Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το κάστρο Λαμίας, το αρχαιολογικό μουσείο Αταλάντης και η ακρόπολη της Πρόερνας στο φως του φεγγαριού!

ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΛΑΜΙΑΣ, ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ ΚΑΙ Η ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΡΝΑΣ ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, στο πλαίσιο των προσπαθειών του για την εξοικείωση του κοινού με την πολιτιστική μας κληρονομιά, θα κρατήσει και φέτος ανοικτούς επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία κατά την Πανσέληνο του Αυγούστου με παράλληλη διοργάνωση, σε ορισμένους από αυτούς, πολιτιστικών εκδηλώσεων, σε συνεργασία με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλους φορείς . Το Σάββατο 13 Αυγούστου, περισσότεροι από 75 αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία σε ολόκληρη την Ελλάδα θα παραμείνουν ανοικτά, από 7.00 μ.μ. έως 01.00 π.μ., με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, προκειμένου οι Έλληνες, αλλά και οι ξένοι επισκέπτες της χώρας μας, να βιώσουν την μυσταγωγία των μνημείων κάτω από το φως του φεγγαριού. H IΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων συμμετέχει για μια ακόμα φορά στη διοργάνωση με τις παρακάτω εκδηλώσεις:

Αρχαιολογικό Μουσείο και Κάστρο Λαμίας:

Ξεναγήσεις από αρχαιολόγους της Εφορείας και περιήγηση στο χώρο.

Αρχαιολογικό Μουσείο Αταλάντης:

Ξεναγήσεις από αρχαιολόγους της Εφορείας από 7.30 έως 9.00 μ.μ.
Προβολή διαφανειών από το έργο της Εφορείας, με ιδιαίτερη έμφαση στην περιοχή της Λοκρίδας
Μουσική εκδήλωση και απαγγελία ποιημάτων στον αύλειο χώρο του Μουσείου, σε συνεργασία με τον Δήμο Αταλάντης. Ώρα έναρξης 9 μ.μ.

Ακρόπολη Πρόερνας, Νέο Μοναστήρι:

Ξεναγήσεις από αρχαιολόγους της Εφορείας από 8.00 έως 9.00 μ.μ.
Προβολή διαφανειών από το έργο της Εφορείας, με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάδειξη - ανάπλαση του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης Πρόερνας.
Μουσική εκδήλωση «Ποίηση και έντεχνο ελληνικό τραγούδι», από το καλλιτεχνικό σχήμα ΕΣΤΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ ΕΡΙΝΕώΣ. Θα τραγουδήσουν η Χριστίνα Μαραγκόζη και ο Πέτρος Δουρδουμπάκης και θα απαγγείλει ποιήματα η Μαρία Γώγου. Η σκηνοθεσία και οι επιλογές είναι του Ιωάννη Τράντα. Ώρα έναρξης 9 μ.μ..

Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ.

Η Προϊσταμένη της Εφορείας Μαρία – Φωτεινή Παπακωνσταντίνου

Αρχαιολόγος με βαθμό Α΄

Πηγή:  http://www.lamiatimes.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ (βίντεο)

clip : ΑΠΟ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΝΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ