Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γευσιγνωσία Ελαιολάδου

Αν ακούσετε κάποιον να λέει ότι η ελιά είναι φρούτο και ότι το ελαιόλαδο είναι ο χυμός του πιο ευλογημένου φρούτου πάνω στη γη, μη βιαστείτε να τον διορθώσετε. Ναι, η ελιά είναι φρούτο και δίνει όλα τα χαρίσματα του φρούτου, τα ποικίλα αρώματα της φύσης, τη μοναδική φρουτώδη γεύση στο ελαιόλαδο!

Όλα αυτά βέβαια σε διαφορετικές αναλογίες, ανάλογα δηλαδή, με την ποικιλία της ελιάς, τη γεωγραφική περιοχή που βρίσκονται οι ελαιώνες, τον τρόπο καλλιέργειας και συγκομιδής, το πόσο ώριμες ή άγουρες ήταν οι ελιές όταν μαζεύτηκαν, τον τρόπο αποθήκευσης. Όπως φυσικά και στο κρασί, έτσι και τη γεύση του ελαιολάδου την καθορίζουν και οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν κάθε χρονιά.

Τέλος, σημαντικό ρόλο παίζει και το στάδιο της τυποποίησης. Γιατί τυποποίηση στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο σημαίνει ιδιαίτερη φροντίδα και αυστηρό ποιοτικό έλεγχο σε όλα τα παραπάνω στάδια και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να συγχέεται με την επεξεργασία. Αντίθετα, εγγυάται τη φυσικότητα και τη γευστική ανωτερότητα του ελαιολάδου.

Αν μέχρι τώρα λοιπόν είσαστε γνώστες μόνο των ευεργετικών ιδιοτήτων του ελαιολάδου στην υγεία - ο Νο 1 λόγος για να το αγαπήσετε - είναι καιρός να αυξήσετε τις γνώσεις σας γύρω από τις συναρπαστικές διαφορές στη γεύση του ελαιολάδου, που η ίδια η φύση μας χαρίζει - ο Νο 1 λόγος για να το λατρέψετε!!!

Κάθε φορά που επιλέγετε ένα ελαιόλαδο, αφού έχετε σιγουρευτεί ότι έχει περάσει τους απαραίτητους ελέγχους για να το χαρείτε αγνό κι ανόθευτο, σταθείτε λίγο στη γεύση του.

Τα απλά βήματα γευσιγνωσίας που μας διδάσκουν οι ειδικοί γευσιγνώστες σε όλο τον κόσμο είναι τα ακόλουθα:

Βήμα 1ο: Βάλτε λίγη ποσότητα ελαιολάδου σε ένα ποτήρι κρασιού και κουνήστε το, ώστε να "λαδωθούν" τα τοιχώματά του.
Βήμα 2ο: Το λόγο έχει πρώτα η μύτη σας. Μυρίστε το παίρνοντας μια βαθιά αναπνοή. Εμπιστευτείτε την κι ανακαλύψτε τα αρώματα του καρπού της ελιάς, που μπορεί να σας θυμίσουν από χαμομήλι μέχρι ματζουράνα. Όχι, δεν πρόκειται για πρόσθετα αρώματα βοτάνων. Είναι τα αρώματα της φύσης, των αγρών που κλείνονται στο χυμό της ελιάς, όπως ακριβώς συμβαίνει με το κρασί.
Βήμα 3ο: Βάλτε μία μικρή ποσότητα (1 κουταλάκι του γλυκού) στο στόμα σας και κρατήστε το λίγη ώρα στο μπροστινό και μετά στο πίσω μέρος της γλώσσας. Αφήστε το να φτάσει σε όλα τα σημεία της γλώσσας και στη βάση του ουρανίσκου. Οι αρετές του καλού ελαιολάδου, όπως το "πικρό", το "πικάντικο", το "φρουτώδες", που λένε οι ειδικοί, θα ξυπνήσουν τις αισθήσεις σας. Εσείς μπορείτε να το περιγράψετε ως πλούσια, μεστή, φρέσκια γεύση.

http://www.elais.gr


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ (βίντεο)

clip : ΑΠΟ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΝΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ