Πουγκάκια Φθιώτιδας

Το χωριό Πουγκάκια  βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του νομού Φθιώτιδος , σε υψόμετρο 950 μ και σε απόσταση 62χλμ από την πρωτεύουσα του νομού , την Λαμία. Στο χωριό ανήκουν επίσης οι οικισμοί Κέδρα , Βλάχικος , Μαστορέικα ή Ξενοκωστέικα και Νεοχώρι. Με την εφαρμογή του νόμου Καποδίστρια τα Πουγκάκια αποτελούν Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Σπερχειάδος.
Οι μόνιμοι κάτοικοι φτάνουν τους 100 τον χειμώνα και είναι κυρίως ηλικιωμένοι. Οι περισσότεροι ασχολούνται με την γεωργία , την κτηνοτροφία και την ξυλεία. Περίφημα είναι τα φασόλια και τα κάστανα που παράγει η Πουγκακιώτικη γή.
Το χωριό περιβάλλεται από τα Γαρδικιώτικα βουνά , από την Σαράνταινα (υψ.1700μ) και τα Κοκκάλια (υψ.1720μ.). Στην ανατολική πλευρά διαρρέετε από το ρέμα του Καλαμίδα. Στην δυτική πλευρά από το Κακόρεμα και το Ζιρελόρεμα που μαζί με το Κορομπλόρεμα και τα ρέματα των γειτονικών χωριών δημιουργούν τον Ρουστιανίτη , παραπόταμο του Σπερχειού. Τα γύρω βουνά μετατρέπονται σε βοσκοτόπια κατά τους θερινούς μήνες . Οι βοσκοί προς το τέλος της άνοιξης μεταφέρουν τα ‘πράματα’ τους , δηλ. τα ζώα , από τα χειμαδιά σε διάφορες θέσεις των Πουγκακιώτικων βουνών όπως το Δμάρκο , το Κούτσουρο , το Χαλίκι και το Καράβι. Η εκμετάλλευση των βοσκοτόπων αυτών ανήκει από κοινού στα χωριά Πουγκάκια , Παλαιοχώρι , Κανάλια και Λευκάδα.
Στο χωριό δεν λειτουργεί πλέον καμιά δημόσια υπηρεσία. Η Υγειονομική περίθαλψη των κατοίκων ανήκει άμεσα στο αγροτικό ιατρείο Γαρδικίου (7 χλμ) και έμμεσα στο Κέντρο Υγείας Μακρακώμης (30 χλμ) .Το δημοτικό σχολείο έχει κλείσει από το 1993 και από τότε τα σχολιαρόπαιδα των Πουγκακίων μεταφέρονται με ταξί στο Δημοτικό Λευκάδας .
Η βλάστηση του χωριού είναι ιδιαίτερα πυκνή ακόμα και μέσα στις κατοικημένες περιοχές . Καρυδιές , καστανιές , μηλιές , κερασιές , κορομηλιές μαζί με τα πλατάνια που βρίσκονται κοντά στις πηγές και στα ρέματα συνθέτουν ένα χρωματιστό τοπίο μοναδικής ομορφιάς που δίνει την θέση του στο άγριο πράσινο του έλατου που κατακλύζει τα πιο ψηλά σημεία των Πουγκακίων. Όσο αναφορά τα νερά του χωριού, άφθονα …(Δόξα το Θεό). Η υδροδότηση του κυρίως χωριού γίνεται από τις πηγές Χαλικόβρυση και Μπούλια , ενώ οι γύρω οικισμοί έχουν αυτόνομη υδροδότηση από μικρότερες πηγές.
Κεντρικό σημείο του χωριού είναι η πλατεία με τον ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου , που είναι και η πολιούχος του χωριού. Στα Πουγκάκια λειτουργεί και ενορία του Παλαιού Ημερολογίου που γιορτάζει του Αγίου Δημητρίου.
Για να φτάσει κανείς στα Πουγκάκια περνά από την Λαμία και συνεχίζει στην εθνική οδό Λαμίας -Καρπενησίου . Αφού φτάσει στην πλατεία της Μακρακώμης , έχει 2 επιλογές. α) Κατευθύνεται προς Σπερχειάδα και μετά συνεχίζει για τα χωριά Λευκάδα , Κανάλια , Παλαιοχώρι β) Συνεχίζει προς Καρπενήσι και στρίβει αριστερά στη γέφυρα Γιαννάκαινας ( υπάρχει σχετική πινακίδα ) . Στη συνέχεια συναντά την διακλάδωση Παλαιοβράχας όπου στρίβει δεξιά και περνώντας διαδοχικά μέσα από τα χωριά Λευκάδα , Κανάλια και Παλαιοχώρι φτάνει στα Πουγκάκια . Εκεί τελειώνει και ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος…Η ποιότητα του δρόμου είναι πολύ καλή έως την Λευκάδα ενώ παρουσιάζει αρκετές ανωμαλίες και στροφές στο υπόλοιπο τμήμα. Η όλη διαδρομή διαρκεί περίπου 1 ώρα.

Post a Comment

Αφήστε το μήνυμά σας, το σχόλιο ή τις παρατηρήσεις σας.

Νεότερη Παλαιότερη