Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΜΕΛΙΤΑΙΑ ΔΟΜΟΚΟΥ

Η Μελιταία πήρε το όνομά  της από την αρχαία πόλη των Αχαιών Φθιωτών, Μελίτη ή Μελιταία, πάνω στα ερείπια της οποίας είναι χτισμένη.
Ως Αβαρνίτζα, η σημερινή Μελιταία, αναφέρεται στην γνωστή «πρόθεση» των αφιερωτών της Ιεράς Μονής της Ρεντίνας, στο φ. 25α με τους  οικισμούς Δραμάλα, Λευθεροχώρι και Παλαμά. Στα φ. 25β - 26α υπάρχουν γραφές μεταγενέστερες της πρώτης.
Η αναφορά αυτή μας βεβαιώνει ότι ο οικισμός ήκμαζε πολύ πριν και κατά το 1640, έτος κατά το οποίο χρονολογείται η «πρώτη γραφή», είναι πιθανό όμως να κατοικείται συνεχώς από αρχαιοτάτων χρόνων ίσως μόνο με μικρές διακοπές λόγω πολέμων και καταστροφών.
Πιθανώς πήρε το όνομα Αβαρίτσα κατά το Μεσαίωνα και μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους  το έτος 1883 και ως το 1912 υπήρξε η έδρα του Δήμου Μελιταίας. Το 1890 ο δήμος προήχθη από Γ΄σε  Β΄τάξεως με το β.δ. της 27-9-1890 (ΦΕΚ 324/7-12-1890). Τα χωριά που αποτελούσαν το Δήμο Μελιταίας ήταν η πρωτεύουσα Αβαρίτσα και οι οικισμοί Χιλιαδού (Φιλιαδώνα), Νεοχώρι, Καραχασάν (Σχισμάδα), Μαντασιά, Αλήφακα (Καρυές), Δραχανί (Πολυδένδρι), Δραμάλα (Μακρολείβαδο) και  Παλαμάς.
Στο Δήμο ανήκε και η Μονή Αγίας Τριάδος Αβαρίτσας που βρίσκεται Νότια του οικισμού και σε υψόμετρο 800 περίπου μέτρων και απέχει από τη Μελιταία ένα τέταρτο της ώρας με πεζοπορία. Από το 1912 αποτέλεσε ίδια κοινότητα και μετονομάστηκε από κοινότητα Αβαρίτσας σε κοινότητα Μελιταίας στις 27-2-1915 (ΑΥΕ 7064 της 27-2-1915, ΦΕΚ 89/Α΄της 4-3-1915).

Δημήτρης Καρέλης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

Η Μονή Ελεούσης Ξυνιάδος Δομοκού, εόρτασε την εύρεση της Ιεράς Εικόνος

Την εύρεση της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας Ελεούσης στην ομώνυμη Ιερά Μονή της Ξυνιάδος εόρτασε η Ιερά Μητρόπολη μας κατά το διήμερο 20 και 21 Ιουνίου με κάθε λαμπρότητα και τη συμμετοχή χιλιάδων προσκυνητών από την Θεσσαλία και άλλα διαμερίσματα της Ελλάδος, οι οποίοι ιδιαιτέρως ευλαβούνται την Παναγία Ελεούσα. Ο φετινός εορτασμός πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβαΐδος κ. Πορφυρίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου. Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον οποίο εχοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Θηβαΐδος με τη συμμετοχή πολλών Ιερέων από την Φθιώτιδα και από άλλες Μητροπόλεις που εν τω μεταξύ είχαν έρθει με πολλά λεωφορεία.   Κατά την διάρκεια της αρτοκλασίας που έγινε στη φιάλη της Ιεράς Μονής ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Νικόλαος προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο κ. Πορφύριο, τον ευχαρίστησε για την παρουσία του και αφού αναφέρθηκε δι’ ολίγον στην ιστορία της ιεράς Εικόνος τον παρεκάλεσε να κηρύξει τον …