Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Άμβυξ ο Ξυνιεύς»,το αποστακτήριο τσίπουρου στην Ξυνιάδα!

Από την εποχή του Βυζαντίου μέχρι και σήμερα η τέχνη της απόσταξης περνά από γενιά σε γενιά χαρίζοντας απόλαυση στις αισθήσεις. Το τσίπουρο που τρέχει σταλαγματιά - σταλαγματιά από το στόμιο του καζανιού ταυτίζεται με την Ελληνική ψυχή και την καλή παρέα.
Στο ολοκαίνουριο αποστακτήριο «Άμβυξ ο Ξυνιεύς» του «Κτήματος Κυρίτση» έχει τελειώσει αισίως και για φέτος η διαδικασία της απόσταξης η οποία συντελείται αργά σε χάλκινους άμβυκες, σ' ένα χώρο που σέβεται την παράδοση και την ποιότητα. 
Το τσίπουρο εδώ παράγεται με την παραδοσιακή τέχνη των μερακλήδων ποτοποιών,  με άριστες και ιδανικές συνθήκες, αξιοποιώντας παράλληλα τις σύγχρονες δυνατότητες και σας ξαναγυρίζει στην παλιά καλή εποχή της ποιότητας. Για μια ακόμη χρονιά το αποτέλεσμα δικαίωσε σίγουρα τους κόπους και τον αγώνα της οικογένειας Κυρίτση στην Ξυνιάδα Δομοκού.
Το βραβευμένο τσίπουρο Κυρίτση γίνεται κάθε χρόνο και καλύτερο αλλά και πιστός σύντροφος στην παρέα όλων όσων το γεύονται!
Εδώ, όπου ο ήλιος χαρίζει γενναιόδωρα τις ευεργετικές του ακτίνες στους αμπελώνες του ιδιοκτήτη, μπορεί κανείς να προμηθευτεί το άριστο και γνήσιο ντόπιο τσίπουρο, το ποτό της παρέας, που μαζί με το κρασί του «κτήματος Κυρίτση» είναι η καλύτερη συνοδεία για τους θαυμάσιους εκλεκτούς μεζέδες.
Οι ιδιοκτήτες είναι πάντα πρόθυμοι να σας μυήσουν στα μυστικά της απόσταξης  στο εργαστήριό απόσταξης του παραδοσιακού τσίπουρου.

Δημήτρης Καρέλης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ (βίντεο)

clip : ΑΠΟ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΝΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ