Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το Περιβόλι Δομοκού

ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΔΗΜΟΥ ΞΥΝΙΑΔΟΣ
Το Περιβόλι του Δήμου Ξυνιάδος βρίσκεται στην Όθρη και στη δυτική πλευρά της λίμνης Ξυνιάδος, 51 χιλιόμετρα από τη Λαμία. Είναι χτισμένο σε μέσο υψόμετρο 474 μέτρα και η διοικητική του περιφέρεια περιλαμβάνει 38.034 στρέμματα. Το χωριό πρέπει να ιδρύθηκε μετά την επανάσταση του 1821 και πρώτοι κατοικοί του αναφέρονται οι Υφανταίοι και οι Κουτραίοι από την Ήπειρο. Ακολούθησαν οι Λεβαίοι από την Κτιμένη (Δρανίστα) οι Σκαλιστηραίοι από το Αρχάνι , οι Κυριαζαίοι, οι Κοντογεωργαίοι, οι Σαμαραίοι, ο Παλούκης, ο Δημητρίου και άλλοι. Το χωριό ονομάστηκε από τους Τούρκους Δερελί ή Δερλί που στα Τούρκικα σημαίνει ρέμα, λόγω του ρέματος που το διέσχιζε.
Οι πρώτοι κάτοικοι που έμεναν σε πρόχειρες καλύβες κατασκευασμένες από ξύλα και καλάμια της λίμνης, ζούσαν δύσκολη ζωή καθώς τα κτήματα βρίσκονταν στην ιδιοκτησία των Τούρκων. Ασχολούνταν με την κτηνοτροφία αλλά και την αλιεία στη λίμνη ή ήταν κολίγοι των Τούρκων γαιοκτημόνων. Κατά την απελευθέρωση από τον Τουρκικό ζυγό το 1881 τα κτήματα αγοράστηκαν από τους ντόπιους κατοίκους αλλά και από Έλληνες τσιφλικάδες, όπως ο Πανούτσος, ο οικονόμου, ο Χαντζής, ο Κοντογιάννης από τα Λήφακα και ο Ξηρός από τη Λαμία.
Μετά την απελευθέρωση το 1881 ανήκε στο δήμο Ξυνιάδος και το 1912 αποσπάσθηκε σε ίδια κοινότητα με το όνομα «κοινότης Δερελίου». Το χωριό μετονομάσθηκε σε Περιβόλι το 1928 από τα πολλά περιβόλια που υπήρχαν μέσα ή γύρω απ΄ αυτό.(Μετονομάστηκε από κοινότητα Δερελίου σε κοιν. Περιβολίου δ/γμα της 11-9-1928 ΦΕΚ 193/Α΄της 20-9-1929l.

Καταπράσινοι κήποι και αυλές με δένδρα και αμπέλια υπήρχαν τότε σε αφθονία λόγω του νερού που έρεε από αυλάκια και ρέματα. Στα χρονικά των αλιέων του χωριού αναφέρεται και ένα δυσάρεστο γεγονός, την 25 Νοεμβρίου του 1903 ανήμερα της εορτής της Αγίας Αικατερίνης, όταν πέντε ψαράδες που ψάρευαν με τη βάρκα τους βρέθηκαν σε απότομο άνεμο και τρεις πνίγηκαν στα νερά της λίμνης Ξυνιάδος. (Απόστολος Σκαλιστήρας, ΧΡΟΝΙΚΑ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΔΟΜΟΚΟΥ). Στα χρόνια που ακολούθησαν το Περιβόλι αναπτύχθηκε καθώς οι δυναμικές καλλιέργειες όπως τα ζαχαρότευτλα και η Βιομηχανική ντομάτα, έκαναν την εμφάνισή τους και σε συνδυασμό με την αποξήρανση της λίμνης και την συστηματική καλλιέργεια του πυθμένα της έδωσαν, έστω και πρόσκαιρα, άνθηση στα οικονομικά των κατοίκων. Τα τελευταία χρόνια ακολουθεί την Φθίνουσα πορεία όλης της Ελληνικής υπαίθρου με ότι αυτό συνεπάγεται. Στη ΝΔ είσοδο είναι χτισμένη η εκκλησία της Αγίας Τριάδας πολιούχου του χωριού.
Η εκκλησία είναι κτίσμα πιθανόν του 13ου αι. και έχει πυρποληθεί και ανακατασκευάστηκε τρεις φορές με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Σύμφωνα με μαρτυρίες κοντά στην εκκλησία υπήρχε Πύργος πιθανότατα μεσαιωνικό κτίσμα που δεν υφίσταται σήμερα. Στην τοποθεσία «παλαιοχώρι», στις δυτικές παρυφές του σημερινού Περιβολιού, υπήρχε μάλλον βυζαντινό ή μεσαιωνικό χωριό με τριπλάσια έκταση από το σημερινό. Στην ανατολική είσοδο του χωριού υπήρχε παλαιότατος παραδοσιακός νερόμυλος, τον οποίο πολύ κάτοικοι θυμούνται να λειτουργεί.

Καρέλης Δημήτρης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

Η Μονή Ελεούσης Ξυνιάδος Δομοκού, εόρτασε την εύρεση της Ιεράς Εικόνος

Την εύρεση της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας Ελεούσης στην ομώνυμη Ιερά Μονή της Ξυνιάδος εόρτασε η Ιερά Μητρόπολη μας κατά το διήμερο 20 και 21 Ιουνίου με κάθε λαμπρότητα και τη συμμετοχή χιλιάδων προσκυνητών από την Θεσσαλία και άλλα διαμερίσματα της Ελλάδος, οι οποίοι ιδιαιτέρως ευλαβούνται την Παναγία Ελεούσα. Ο φετινός εορτασμός πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβαΐδος κ. Πορφυρίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου. Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον οποίο εχοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Θηβαΐδος με τη συμμετοχή πολλών Ιερέων από την Φθιώτιδα και από άλλες Μητροπόλεις που εν τω μεταξύ είχαν έρθει με πολλά λεωφορεία.   Κατά την διάρκεια της αρτοκλασίας που έγινε στη φιάλη της Ιεράς Μονής ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Νικόλαος προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο κ. Πορφύριο, τον ευχαρίστησε για την παρουσία του και αφού αναφέρθηκε δι’ ολίγον στην ιστορία της ιεράς Εικόνος τον παρεκάλεσε να κηρύξει τον …