Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι απόκριες στην περιοχή του Δομοκού

Το καρναβάλι, όπως και οι περισσότερες αποκριάτικες εκδηλώσεις στη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια συνδέονται με αρχαίες παγανιστικές εκδηλώσεις και ιεροτελεστίες, όπως αυτές προς τιμή του Διονύσου. Μέσα στην καρδιά του χειμώνα, οι πιστοί με ειδικές γιορτές επικαλούνται τη θεότητα, η οποία ξαναγεννιέται για να φέρει και πάλι την Άνοιξη. Η αποκριά για το χριστιανικό εορτολόγιο είναι ένας σταθμός και μια αφετηρία. Σταματά τη μέρα αυτή η κατανάλωση αρτυμένων φαγητών και αρχίζει την επόμενη, την "Καθαρή Δευτέρα", η μεγάλη Σαρακοστή, που διαρκεί επτά εβδομάδες. Η αρχή των αποκριάτικων αυτών εκδηλώσεων, όπως και σήμερα συμβαίνει με τη αναβίωση των εθίμων, γινόταν αισθητή την "Τσικνοπέμπτη". Αυτή την ημέρα και ο πιο φτωχός έπρεπε να "τσικνώσει τη γωνιά του" αφού κάτι θα έβρισκε να ψήσει στη φωτιά και η τσίκνα, η κνίσα δηλαδή, θα μοσχοβολούσε το σπίτι κι όλη τη γειτονιά. Βασικό χαρακτηριστικό είναι το τρικούβερτο γλέντι. Το κύριο γνώρισμα στις εκδηλώσεις αυτές είναι οι μεταμφιέσεις. Οι μεταμφιεσμένοι έχουν διάφορα ονόματα, αλλά το κοινότερο που έχει επικρατήσει είναι "Μασκαράδες" και "Καρναβάλια". Οι απόκριες στην περιοχή του Δομοκού είχαν κάποτε ένα διαφορετικό χρώμα. Το βράδυ της Κυριακής της Αποκριάς ντυνόμασταν "Μασκαράδες" όλοι, μικροί και μεγάλοι, με όποια αυτοσχέδια «στολή» μπορούσε να βρει ο καθένας και γυρνούσαμε από σπίτι σε σπίτι. Γέλια χαρές και ξεφάντωμα μετά το βραδινό πλούσιο αποκριάτικο τραπέζι το χορό και την κρασοκατάνυξη! Θέμα συζήτησης για μέρες «ποιος ήταν αυτός με την περούκα;» ή «εγώ τον γνώρισα αμέσως αλλά...». Παλιότερα συνεχίζοντας καθώς φαίνεται παλιά «παγανιστικά» έθιμα, βάζαμε τεράστιες φωτιές καίγοντας τα τελευταία χρόνια ότι παλιό λάστιχο από τρακτέρ υπήρχε στο χωριό! Την Καθαροδευτέρα, στα Κούλουμα, πετάγαμε τον χαρταετό, αυτοσχέδιος συνήθως κι αυτός κολλημένος με ζυμάρι κι ουρά από εφημερίδα, με μεγάλη ομολογουμένως επιτυχία! Στο Δομοκό κάποτε γινόταν Καρναβάλι, όπως και στην Ομβριακή, το Νέο Μοναστήρι, τις Καρυές και αλλού. Μέχρι πρότινος στο  Δήμο Ξυνιάδος προσπαθείσαμε να κρατήσουμε την παράδοση ζωντανή όπως για παράδειγμα στην Ομβριακή με το «παραδοσιακό άναμμα της Φωτιάς» το Σάββατο παραμονή της αποκριάς, τα κούλουμα της Καθαροδευτέρας με εκδηλώσεις στην Ομβριακή, την Ξυνιάδα, τον Άγιο Γεώργιο και την Κορομηλιά. Σ' όλα τα χωριά μοιράζονταν από το Δήμο λαγάνες, χαλβάς, τουρσί και άφθονο κρασί!
Ελπίζουμε και ευχόμαστε ο "Καλλικρατικός" πλέον Δήμος Δομοκού να συνεχίσει την παράδοση...
Σήμερα μια ομάδα νέων ανθρώπων προσπαθούν να αναβιώσουν το Καρναβάλι του Δομοκού, μια πραγματικά αξιέπαινη προσπάθεια η οποία πρέπει να τύχει της βοήθειας και της συμπαράστασης όλων μας!!! (Δείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ)

Δημήτρης Καρέλης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ (βίντεο)

clip : ΑΠΟ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΝΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ