Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αγία Παρασκευή Λοκρίδας Φθιώτιδας

Πέτρινο γεφύρι στη περιοχή "Μαγούλα" στο Δ.Δ. Αγ. Παρασκευής
Το χωριό Αγία Παρασκευή βρίσκεται στην πεδιάδα του βοιωτικού Κηφισού, ανάμεσα στον ανατολικό Παρνασσό και το βουνό Καλλίδρομο. Ανήκε στο Δήμο Κάτω Τιθορέας, μαζί με άλλα 4 χωριά. Σήμερα ανήκει στο διευρυμένο Δήμο Αμφίκλειας- Ελάτειας.
Η επαρχία στην οποία ανήκει είναι η Λοκρίδα, με πρωτεύουσα την Αταλάντη, γι’ αυτό και τις περισσότερες φορές χρησιμοποιείται η ονομασία Αγία Παρασκευή Λοκρίδας, για να γίνει πλήρης προσδιορισμός. Το χωριό αυτό είναι ουσιαστικά το τελευταίο που βρίσκεται επί Φθιωτικού εδάφους, μιας και βρίσκεται στα «όρια» της Φθιώτιδας με τη Βοιωτία.
Στην Αγία Παρασκευή κατοικούν 251 άτομα, σύμφωνα με την απογραφή του 2001. Έχει μικρή έκταση, και οι κάτοικοί του ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Καθώς το χωριό βρίσκεται στην κοιλάδα του εποχιακού ποταμού Κηφισού, είναι εύκολα προσβάσιμο. Διασχίζεται από την Παλιά Εθνική Οδό Αθήνας-Λαμίας, αλλά συνδέεται και με το σιδηροδρομικό δίκτυο, έχοντας τον δικό του σιδηροδρομικό σταθμό. Το χωριό απέχει περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά από την Αθήνα οδικώς και σιδηροδρομικώς, 15 λεπτά από τη Λειβαδιά, 45 λεπτά από τη Λαμία, και 45 λεπτά περίπου από τις κοντινότερες παραλίες, που βρίσκονται στην περιοχή της Αταλάντης.

Το περιβάλλον και η φύση στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής συναρπάζουν ίσως και τον πιο ενθουσιώδη ταξιδευτή, αφού συνδυάζεται η λιτότητα και η απλότητα της βλάστησης με την μεγαλοεπιβλητική παρουσία του όρους του Παρνασσού, από οποιοδήποτε σημείο. Στο έπακρον εκμεταλλεύονται όσοι αγαπούν τη φύση και τις βόλτες όλα τα μονοπάτια που εκτείνονται σε όλο τον κάμπο και τους κρυφούς χωματόδρομους που συνδέουν τα χωριά και, αν μη τι άλλο, αποκαλύπτουν τις απλές ομορφιές της φύσης, που προκαλούν έκπληξη σε όποιον τις προσέξει. Οι περίπατοι κατά μήκους του ποταμού, αλλά και γύρω από τη Γορίτσα, το βουνό που υψώνεται στην άκρη του χωριού, είναι καθημερινό είδος χαλάρωσης και απομάκρυνσης από τα καθημερινά προβλήματα για πολλούς κατοίκους και νέους.
Η ιστορία της Αγίας Παρασκευής ξεκινά τον 19ο αιώνα. Γύρω στο 1900, βοσκοί από το κοντινό ορεινό και «μητρικό» χωριό Αγία Μαρίνα κατέβαιναν στον κάμπο, στην περιοχή όπου βρίσκεται η Αγία Παρασκευή σήμερα, ώστε να περάσουν το καλοκαίρι με τα αιγοπρόβατά τους. Η τοποθεσία αρχικά ονομαζόταν «Αγια Μαρνιώτικα Καλύβια» (τα καλύβια της Αγίας Μαρίνας). Σταδιακά, όμως, κάποιοι βοσκοί άρχισαν να μένουν μόνιμα στην τοποθεσία, μαζί με τις οικογένειές τους. Καθώς όλο και περισσότερες οικογένειες βοσκών και γεωργών, οι οποίοι ήταν και πιο κοντά στα χωράφια τους, μετακινούνταν μόνιμα στην τοποθεσία, είχαν ανάγκη να έχουν τη δική τους εκκλησία, κατασκεύασαν μία, την οποία αφιέρωσαν στην Αγία Παρασκευή. Νέα σπίτια ανοικοδομήθηκαν, και το μέρος μπορούσε πλέον να θεωρείται χωριό. Τέλος, το χωριό ονομάστηκε Αγία Παρασκευή, και έγινε μία από τις κοινότητες του Δήμου Τιθορέας. Το χωριό έπαιξε αρκετά σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς με την Εθνική Οδό και το σιδηροδρομικό δίκτυο να το διασχίζει, ήταν πέρασμα στρατιωτών και των κατακτητών. Παρόλο που σε αυτή την περιοχή οι συνθήκες ήταν ιδανικά ήρεμες, υπήρχαν και κάποιοι κάτοικοι οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους κατά τον πόλεμο.

Στις μέρες μας το χωριό, αν και το μικρότερο στον π. Δήμο Τιθορέας, παρουσιάζει ιδιαίτερη ανάπτυξη, και προσελκύει πολλούς αθηναίους που κατάγονται από αυτόν τον τόπο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και στις γιορτές. Η ανάπτυξη αυτή οφείλεται ίσως στο τουριστικό resort που ανοικοδομήθηκε, το οποίο προσφέρει κατοικίες, πισίνα, πρατήριο καυσίμων, καθώς και καφετέρια. Όντας το μοναδικό στο είδος του στον Δήμο, προσελκύει περισσότερο τους κατοίκους, οι οποίοι το χρησιμοποιούν ως βασικό σημείο αναψυχής και χαλάρωσης.

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ (βίντεο)

clip : ΑΠΟ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΝΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ