Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Περί Οίνων: To Pinot noir

To Pinot noir είναι ένα μαύρο κρασοστάφυλο, μια ποικιλία του είδους Vitis vinifera . Το όνομα επίσης αναφέρεται στους οίνους που δημιουργήθηκαν κυρίως από ποικιλίες Pinot Noir.

Το όνομά του προέρχεται από τις γαλλικές λέξεις Pinot «πεύκο» και noir «μαύρο» και υπαινίσσεται την ποικιλία σταφυλιού με το σκούρο μωβ χρώμα και τα πυκνά συγκεντρωμένα με σχήμα σαν κουκουνάρι τσαμπιά του.

Οι ποικιλίες Pinot noir καλλιεργούνται σε όλο τον κόσμο, ως επί το πλείστον στις ψυχρότερες περιοχές, αλλά το σταφύλι αυτό κατά κύριο λόγο σχετίζεται με την Βουργουνδία στην Αλσατία, μια πολύ γνωστή περιοχή της Γαλλίας .

Το Pinot Noir γνωρίζει μεγάλη άνθιση και καλλιεργείται εντός αλλά και εκτός Γαλλίας, όπως η Ιταλία, Γερμανία, Ελλάδα, όσο και σε αρκετές χώρες του Νέου Κόσμου (ΗΠΑ, Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία, Νότια Αφρική). Σε αρκετές περιοχές είναι γνωστό με τοπικές παραλλαγές του ονόματός του, για παράδειγμα στην Ιταλία θα το ζητήσουμε ως Pinot Nero, ενώ στην Νότια Αφρική θα συναντήσουμε το Pinotage.

Είναι ευρέως διαδεδομένο και θεωρείται ότι παράγει μερικά από τα καλύτερα κρασιά στον κόσμο, είναι όμως μια δύσκολη ποικιλία για να καλλιεργηθεί και να μετατραπεί σε ένα άριστο κρασί.

Το Pinot Noir είναι ένα κρασί μεγάλης έντασης, ισορροπίας και δομής με βάθος και συγκέντρωση, ισορροπημένα, φρέσκια οξύτητα και ορυκτά με δελεαστικό μπουκέτο σύνθετων αρωμάτων .

Πρόκειται για ένα κρασί με διαυγές ρουμπινί χρώμα, ελαφρύ σώμα, υψηλή οξύτητα, ευγενικές ταννίνες, και κομψά αρώματα από κόκκινα φρούτα και άγρια κεράσια, μπαχαρικά και δαμάσκηνα, σμέουρα, νότες κακάο και με την δροσερή οξύτητα του ελκύει κάθε ουρανίσκο!

Απολαύστε το σε ιδανική θερμοκρασία δωματίου (18 °C) καθώς είναι εξαιρετικό με ψητά κρέατα όπως το μοσχαρίσιο ή ψητό σχάρας καθώς και γαλλικά τυριά όπως το Blue Cheese, αλλά και όλα τα κίτρινα και λευκά τυριά.


Επιμέλεια: Δημήτρης Β. ΚαρέληςΣχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

Η Μονή Ελεούσης Ξυνιάδος Δομοκού, εόρτασε την εύρεση της Ιεράς Εικόνος

Την εύρεση της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας Ελεούσης στην ομώνυμη Ιερά Μονή της Ξυνιάδος εόρτασε η Ιερά Μητρόπολη μας κατά το διήμερο 20 και 21 Ιουνίου με κάθε λαμπρότητα και τη συμμετοχή χιλιάδων προσκυνητών από την Θεσσαλία και άλλα διαμερίσματα της Ελλάδος, οι οποίοι ιδιαιτέρως ευλαβούνται την Παναγία Ελεούσα. Ο φετινός εορτασμός πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβαΐδος κ. Πορφυρίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου. Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον οποίο εχοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Θηβαΐδος με τη συμμετοχή πολλών Ιερέων από την Φθιώτιδα και από άλλες Μητροπόλεις που εν τω μεταξύ είχαν έρθει με πολλά λεωφορεία.   Κατά την διάρκεια της αρτοκλασίας που έγινε στη φιάλη της Ιεράς Μονής ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Νικόλαος προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο κ. Πορφύριο, τον ευχαρίστησε για την παρουσία του και αφού αναφέρθηκε δι’ ολίγον στην ιστορία της ιεράς Εικόνος τον παρεκάλεσε να κηρύξει τον …