Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πρωτοχρονιά στο Νέο Μοναστήρι Δομοκού - “Καμήλες”


 Πάνω στον παλιό εθνικό δρόμο Λαμίας – Λάρισας, απόγευμα παραμονής Πρωτοχρονιάς 2009 ... Αχνόφεγγε ο εορταστικός φωτισμός του Νέου Μοναστηρίου, ενός χωριού στα βορειοδυτικά της επαρχίας Δομοκού του Ν. Φθιώτιδας, μέσα στη λιγοστή ομίχλη του κάμπου. Το κρύο ήταν αισθητό αλλά το χωριό ήταν σε γόνιμο αναβρασμό γιατί η προετοιμασία για την έλευση του νέου χρόνου και τον εορτασμό της είχε ήδη ξεκινήσει... Και όταν αναφέρεται κανείς στο Ν. Μοναστήρι, Πρωτοχρονιά χωρίς το έθιμο της «Καμήλας» δεν νοείται ... 
 Από το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς οι κάτοικοι «αναβιώνουν» το έθιμο της καμήλας με κορύφωσή του το πρωί της Πρωτοχρονιάς στην κεντρική πλατεία του χωριού. Μάλιστα, θα έλεγα ότι η χρήση του όρου «αναβίωση» στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι δόκιμη, γιατί στην ουσία αυτό που γίνεται τις δύο αυτές ημέρες στο χωριό είναι “λειτουργική συντέλεση” του εθίμου με συμμετοχή όλων των κατοίκων του χωριού στο δρώμενο, όχι ως παρατηρητών, αλλά ως μέρος αυτού. 
Το έθιμο αυτό αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της «ρουτίνας» της πρωτοχρονιάς για τους κατοίκους του χωριού, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι: “δεν γίνεται να μην βγεις την Πρωτοχρονιά στις καμήλες” και εξαιτίας ακριβώς της ουσιαστικής λειτουργίας του στην κοινότητα αποτελεί πόλο έλξης για ερευνητές, παρατηρητές και επισκέπτες, οι οποίοι όπως κάθε χρόνο και φέτος βρέθηκαν το πρωί της Πρωτοχρονιάς στην κεντρική πλατεία του χωριού για να το παρατηρήσουν από κοντά. 
Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι απλά. Δεν πρόκειται για ένα θέαμα λίγων ωρών για παρατηρητές ή περίεργους. Για τους κατοίκους του χωριού οι προετοιμασίες ξεκινούν μήνες πριν. 
Τα νεαρά αγόρια του χωριού συγκεντρώνονται και δημιουργούν τις σάρτες (παρέες), οι οποίες το βράδυ της παραμονής της πρωτοχρονιάς με την συνοδεία του ντιβιτζή, της καμήλας και ντόπιων οργανοπαιχτών τραγουδούν από σπίτι σε σπίτι σε ολόκληρο το χωριό. Έτσι και φέτος. Νεαρά αγόρια του χωριού ανά παρέες τραγούδησαν σε όλα τα σπίτια του χωριού τραγούδια που αναφέρονται στην ημέρα και σε παινέματα για κάθε μέλος της οικογένειας. 
Την επομένη το πρωί, με το τέλος της Θείας Λειτουργίας οι ντιβιτζήδες, και οι καμήλες με τη συνοδεία γκάιντας, φλογέρας, ακορντεόν και νταουλιού άνοιξαν τον χορό στην πλατεία. Καθώς περνούσε η ώρα όλοι σχεδόν οι κάτοικοι του χωριού, αλλά και οι επισκέπτες, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία. 
Ο χορός άρχισε. Σχηματίστηκε ένας μεγάλος, ενιαίος κύκλος από “ντόπιους” και “ξένους”. Χαμένη στην αίσθηση του μεγάλου αυτού κύκλου, του διαπεραστικού ήχου της γκάιντας καθώς και του εορταστικού κλίματος της ημέρας και των ευχών που σκορπίζονταν απλόχερα παντού σαν να ήθελαν να ξορκίσουν το επίμονο πρωινό κρύο, τρόμαξα όταν ξαφνικά εμφανίστηκε μπροστά μου ένας άντρας ντυμένος με προβιές, χτυπώντας στο έδαφος με το «τουπούζ» του και μου φώναξε “πίτα παρασού”. 
Έφυγε από κοντά μου χορεύοντας μόνο όταν του έδωσα τις ευχές μου και κάποιο φιλοδώρημα “για το καλό”. 
Ο ζωναράδικος (κατεξοχήν χορός της ημέρας με το τραγούδι «τις καμήλες») δεν σταμάτησε ούτε λεπτό και ο κύκλος δεν διασπάστηκε καθ’ όλη τη διάρκειά του. Το γλέντι στην πλατεία τέλειωσε αργά το μεσημέρι με τη μάχη των ντιβιτζίδων με τις καμήλες, οι παρευρισκόμενοι, ωστόσο, συνέχισαν να γλεντούν μέχρι αργά το βράδυ στις ταβέρνες του χωριού. Μακάρι όλος ο χρόνος κυλήσει γοργά και εύθυμα όπως τα βήματα του ζωναράδικου!!!!!!

ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!! 

(χρονολόγιο της Μ. Ντονούδη, το οποίο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "ΧΟΡΕΥΩ")

ΠΗΓΗ: http://www.facebook.com/notes/neo-monastiri


Διαβάστε στο LamiaTimes.gr :

Πρωτοχρονιά στο Νέο Μοναστήρι Δομοκού με «Καμήλες» και «Ντιβιτζήδες»!
Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

Η Μονή Ελεούσης Ξυνιάδος Δομοκού, εόρτασε την εύρεση της Ιεράς Εικόνος

Την εύρεση της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας Ελεούσης στην ομώνυμη Ιερά Μονή της Ξυνιάδος εόρτασε η Ιερά Μητρόπολη μας κατά το διήμερο 20 και 21 Ιουνίου με κάθε λαμπρότητα και τη συμμετοχή χιλιάδων προσκυνητών από την Θεσσαλία και άλλα διαμερίσματα της Ελλάδος, οι οποίοι ιδιαιτέρως ευλαβούνται την Παναγία Ελεούσα. Ο φετινός εορτασμός πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβαΐδος κ. Πορφυρίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου. Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον οποίο εχοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Θηβαΐδος με τη συμμετοχή πολλών Ιερέων από την Φθιώτιδα και από άλλες Μητροπόλεις που εν τω μεταξύ είχαν έρθει με πολλά λεωφορεία.   Κατά την διάρκεια της αρτοκλασίας που έγινε στη φιάλη της Ιεράς Μονής ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Νικόλαος προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο κ. Πορφύριο, τον ευχαρίστησε για την παρουσία του και αφού αναφέρθηκε δι’ ολίγον στην ιστορία της ιεράς Εικόνος τον παρεκάλεσε να κηρύξει τον …