Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας


Η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας: Η Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου δεσπόζει στις ακτές της βορειοδυτικής Αφρικής και αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα εμπορικά λιμάνια της Ανατολικής Μεσογείου. Ιδρύθηκε το 332 π.Χ. από το Μέγα Αλέξανδρο, ενώ σύντομα συγκέντρωσε τεράστιο εμπορικό και πνευματικό πλούτο, ώστε δικαίως την αποκαλούσαν «Μαργαριτάρι της Μεσογείου». Δεν είναι τυχαίο ότι στην είσοδο του λιμανιού της δέσποζε ένα από τα επτά θαύματα της αρχαιότητας, ο περίφημος «Φάρος της Αλεξανδρείας».

Σήμερα όμως, όταν αναφερόμαστε σ’ αυτήν, αυτόματα στο νου μας έρχεται η εικόνα για τη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, που ήταν το πρώτο πανεπιστήμιο του κόσμου, ή αλλιώς το σπουδαιότερο πνευματικό οικοδόμημα το οποίο παραμένει μέχρι και σήμερα παγκόσμιο σύμβολο του πολιτισμού και της γνώσης.

Σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα, κάθε συνοικία της Αλεξάνδρειας διέθετε τη δική της βιβλιοθήκη, που αρχιτεκτονικά έμοιαζε με την κεντρική η οποία χτίστηκε το 300 π.χ. στο Σεράπειο Λόφο από τον Πτολεμαίο τον Α’ διάδοχο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στον περίβολο του Αθηναϊκού Μουσείου. Γοητευμένος από τον Αριστοτέλη ο Πτολεμαίος, αποφάσισε να αναθέσει την ανέγερση ενός λαμπρού πνευματικού κέντρου μέσα στο χώρο των ανακτόρων, στον Αθηναίο πολιτικό και ρήτορα Δημήτριο Φαληρέα, με σκοπό κατ’ αρχήν να στεγάσει την προσωπική του συλλογή με τόμους και περγαμηνές, ενώ στη συνέχεια να εμπλουτιστεί με νέα λογοτεχνικά και επιστημονικά συγγράμματα.

Μέσα στις αίθουσες της Βιβλιοθήκης φιλοξενήθηκαν επιστήμονες, λογοτέχνες και άνθρωποι των τεχνών, μεταξύ των οποίων θα ξεχωρίσουμε το μαθηματικό Ευκλείδη, τον αστρονόμο Αρίσταρχο, το γεωγράφο Ερατοσθένη και τον ποιητή Θεόκριτο. Για να διευκολυνθεί το έργο τους, η Βιβλιοθήκη διέθετε εργαστήρια κάθε ειδικότητας, ένα αστεροσκοπείο, βοτανολογικές εκτάσεις και ζωολογικό κήπο με σπάνια ζώα και πουλιά που είχαν μεταφερθεί από ολόκληρο τον τότε γνωστό κόσμο. Όσο για τη βιβλιοθήκη, αρχικά είχε περί τους 200.000 τόμους, ενώ μέχρι το 230 π.χ., επί βασιλείας του Πτολεμαίου του Γ’ του Ευεργέτη, είχε ξεπεράσει και τους 700.000 τόμους.

Μέσα στους κόλπους της συγκεντρώθηκε ολόκληρη η ελληνική γνώση, η οποία αποκαλυπτόταν στους επισκέπτες μέσα από αναρίθμητα ράφια και διαδρόμους, οι οποίοι εκτείνονταν σε διαφορετικούς ορόφους.


Η καταστροφή της Βιβλιοθήκης

Δυστυχώς όμως, το 48 π.χ. κατά την εποχή δηλαδή της βασιλείας του Ιούλιου Καίσαρα και της Κλεοπάτρας που ήταν οι τελευταίοι των Πτολεμαίων, η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας κάηκε ολοσχερώς, δίχως να διασωθεί ούτε ένας πάπυρος.

Από τότε, έγιναν επανειλημμένες προσπάθειες για την αναστήλωσή της, με πρωτοβουλίες της Κλεοπάτρας. Το νέο πολιτιστικό κέντρο χτίστηκε στο λόφο Ρακώτι και διέθετε μεγαλοπρεπείς τοιχογραφίες και δωμάτια με περίτεχνο σχεδιασμό για την τοποθέτηση των καινούριων βιβλίων.

Δυστυχώς όμως, παράλληλα με την εδραίωση του Χριστιανισμού, η κλασσική λογοτεχνία και η επιστημονική γνώση έχασε την σπουδαιότητά της, με αποκορύφωμα το 391 μ.Χ. επί εποχής του πατριάρχη Θεόφιλου Αλεξανδρείας, καταστράφηκε και η νέα Βιβλιοθήκη, οριστικά πλέον αυτή τη φορά.

Η Νέα σύγχρονη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας
Σήμερα, 1.600 χρόνια αργότερα η UNESCO, σε συνεργασία με επιφανείς επιστήμονες και ερευνητές από όλο τον κόσμο κατόρθωσε να φτιάξει το νέο πρόσωπο του πνευματικού αυτού πνεύμονα, και μάλιστα στον ίδιο εκείνο ιστορικό χώρο, με σκοπό να στεγαστεί κάθε γραπτή μαρτυρία σχετικά με την ιστορία του ανθρώπου πάνω στη Γη. Εδώ θα συναντήσουμε πλέον αμέτρητα αρχαία χειρόγραφα, σπάνιους γεωγραφικούς χάρτες και κάθε λογής βιβλία που ξεπερνούν τους οκτώ εκατομμύρια τόμους. Το υλικό που συγκεντρώνεται έχει εμπλουτιστεί με υπερσύγχρονα συστήματα πληροφορικής και οπτικοακουστικού εξοπλισμού, εξελιγμένα μικροσκόπια, αλλά και πλήθος από άλλα όργανα που θα βοηθήσουν στη δημιουργία της πιο ολοκληρωμένης τράπεζας πληροφοριών του κόσμου.

Πρόκειται για μια συλλογή που ανανεώνεται συνεχώς έτσι ώστε να αποτελέσει και πάλι το νέο σύμβολο της ανθρώπινης σκέψης, κάτι σαν το σύγχρονο φωτεινό Φάρο της Αλεξανδρείας.

Η νέα Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας στεγάζεται σε ένα επιβλητικό χώρο μοντέρνας αρχιτεκτονικής στην περιοχή Σίλσιλα, δηλαδή επάνω στα ερείπια του αρχαίου οικοδομήματος, γεμάτο με σύμβολα τα οποία συνδέουν αρμονικά το παρελθόν με το παρόν αλλά και το μέλλον έτσι όπως διαμορφώνεται από το σύγχρονο πολιτισμό μας.
Το κτίριο έχει το σχήμα ενός ηλιακού δίσκου, ο οποίος από τη μια πλευρά στρέφεται προς τη Μεσόγειο κι από την άλλη υψώνεται προς τον ουρανό. Όσο για την οροφή, έχει το σχήμα ενός μικροτσίπ, τονίζοντας τον προσανατολισμό προς το μέλλον. Και όπως εξηγεί και ο διευθυντής του οργανισμού κος Μοχσέν Ζαχράν .. «ο δίσκος συμβολίζει τον Ήλιο, το Θεό Ρα ο οποίος γεννιέται, πεθαίνει και ξαναγεννιέται, διαγράφοντας ένα αέναο κύκλο, έτσι όπως διαγράφεται και ο Αλεξανδρινός Πολιτισμός, διαμέσου των αιώνων».Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

Η Μονή Ελεούσης Ξυνιάδος Δομοκού, εόρτασε την εύρεση της Ιεράς Εικόνος

Την εύρεση της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας Ελεούσης στην ομώνυμη Ιερά Μονή της Ξυνιάδος εόρτασε η Ιερά Μητρόπολη μας κατά το διήμερο 20 και 21 Ιουνίου με κάθε λαμπρότητα και τη συμμετοχή χιλιάδων προσκυνητών από την Θεσσαλία και άλλα διαμερίσματα της Ελλάδος, οι οποίοι ιδιαιτέρως ευλαβούνται την Παναγία Ελεούσα. Ο φετινός εορτασμός πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβαΐδος κ. Πορφυρίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου. Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον οποίο εχοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Θηβαΐδος με τη συμμετοχή πολλών Ιερέων από την Φθιώτιδα και από άλλες Μητροπόλεις που εν τω μεταξύ είχαν έρθει με πολλά λεωφορεία.   Κατά την διάρκεια της αρτοκλασίας που έγινε στη φιάλη της Ιεράς Μονής ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Νικόλαος προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο κ. Πορφύριο, τον ευχαρίστησε για την παρουσία του και αφού αναφέρθηκε δι’ ολίγον στην ιστορία της ιεράς Εικόνος τον παρεκάλεσε να κηρύξει τον …