Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

“Λοκροι στο Δάσος”

“Λοκροι στο Δάσος”
  Ή αλλιώς: μειώνοντας  το χρονικό και  ψυχολογικό κενό  ανάμεσα στην ιδέα  και στην πράξη
Το πρόγραμμά σας περιήγησης μπορεί να μην υποστηρίζει την προβολή αυτής της εικόνας. Οι «Λοκροί στο δάσος» είναι  μια νέα προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από λίγους μήνες. Πρόκειται  για μια κίνηση βάσης η οποια  δίνει έμφαση στη δράση και... πάλι στη δράση.
Δεν εχει κερδοσκοπικό ούτε φυσικά και κανένα πολιτικό χαρακτήρα. Είναι εντελώς  ανοιχτή σε οποιονδήποτε θέλει να συμμετάσχει και ο τρόπος οργάνωσης  της κάθε επιμέρους δράσης καθορίζεται  από της ανάγκες και το χαρακτήρα  της ίδιας της δράσης.
Ας δούμε 2 δράσεις για να γίνει πιο κατανοητή  η φιλοσοφία των «Λοκρών στο  Δάσος» και πώς o τρόπος οργάνωσης και οι συμμετέχοντες κάθε φορά μπορούν να αλλάζουν.
 Το πρόγραμμά σας περιήγησης μπορεί να μην υποστηρίζει την προβολή αυτής της εικόνας. 1) Μια ομιλία: Ξεκινώντας απο την Ανάγκη. H Ανάγκη που είχαμε εντοπίσει ήταν μία ομιλία για γονεις απο κάποιον εξειδικευμένο, αφου στα Καμένα Βούρλα οι γονείς σπάνια έχουν τη δυνατότητα να ακουσουν και να μιλήσουν με κάποιο σύμβουλο γονέων.  Έτσι επικοινωνήσαμε με την Ερατώ Χατζημιχαλάκη την οποια βρήκαμε μέσω internet και τη ρωτήσαμε εάν θα μπορούσε να μας επισκεφθεί και να κάνει μια ομιλία. Με χαρά δέχτηκε να έρθει αφιλοκερδώς απο την Αθήνα εφόσον θα μπορούσαμε να της εξασφαλίσουμε διαμονή, κάτι που επετεύχθη, αφού το ξενοδοχείο Βιολετα προσφέρθηκε να τη φιλοξενήσει. Ο σύλλογος γονέων ανέλαβε να ειδοποιήσει τους γονείς, ο διευθυντής του δημοτικού σχολείου παραχώρησε την αίθουσα και βοήθησε στη διαμορφωσή της και ΜΜΕ της περιοχής γνωστοποίησαν την ομιλία. Επισκεφθήκαμε τα περισσότερα σχολεία της περιοχής και συζητήσαμε με τους διευθυντές το πώς θα μπορούσε να γνωστοποιηθεί η ομιλία στους γονείς και τελικά το ανέλαβαν τα ίδια τα σχολεία.  Ενημερώσαμε επίσης φορείς (οπως ο Ερυθρός Σταυρός-περιφερειακό Φθιώτιδας) που πιθανά να είχαν κάποιο όφελος απο την ομιλία και οι οποίοι ανταποκρίθηκαν με την παρουσία τους αλλα και ενημερώνοντας τους εθελοντές τους. 
Η ομιλία με θέμα «Χτιζοντας την αυτοπεποίθηση  του παιδιού» είχε τελικά μεγάλη συμμετοχή  και απ’οτι μας είπαν οι περισσότεροι γονεις, επέστρεψαν στο σπίτι έχοντας  κερδίσει κάτι απο αυτή την ομιλία που θα μπορούσε να τους βοηθήσει να αντεπεξέλθουν καλύτερα στον πιο δύσκολο ρόλο της ζωής τους, αυτόν του γονιού.  Όλα αυτά τα λέμε για να υποδείξουμε 3 πράγματα.  Ότι «Λοκροί στο δάσος» στη συγκεκριμένη δράση ήταν όλοι όσοι συμμετείχαν, από αυτούς που είχαν την ιδέα μέχρι τον διευθυντή του σχολείου, οσους δούλεψαν εθελοντικά αλλά και τους γονείς που στο τέλος προσφέρθηκαν να μαζέψουν τις καρέκλες από την αίθουσα.  Η οργάνωση διαμορφώθηκε σύμφωνα με αυτά που η ίδια η δράση όριζε και δεν βασιζόταν σε κάποιο καταστατικό συλλογου ή σε οδηγία κάποιου υπουργείου.  Τέλος αποδείχθηκε οτι δεν χρειάζεται να περιμένουμε τα πάντα από κάποιο κρατικό φορέα.  Έγινε αντιληπτό ότι όχι μόνο υπάρχουν και άλλοι τρόποι οργάνωσης οι οποίοι είναι ευέλικτοι και οικονομικοί (η συγκεκριμένη εκδήλωση δεν είχε κανένα κόστος) αλλά και το κυριότερο: Είναι εφαρμοσιμοι. Γίνονται!  Η θεωρία μπορει να γίνει πράξη.
Το πρόγραμμά σας περιήγησης μπορεί να μην υποστηρίζει την προβολή αυτής της εικόνας. 2) Μια Κατασκευή: Ξεκινώντας πάλι απο την Ανάγκη. Να δοκιμάσουμε και να μάθουμε νέους τρόπους κατασκευής σπιτιών με φυσική δόμηση, χρησιμοποιώντας την τεχνική των Γαιοσάκων του αρχιτέκτονα Nader Khallili. Αυτη είναι μια δράση που θα ξεκινήσει σύντομα.  Εδω οι «Λοκροί στο Δάσος» θα μεταμορφωθούν σε ομάδα που θα μάθει να κατασκευάζει και να συνεργάζεται.  Πάλι η σύνθεση της ομαδας θα αλλάξει όπως και ο τρόπος οργάνωσης αφού έτσι ορίζεται από αυτό που θέλουμε να κάνουμε.  Θα προσπαθήσουμε να κατασκευάσουμε ενα πολυ μικρό σπιτάκι απο γαιόσακους.  Ήδη αρκετοί εθελοντές (ακόμη και από τη Σλοβενία) έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν, να ανταλλάξουν γνώσεις και γνώμες και να περάσουμε όμορφα.  Σε όσους θελήσουν να συμμετέχουν και έρχονται απο άλλα μέρη, θα ανοιξουμε τα σπίτια μας και θα προσφέρουμε φιλοξενία, φαγητό και φυσικά παρέα.   
Κάποιες βασικές ιδέες που μας εμπνέουν είναι η δύναμη του κοινού νού, η κινητοποίηση του δυναμικού που διαθέτουμε μέσα μας, η οικολογική συνείδηση, η ανοιχτότητα και πλαστικότητα, ο εθελοντισμός ως βασικό όχημα και η Μη-Βια. 
Πού είμαστε: Στα Καμένα Βούρλα. Η γεωγραφική όμως αυτή βάση είναι απλά ένα σημείο αναφοράς και δεν αποτελεί περιορισμό αλλά προσανατολισμό   
Άλλες δράσεις που έχουν ολοκληρωθεί  είναι: η συμμετοχή μας σε σεμινάριο  φυσικής δόμησης με cob, η ενεργή συμμετοχή μας στη φετινή γιορτή σπόρων στο Πελίτι, η προβολή μιας ταινίας σχετικα με μια τεχνική διαλογισμού και συζήτηση, εργαστήρι επάνω στη τεχνική “Μη-Βιαιη Επικοινωνία” του Marshall Rosenberg, μια παρουσίαση του πώς και γιατι φτίαχνουμε Κόμποστ (οργανικό φυσικό λίπασμα) κλπ 
Οποιος  έχει κάποια ιδέα ή θέλει να συμμετάσχει  σε κάποια δράση, ας μας στείλει ένα email ή, ακόμη καλύτερα, ας μας πάρει ένα τηλέφωνο να πάμε για ένα καφέ να γνωριστούμε και να δούμε πως θα κάνουμε πράξη το: 
“Γινε εσύ η αλλαγή που  θέλεις να δεις στο  κόσμο”, M. Gandhi 
για περισσότερες πληροφορίες: Δημήτρης (6973957010), Γιώργος (6989419186)

 Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Φθιώτιδας - "Fthia Walk"

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

Η Μονή Ελεούσης Ξυνιάδος Δομοκού, εόρτασε την εύρεση της Ιεράς Εικόνος

Την εύρεση της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας Ελεούσης στην ομώνυμη Ιερά Μονή της Ξυνιάδος εόρτασε η Ιερά Μητρόπολη μας κατά το διήμερο 20 και 21 Ιουνίου με κάθε λαμπρότητα και τη συμμετοχή χιλιάδων προσκυνητών από την Θεσσαλία και άλλα διαμερίσματα της Ελλάδος, οι οποίοι ιδιαιτέρως ευλαβούνται την Παναγία Ελεούσα. Ο φετινός εορτασμός πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβαΐδος κ. Πορφυρίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου. Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον οποίο εχοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Θηβαΐδος με τη συμμετοχή πολλών Ιερέων από την Φθιώτιδα και από άλλες Μητροπόλεις που εν τω μεταξύ είχαν έρθει με πολλά λεωφορεία.   Κατά την διάρκεια της αρτοκλασίας που έγινε στη φιάλη της Ιεράς Μονής ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Νικόλαος προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο κ. Πορφύριο, τον ευχαρίστησε για την παρουσία του και αφού αναφέρθηκε δι’ ολίγον στην ιστορία της ιεράς Εικόνος τον παρεκάλεσε να κηρύξει τον …