Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΤΟΥ ΟΜΒΡΙΚΟΥ (ΟΜΒΡΙΑΚΗΣ)


ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ-ΝΑΟΣ.jpgΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ.jpg

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ  ΤΟΥ ΟΜΒΡΙΚΟΥ (ΟΜΒΡΙΑΚΗΣ)
Τηλ. 2231.0.31332, Ηγουμ. Άννα Γεωργιάδου
 ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ-ΕΠΙΓΡΑΦΗ.jpgΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ-ΤΕΜΠΛΟ.jpg
Σε απόσταση πέντε λεπτών από την Ομβριακή ευρίσκεται η Ιερά Μονή του Αγίου Αθανασίου κτίσμα του 1565. Σύμφωνα με το χρονικό της Μονής το οποίο συνέγραψε ο Επίσκοπος Θαυμακού Αθανάσιος καί το οποίο ανεύρε καί αντέγραψε δύο ημέρες πριν πυρποληθεί η Μονή από τούς Τούρκους (4 Μαΐου 1897) ο αρχαιολόγος Ν. Ι. Γιαννόπουλος, η Μονή, πού πριν ήταν Σκήτη, εκτίσθη υπό τινός Μοναχού Μετεωρίτου, Αθανασίου ονόματι το έτος 1565. Ο Επίσκοπος Θαυμακού Ιάκωβος το έτος 1619 βελτίωσε το κτιριακό συγκρότημά της καθώς επίσης καί το έτος 1750 το ίδιο έπραξε καί ο Ηγούμενός της Δαβίδ. Ο νάρθηκας ιστορήθηκε με ωραίες τοιχογραφίες όπως μαρτυρεί έμμετρος επιγραφή του Επισκόπου Θαυμακού Ζαχαρίου το έτος 1801. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι τοιχογραφίες του εσωτερικού του Καθολικού έργα των αγιογράφων, Γεωργίου, Γεωργίου και Ιωάννου εκ κώμης Μαυρίλου όπως μαρτυρεί η επιγραφή άνωθεν της εισόδου, εσωτερικά του ναού.
Στη Μονή φυλάσσονται πολλά άγια Λείψανα, σε τρεις χειροποίητες Λειψανοθήκες .
Στη Α'; Λειψανοθήκη(Επί Ιακώβου Καιτσης, 1840) φυλάσσονται τα οστά: των Αγίων Στυλιανού, Αγ. Φωτίου, Χαραλάμπους, Προκοπίου, του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου, Αγίου Λουκά, Αγίου Ιωάννη του Ελεήμονα και του Αγίου Παντελεήμονα.
Στη Β'; Λειψανοθήκη(Επί Αμβροσίου, 1891) φυλάσσονται τα οστά: του Αγίου Σεραφείμ, της Αγίας Παρασκευής, των Αγίων Αναργύρων, Αγ. Μόδεστου και Αγ. Πολυκάρπου  σε τρεις Λειψανοθήκες. 
Στην Γ΄ Λειψανοθήκη Φυλάσσεται η Κάρα και τα οστά του οσίου Ιωάννου Του Ερημίτου ή Κρητός.
Η Τίμια Κάρα του Αγίου Ιωάννου του Ερημίτη περιήλθε στην ιδιοκτησία της μονής όταν ο Ηγούμενος Αρσένιος πληροφορήθηκε την διέλευση Τούρκου Αξιωματούχου που ερχόταν από την Κρήτη και είχε στην κατοχή του τη λειψανοθήκη ως λάφυρο πολέμου!!!
Ο Ηγούμενος αφού «φίλεψε» όπως ορίζουν οι κανόνες της φιλοξενίας, τον Τούρκο Αξιωματικό, του ζήτησε και πήρε έναντι σοβαρής αμοιβής τη Σεπτή Λειψανοθήκη.
Σήμερα επαναλειτουργεί με μία Μοναχή καί ανασυγκροτείται με την συμπαράσταση του ευσεβούς λαού και των αρχών της περιοχής.
Αξίζει να επισκεφτείτε τη Μονή του Αγίου Αθανασίου απ';  όπου θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε  εκτός των άλλων την υπέροχη θέα και στην συνέχεια την φιλοξενία της Ομβριακής.
 Το μοναστήρι εορτάζει την 18η Ιανουαρίου καί την 2α Μαΐου. 
Τηλ. 2232.0.31465.


ΚΑΡΕΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ-ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΑ.jpg

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

Η Μονή Ελεούσης Ξυνιάδος Δομοκού, εόρτασε την εύρεση της Ιεράς Εικόνος

Την εύρεση της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας Ελεούσης στην ομώνυμη Ιερά Μονή της Ξυνιάδος εόρτασε η Ιερά Μητρόπολη μας κατά το διήμερο 20 και 21 Ιουνίου με κάθε λαμπρότητα και τη συμμετοχή χιλιάδων προσκυνητών από την Θεσσαλία και άλλα διαμερίσματα της Ελλάδος, οι οποίοι ιδιαιτέρως ευλαβούνται την Παναγία Ελεούσα. Ο φετινός εορτασμός πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβαΐδος κ. Πορφυρίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου. Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον οποίο εχοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Θηβαΐδος με τη συμμετοχή πολλών Ιερέων από την Φθιώτιδα και από άλλες Μητροπόλεις που εν τω μεταξύ είχαν έρθει με πολλά λεωφορεία.   Κατά την διάρκεια της αρτοκλασίας που έγινε στη φιάλη της Ιεράς Μονής ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Νικόλαος προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο κ. Πορφύριο, τον ευχαρίστησε για την παρουσία του και αφού αναφέρθηκε δι’ ολίγον στην ιστορία της ιεράς Εικόνος τον παρεκάλεσε να κηρύξει τον …