Άγιος Γεώργιος Φθιώτιδος (Τυμφρηστού)


Ο Άγιος Γεώργιος Φθιώτιδος (Τυμφρηστού) (υψομ.365μ, Κατ.921) αποτέλεσε έδρα του Δήμου Αγίου Γεωργίου Τυμφρηστού και σήμερα ανήκει στον ενιαίο Καλλικρατικό Δήμο Μακρακώμης με έδρα τη Σπερχειάδα. ο Άγιος Γεώργιος είναι μια κωμόπολη πάνω στον άξονα της Εθνικής οδού Λαμίας –Καρπενησίου (47ο χλμ.), αποτελείται από τρεις γειτονιές (μαχαλάδες).
Το κτίριο του Γυμνασίου-Λυκείου με τον όμορφο περιβάλλοντα χώρο, τα υπό κατασκευή κτίρια του Ξενώνα και του Αγροτικού Πολυδύναμου Ιατρείου, δίπλα στο Σπερχειό, δένουν αρμονικά τη φύση με την παροχή υπηρεσιών.
Η κεντρική συνοικία με την πετρόχτιστη εκκλησία προς τιμή του πολιούχου Αγίου Γεωργίου (1923) τα καταστήματα με τα παραδοσιακά λουκάνικα, οι καφετέριες, τα καφενεία, αλλά και τα υπόλοιπα καταστήματα κάνουν τον Αγιο Γεώργιο ένα μικρό αστικό κέντρο. Εδώ ο επισκέπτης θα βρει ότι θελήσει. Εδώ θα σταματήσει υποχρεωτικά όποιου ο προορισμός είναι για Ευρυτανία (Καρπενήσι –Φουρνά-Αγια Τριάδα) αλλά και για τα επόμενα χωριά του δήμου, προκειμένου να κάνει τις προμήθειες του για το διάστημα της παραμονής του στην περιοχή.
Το Δημαρχείο, το Μαθητικό Κέντρο, η κεντρική Πλατεία με το άγαλμα του αρματοδρόμου Αχιλλέα, το γήπεδο του «Κεραυνού» της ποδοσφαιρικής ομάδας του Αγ. Γεωργίου, το αεροπλάνο και η παιδική χαρά μας οδηγούν στην άλλη συνοικία της κωμόπολης. Εδώ θα συναντήσει ο επισκέπτης την παλιά αγορά της περιοχής. Στην έξοδο αριστερά ο νερόμυλος του Γόνη.
Ο Αγιος Γεώργιος προήλθε από τρεις οικισμούς κυριότερος αυτός της Ζιώψης (σώζονται ακόμη σε καλή κατάσταση αρκετές κατοικίες με τα πανύψηλα πλατάνια στο κέντρο του οικισμού και τις πέτρινες βρύσες με το γάργαρο νερό). Μετά τη διάνοιξη του δρόμου Μακρακώμης -Καρπενησίου το 1884 άρχισε σταδιακά και η συγκέντρωση των κατοίκων στον σημερινό Αγιο Γεώργιο και ολοκληρώθηκε το 1923.
Στο σημείο που βρίσκεται σήμερα η κεντρική συνοικία του Αιγιώργη παλαιότερα λειτουργούσαν πανδοχεία (χάνια) για την διανυκτέρευση των οδοιπόρων. Κυριότερο αυτό των Γιωργανταίων, όνομα από το οποίο προήλθε και η παλαιότερη ονομασία του Αιγιώργη, «Γιωργανταίικα».
Στα Διπόταμα, συμβολή των δύο μεγάλων παραποτάμων του Σπερχειού, Καψιώτη και Παλιοκαστρίτη δόθηκαν πολλές μάχες κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του ΄21 καθώς και κατά τη διάρκεια της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944.
Ακολουθώντας τον κύριο οδικό άξονα Λαμίας – Καρπενησίου, ο επισκέπτης μπορεί να σταματήσει για καφέ ή φαγητό στα Χάνια Πλατανιά και Πανέτσου.

ΙΣΤΟΡΙΑ - ΜΝΗΜΕΙΑ - ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Άξιο ενδιαφέροντος είναι το σύμπλεγμα του Aρματοδρόμου Aχιλλέα στην πλατεία τoυ Aγ. Γεωργίου.»
Oι μπαρουτόμυλοι του Mαυρίλου: έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην επανάσταση του 1821, εφοδιάζοντας τους Έλληνες οπλαρχηγούς με μαύρη ύλη. Στο χωριό, στα χρόνια της τουρκικής σκλαβιάς, λειτουργούσαν 12 μπαρουτόμυλοι. (Έχει γίνει αναστήλωση του Μπαρουτόμυλου).» Άγιος Δημήτριος Mαυρίλλου: Έξοχο έργο βυζαντινής τέχνης (17ος αι.) με ξυλόγλυπτο τέμπλο, άμβωνα, δεσποτικό, προσκυνητάρια και δυο ψαλτήρια κεντημένα με φίλντισι.»
Δίκαστρο: βρίσκεται ανάμεσα σε δυο κάστρα νεολιθικής εποχής, ερείπια των οποίων διασώζονται μέχρι σήμερα. Λειτουργεί λαογραφικό μουσείο.»
Παλαιόκαστρο: Διατηρούνται ερείπια από αρχαίο ισχυρό τείχος.»
Mεγάλη Kάψη: Eδώ βρίσκουμε το δασικό χωριό στη θέση "Λιβαδάκι", έκτασης 16 στρεμμάτων με 20 ξύλινα σπίτια και ένα εστιατόριο.Oι εκκλησίες της περιοχής παρουσιάζουν μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον.» Στη θέση "Άγιοι Aπόστολοι" στη Mερκάδα, όπου υπάρχει και η ομώνυμη εκκλησία, γίνεται το "Aντάμωμα των Σαρακατσαναίων".
Aγία Tριάδα Mεγάλης Kάψης: Kτίστηκε το 1749 και είναι βασιλικού ρυθμού.»
Άγιος Δημήτριος Παλαιοκάστρου: Aπό τις παλαιότερες εκκλησίες με αξιόλογο τέμπλο και εικόνες σπάνιας βυζαντινής τέχνης.
Πολλά μονοπάτια οδηγούν στον Tυμφρηστό με τις πλούσιες σοδειές σε κάστανα, καρύδια και μήλα.
Στη Λελούδα Mερκάδας, συναντάμε την άγρια χλωρίδα με την πολύχρωμη βλάστηση.

Πηγή: konstantinosdavanelos.blogspot.com

Post a Comment

Αφήστε το μήνυμά σας, το σχόλιο ή τις παρατηρήσεις σας.

Νεότερη Παλαιότερη