Σεραφείμ Χατζόπουλος

Σύντομο βιογραφικό: Γεννήθηκε στο χωριό Βαρδαλή της Φθιώτιδας στις 25 Μαρτίου του 1944, εφτά μήνες πριν φύγουν οι Γερμανοί από το Θεσσαλικό κάμπο.
Τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο του χωριού του και το 1963 το Γυμνάσιο Δομοκού. Στο Γυμνάσιο διακρίθηκε ιδιαίτερα στο μάθημα των Ελληνικών, Αρχαίων και Νέων.
Όταν για πρώτη φορά το 1958 μαθητής της Γ΄ τάξης του οκτατάξιου Γυμνασίου Δομοκού, επηρεασμένος από τον Κυπριακό απελευθερωτικό αγώνα, έγραψε λίγους στίχους για τη Κύπρο μας, δεν φανταζόταν ότι θα μπορούσε να ασχοληθεί σοβαρά με την ποίηση και γενικότερα με τη λογοτεχνία. Βέβαια στην τελευταία τάξη έγραψε έμμετρη μετάφραση των χορικών της Αντιγόνης του Σοφοκλή και η εργασία του εκείνη επαινέθηκε τόσο από τους καθηγητές του.
Το 1964, σπουδαστής στην Παιδαγωγική Ακαδημία της Λάρισας, δημοσίευσε τα πρώτα του ποιήματα στην εκεί τοπική εφημερίδα «Θεσσαλικά Νέα» και μελέτησε με πραγματικό πάθος Ελληνική και ξένη ποίηση και πεζογραφία.
Παράλληλα, γνωρίζοντας τον Ευάγγελο Παπανούτσο, γενικό Γραμματέα τότε του Υπουργείου Παιδείας και παρακινούμενος απ’ αυτόν, ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την ανάγνωση φιλοσοφικών κειμένων.
Από τον Οκτώβριο του 1965 μέχρι και το Μάρτιο του 1968 υπηρέτησε ως έφεδρος αξιωματικός στο Κιλκίς κι εκεί του δόθηκε η ευκαιρία να μελετήσει θεωρητικά πολιτικά κείμενα .
Αργότερα, στα δέκα χρόνια που υπηρέτησε ως δάσκαλος στην περιοχή των Αγράφων της Ευρυτανίας, πέρασε στα ποιήματά του την ομορφιά της φύσης και την μοναξιά.
Την περίοδο 1976-1981 που υπηρετούσε στο χωριό του Βαρδαλή, δημοσιεύτηκαν ποιήματα του και πεζά στα λογοτεχνικά περιοδικά «Φθιωτική Σκέψη», «Πνευματική Ρούμελη» και στις τοπικές Εφημερίδες «Τα Νέα του Δομοκού» και « Φωνή της Όθρυος»
Παράλληλα το 1977 με πρωτοβουλία του τότε Δομοκίτη Βουλευτή Λεωνίδα Γαλλή,
μαζί με άλλους συνεπαρχιώτες, ίδρυσε τον ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΔΟΜΟΚΟΥ στο πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του οποίου κατείχε τη θέση του ειδικού Γραμματέα.
Ο Λαογραφικός Όμιλος, μέχρι τώρα έχει εκδώσει 13 τόμους των «ΧΡΟΝΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΔΟΜΟΚΟΥ» και ο Σεραφείμ Χατζόπουλος είναι τακτικός συνεργάτης δημοσιεύοντας σε διάφορους τόμους του όλου έργου, ποιήματα, χρονογραφήματα, λαογραφικά διηγήματα και ιστορικά κείμενα.
Από το 1981 μέχρι και το 2002 που συνταξιοδοτήθηκε, υπηρέτησε σε Σχολεία του Ευόσμου Θεσσαλονίκης και από αυτά τα 20 χρόνια ως Διευθυντής 12/θεσίων σχολείων.
Τα πρώτα εννιά χρόνια της Θεσσαλονίκης ήταν μια περίοδος, όπου ένας ανυπόταχτος επαρχιώτης, που έζησε τα περισσότερα χρόνια του ατενίζοντας τον απέραντο Θεσσαλικό κάμπο ή τριγυρνώντας κάτω από τα έλατα των βουνών της Ρούμελης, προσπάθησε να προσαρμοστεί και να γνωρίσει πρόσωπα και πράγματα της πόλης.
Την περίοδο 1990- 1998 ήταν μέλος της τριμελούς συντακτικής επιτροπής του περιοδικού του Δήμου Μενεμένης «ΜΕΝΕΜΕΝΗ» και υπεύθυνος για τις σελίδες, επικαιρότητα-παιδεία και λογοτεχνία , όπου δημοσίευσε πολιτικά κείμενα, θέματα που αφορούσαν το χώρο της παιδείας καθώς επίσης και ποιήματά του.
Το 1996 εκδόθηκε η πρώτη ποιητική του συλλογή με τον τίτλο «ΧΑΛΥΒΔΙΝΟΙ ΚΥΚΛΟΙ» σε χίλια αντίτυπα . Το έργο έγινε δεκτό με ευμενή σχόλια
Παράλληλα έχει έτοιμη νέα ποιητική συλλογή με τον τίτλο «ΔΙΑΦΥΓH» που θα εκδοθεί μέσα στην επόμενη άνοιξη (2008) και περιλαμβάνει ποιήματα μιας ολόκληρης τριακοπενταετίας (1970-2005), ξεκινάει δηλαδή από την περίοδο της δικτατορίας και φτάνει σχεδόν στο σήμερα.
Ο Σεραφείμ Χατζόπουλος είναι μόνιμος κάτοικος Ευόσμου Θεσσαλονίκης και έχει τρία παιδιά και τρία εγγόνια.

Πηγή: stachtes.stratosfountoulis.com

Post a Comment

Αφήστε το μήνυμά σας, το σχόλιο ή τις παρατηρήσεις σας.

Νεότερη Παλαιότερη