Το Μοσχοφίλερο

Η ποικιλία Μοσχοφίλερο είναι μία από τις πιο διαδεδομένες ποικιλίες στην αμπελοκαλλιέργεια. Η ποικιλία αυτή έχει υποστεί την επίδραση πολλών μεταλλαξιογόνων παραγόντων, ώστε να παρουσιάζει σήμερα μεγάλη γενετική παραλλακτικότητα σε πολλά μορφολογικά και τεχνολογικά χαρακτηριστικά, όπως το χρώμα των ραγών, ο χρόνος ωρίμανσης, η αρωματική γεύση, η περιεκτικότητα σε διάφορα συστατικά κ.α. Γνωστοί κλώνοι που καλλιεργούνται σήμερα είναι το Μαυροφίλερο, το Ξανθοφίλερο, το Ασπροφίλερο και το Κοκκινοφίλερο.
Πρόκειτε για ντόπια ποικιλία της νότιας και νοτιοδυτικής Ελλάδας(Συνώνυμα: Φιλέρι).
Περιοχές καλλιέργειας της πικοιλίας είναι η Ηλεία,η Αρκαδία,η Μεσσηνία, η Λακωνία καθώς και άλλες περιοχές της Πελοποννήσου και των Ιονίων νήσων.
Είναι μια ποικιλία ζωηρή και παραγωγική. Η διαμόρφωση γίνεται σε κυπελλοειδή σχήματα και σε γραμμοειδή σχήματα. Παρουσιάζει αξιοσημείωτη αντοχή στον περονόσπορο, αλλά είναι ευαίσθητη στον βοτρύτη.
Xρώμα λαμπερό σκούρο ή ανοιχτόχρωμο κίτρινο με έντονα αρώματα τριαντάφυλλου, φρούτων με εξωτική καταγωγή αλλά και εσπεριδοειδών. Στόμα γεμάτο, με ευχάριστη λεμονάτη οξύτητα και ωραία επίγευση. Συνοδεύει θαλασσινά αλλά και σπαγγέτι με οστρακοειδή.


Post a Comment

Αφήστε το μήνυμά σας, το σχόλιο ή τις παρατηρήσεις σας.

Νεότερη Παλαιότερη