Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΝΕΑ ΜΑΚΡΙΣΗ ΔΟΜΟΚΟΥ

Οικισμός Νότια του Δομοκού σε απόσταση 10 χιλ. περίπου και βόρεια της Λαμίας περίπου 30 χιλ. Αναγνωρίστηκε ως κοινότητα με το νομοθετικό διάταγμα της 19-6-1932 (ΦΕΚ 197/Α΄ της 22-6-1932) καθώς αποσπάστηκε από την κοινότητα Ξυνιάδας.
Στις απογραφές του 1920 και 1928 φέρεται με το όνομα «Νέον Μάκρισι». Στην περιοχή της Νέας Μάκρισης υπήρχαν οι οικισμοί Αλχανί ¨ανω και Αλχανί Κάτω. Σήμερα ανήκει στο διευρημένο Δήμο Δομοκού. Στα Χρονικά της επαρχίας Δομοκού διαβάζουμε: 
«Όταν άρχισαν, γύρω στο έτος 1920, οι πρώτες προσπάθειες, για να ιδρυθεί η κοινότητα της Νέας Μάκρισης Δομοκού, στην επαρχία Δομοκού υπήρχαν δύο τσιφλίκια. Το ένα ανήκε στον Πανούτσο Δημήτριο και το άλλο στους αδελφούς Ζαρίμπα. 


Το 1920 ο γιατρός Γκανάς από τον Δομοκό, γαμπρός από αδελφή του Πανούτσου πούλησε την προίκα του 3.000 στρέμματα στους τέσσερις αδελφούς Κουλούρη από την Μάκρη Μακρακώμης και αργότερα από τον άλλο γαμπρό του πουλήθηκαν τα υπόλοιπα και οι νέοι αγοραστές εγκαταστάθηκαν στο νέο οικισμό. Την εκπόνηση του σχεδίου ανέλαβε ο Βασίλειος Παπαευθυμίου από την παλιά Μάκριση. Το σχολείο λειτούργησε από τον Ιανουάριο του 1929, και κοινότητα έγινε το 1934 ως τότε η Μάκριση ανήκε στην κοινότητα Ξυνιάδας.»(ΑΠΟ ΤΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΔΟΜΟΚΟΥ-ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΖΑΧΑΡΗ).

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

Η Μονή Ελεούσης Ξυνιάδος Δομοκού, εόρτασε την εύρεση της Ιεράς Εικόνος

Την εύρεση της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας Ελεούσης στην ομώνυμη Ιερά Μονή της Ξυνιάδος εόρτασε η Ιερά Μητρόπολη μας κατά το διήμερο 20 και 21 Ιουνίου με κάθε λαμπρότητα και τη συμμετοχή χιλιάδων προσκυνητών από την Θεσσαλία και άλλα διαμερίσματα της Ελλάδος, οι οποίοι ιδιαιτέρως ευλαβούνται την Παναγία Ελεούσα. Ο φετινός εορτασμός πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβαΐδος κ. Πορφυρίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου. Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον οποίο εχοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Θηβαΐδος με τη συμμετοχή πολλών Ιερέων από την Φθιώτιδα και από άλλες Μητροπόλεις που εν τω μεταξύ είχαν έρθει με πολλά λεωφορεία.   Κατά την διάρκεια της αρτοκλασίας που έγινε στη φιάλη της Ιεράς Μονής ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Νικόλαος προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο κ. Πορφύριο, τον ευχαρίστησε για την παρουσία του και αφού αναφέρθηκε δι’ ολίγον στην ιστορία της ιεράς Εικόνος τον παρεκάλεσε να κηρύξει τον …