ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΕΛΕΟΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΞΥΝΙΑΔΑ





Στο οροπέδιο της πρώην λίμνης Ξυνιάδας, στην Ξυνιάδα του Δήμου Ξυνιάδος, είναι κτισμένο τόΜοναστήρι της Παναγίας της Ελεούσης

Τό Μοναστήρι κτίσθηκε τό 1962 μέ θαυματουργικό τρόπο. 
Οι φοβεροί σεισμοί, που συγκλόνισαν την Θεσσαλία στις 30 Απριλίου 1954, ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής, έμειναν αξέχαστοι στους παλιότερους κατοίκους της περιοχής. 
Ιδιαίτερα έμεινε αξέχαστη η ημέρα αυτή για τους κατοίκους του χωριού Ξυνιάδα, και πιο πολύ, για τον μικρό Αθανάσιο Σύρο, που είδε με τα μάτια του την Υπεραγία Θεοτόκο.
Ο ηλικίας οκτώ ετών τότε, Αθανάσιος Νικολάου Σύρος, ενώ έπαιζε το απόγευμα της Παρασκευής μαζί μ’ άλλα παιδιά στην πλαγιά του βουνού είδε μπροστά του μια μαυροφόρα γυναίκα ξυπόλητη να κάνει μετάνοιες.
 Κι ενώ ο τόπος στο σημείο εκείνο ήταν ξερός, με τις μετάνοιες που έκανε η άγνωστη αυτή μαυροφόρα γυναίκα, έγινε μαλακός και βούλιαζε σαν το ζυμάρι. Στα τρία σημεία που προσκύνησε η άγνωστη αυτή γυναίκα άρχισε ο τόπος να αναδύει μια γλυκιά ευωδία. 
Η εμφάνιση της Παναγίας σέ όραμα υπέδειξε στον τότε μικρό Αθανάσιο και σέ βάθος 1,50 μ. μέσα στό χωμα τήν εικόνα της πού φέρει τήν επιγραφή "Μήτηρ Θεου Ελεούσα". 
Η εικόνα φαίνεται νά ανήκει στήν εποχή της εικονομαχίας, διατηρείται σέ καλή κατάσταση παρά τήν επί αιωνεςπαραμονή της στό χώμα καί είναι τό μεγάλο κειμήλιο της Μονής. Στό σημείο τηςεύρεσης ανηγέρθη μικρός ναός. 
Η προσέλευση όμως πολλών προσκυνητών οδήγησε στήν θεμελίωση ενός μεγαλυτέρου ναού τό 1965 ο οποίος μέ τήν συμπαράσταση καί τήν υλική βοήθεια των χριστιανών, αποπερατώθηκε τόν Αύγουστο του 1966. 
Κοντά στό ναό ανοικοδομήθηκαν κελλιά καί τά άλλα απαραίτητα κτίσματα. Τό 1972 έγιναν τά εγκαίνια της νέας Μονής, η οποία δέν άργησε νά αποκτήσει μεγάλη φήμη. 
Ο υμνογράφος Γεράσιμος μοναχός Μικραγιαννανίτης συνέθεσε τήν ακολουθία της Ευρέσεως της εικόνος, η οποία εορτάζεται τήν 21η Ιουνίου. 
Στό Μοναστήρι μέ τήν αοκνη φροντίδα του ηγουμένου καί τήν πρόθυμη συμπαράσταση των προσκυνητών ανηγέρθη Γηροκομείο γιά τήν περίθαλψη των απόρων γερόντων της περιοχής. Ηγούμενος της Μονής είναι εως σήμερα ο Αρχιμανδρίτης Αθανάσιος Σύρος χάρι στον οποίο βρέθηκε η Εικόνα Της Μεγαλόχαρης στην αναφέρονται μια σειρά από θαύματα .

Εορτάζει τήν 21η Ιουνίου. Τηλ. 2232.0.51203.

Post a Comment

Αφήστε το μήνυμά σας, το σχόλιο ή τις παρατηρήσεις σας.

Νεότερη Παλαιότερη