στάφυλος, το Βελανιό, ο Αγνώντας, το Λιμνονάρι, ο Πάνορμος, η Μηλιά, το Καστάνι, το Έλιος, η Αρμενόπετρα και πολλές άλλες, "πνιγμένες" στο πράσινο του πευκοδάσους.
Δήμος Σκοπέλου
Ο δήμος Σκοπέλου είναι δήμος της Περιφέρειας Θεσσαλίας (Σχέδιο Καλλικράτης) με έδρα την Σκόπελο.
Πως φτάνετε στη Σκόπελο
Η Σκόπελος απέχει 60 ν.μ από τον Βόλο, 61 ν.μ από το λιμάνι του Αγίου Κωνσταντίνου (βρίσκεται στο νομό Φθιώτιδας) και 120 ν.μ από τη Θεσσαλονίκη.
Το νησί έχει 3 λιμάνια.
Το κύριο λιμάνι της Σκοπέλου, το Λουτράκι (επίνειο λιμάνι της Γλώσσας) και τον Αγνώντα (χρησιμοποιείτε όταν τα μελτέμια είναι ισχυρά οπότε οι βόρειοι άνεμοι εμποδίζουν την προσέγγιση στο λιμάνι της Σκοπέλου).
Για Σκόπελο αλλά και για την Σκιάθο και την Αλόννησο μπορείτε να ταξιδέψετε με πλοίο, καταμαράν και ιπτάμενα δελφίνια .
Η υψηλή τουριστική περίοδος για το νησί της Σκοπέλου είναι ο Ιούλιος και ο Αύγουστος.
(τα πλοία και οι ώρες αναχωρήσεων πιθανώς να αλλάζουν τακτικά γι'αυτό θα ενημερώνεστε από τα πρακτορεία ή και από τα openseas.gr & Greek Travel Pages) .
Η olympicair.com θα εκτελεί τα δρομολόγια της άγονης ΑΘΗΝΑ - ΣΚΙΑΘΟΣ - ΑΘΗΝΑ καθημερινά.
Επίσης οι πτήσεις από Θεσσαλονίκη για Σκιάθο είναι διαθέσιμες για κρατήσεις και σύμφωνα με τον προγραμματισμό της εταιρείας θα γίνονται πτήσεις τις ημέρες ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ στις 19:40 από Θεσσαλονίκη ΑΠΟ ΤΗΝ 01 ΙΟΥΝΙΟΥ - 09 ΣΕΠ.


Λιμάνι Σκοπέλου
Αναχωρούν τακτικά πλοία για το λιμάνι της Σκοπέλου από τον Άγιο Κωνσταντίνο, την Κύμη αλλά και τον Βόλο, και η διαδρομή διαρκεί περίπου 3 με 4 ώρες. Το κύριο λιμάνι της Σκοπέλου είναι ένα πολυσύχναστο μέρος, γεμάτο καφετέριες, μπαράκια, εστιατόρια, καταστήματα όλων των ειδών και γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων. Είναι ένα γραφικό μέρος όπου οι επισκέπτες αλλά και οι ντόπιοι κάνουν τις βόλτες τους τα απογεύματα και τα βράδια. Στην Σκόπελο υπάρχουν όμως και άλλα 2 μικρότερα λιμάνια, το Λουτράκι και ο Αγνώντας.

Συνδέσεις με άλλα λιμάνια
Η Σκόπελος έχει ακτοπλοϊκή σύνδεση με τα εξής λιμάνια: Άγιος Κωνσταντίνος, Βόλος, Σκιάθος, Αλόννησος, Σκύρος.

Ακτοπλοϊκά Εισιτήρια
Αν σκοπεύετε να ταξιδέψετε κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο καλό είναι να έχετε κάνει την κράτηση σας αρκετές μέρες ή εβδομάδες νωρίτερα για να αποφύγετε τυχόν απρόοπτα. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια μετ’ επιστροφή συμπεριλαμβάνουν συνήθως ένα σημαντικό ποσοστό έκπτωσης.

Συγκοινωνία
Ακριβώς έξω από το λιμάνι υπάρχει στάση λεωφορείων που εκτελούν δρομολόγια για τις περισσότερες περιοχές, χωριά και παραλίες της Σκοπέλου. Στο νησί θα βρείτε και αρκετά ταξί αλλά και άμαξες με άλογα για όμορφες βόλτες. Βέβαια ο καλύτερος τρόπος για να εξερευνήσετε ολόκληρο το νησί είναι να νοικιάσετε κάποιο αυτοκίνητο ή μηχανάκι από τα γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων και μοτοποδηλάτων που υπάρχουν πολύ κοντά στο λιμάνι. Οι αποστάσεις είναι αρκετά μεγάλες και υπάρχει, στα περισσότερα σημεία του νησιού, ανεπτυγμένο οδικό δίκτυο, οπότε θα μετακινήστε πολύ πιο εύκολα με το δικό σας όχημα.

Πηγές:
el.wikipedia.org
www.skopelosweb.gr
www.aktoploika.gr

Post a Comment

Αφήστε το μήνυμά σας, το σχόλιο ή τις παρατηρήσεις σας.

Νεότερη Παλαιότερη