Το νέο μυθιστόρημα του Douglas Stuart υποψήφιο για Booker 2026

 Ο Βρετανός συγγραφέας Douglas Stuart,
νικητής του Booker 2020, διεκδικεί και το Booker 2026
με το νέο του μυθιστόρημα Τζον, γιος του Τζον,
που θα κυκλοφορήσει στις 6 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.


 

​Ο Douglas Stuart, που έχει τιμηθεί με το βραβείο Booker 2020 για το πολυσυζητημένο λογοτεχνικό ντεμπούτο του, με τίτλο Σάγκι Μπέιν, επιστρέφει δυναμικά, καθώς το νέο του μυθιστόρημα, Τζον, γιος του Τζον, περιλαμβάνεται, μαζί με άλλα δώδεκα, στη μακρά λίστα για το Booker 2026, που ανακοινώθηκε στις 28 Ιουλίου. To νέο βιβλίο του Douglas Stuart θα κυκλοφορήσει στις 6 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, σε μετάφραση του Μιχάλη Μακρόπουλου. 


Μερικές φορές το πιο δύσκολο ταξίδι είναι εκείνο προς την αλήθεια μας.

 

​Η νέα συγκλονιστική ιστορία του Douglas Stuart μας μεταφέρει στο ανεμοδαρμένο τοπίο του Χάρις, στις Εξωτερικές Εβρίδες, εκεί όπου ο Τζον-Κάλουμ Μακλάουντ επιστρέφει χωρίς χρήματα και έχοντας καταφέρει ελάχιστα από τις σπουδές του στη Σχολή Καλών Τεχνών, για να βοηθήσει τον πατέρα του, ο οποίος τον χρειάζεται. Στο απομονωμένο αγρόκτημα των παιδικών του χρόνων, ο Καλ έρχεται αντιμέτωπος με μια ζωή που πίστευε πως είχε αφήσει πίσω, παγιδευμένος ανάμεσα στους δύο πόλους των παιδικών του χρόνων: τον πατέρα του, τον Τζον, κτηνοτρόφο, υφαντή και στυλοβάτη της Πρεσβυτεριανής Εκκλησίας, και την Έλα, τη γιαγιά του από την πλευρά της μητέρας του, μια αθυρόστομη γυναίκα που ζει σε μια εύθραυστη ανακωχή με τον γαμπρό της εδώ και ολόκληρες δεκαετίες.

Ο Καλ αναζητάει τη θέση του σε έναν τόπο όπου η σιωπή βαραίνει όσο και οι λέξεις που δεν ειπώθηκαν ποτέ, αλλά και την αλήθεια για τον εαυτό του. Την ίδια στιγμή, ο πατέρας του παλεύει με ό,τι δεν μπορεί να αποδεχτεί: την απόσταση που χωρίζει τον ίδιο από τον γιο του, τις επιλογές του και, ίσως, τους δικούς του ανείπωτους φόβους.

Οι εποχές διαδέχονται η μια την άλλη και όλα μοιάζουν έτοιμα να αλλάξουν, καθώς τα νήματα που κρατούν ενωμένη αυτή την εύθραυστη κοινότητα μπλέκονται όλο και περισσότερο. Μυστικά, καταπιεσμένα συναισθήματα και εντάσεις του παρελθόντος έρχονται στην επιφάνεια, απειλώντας να διαρρήξουν τους συνεκτικούς δεσμούς.

 

​Ένα μοναδικό μυθιστόρημα για το καθήκον, την υπομονή και τη μετασχηματιστική δύναμη της αλήθειας. Ένα έξοχο λογοτεχνικό έργο που έχει εξασφαλίσει μέχρι στιγμής 11 μεταφραστικές συμφωνίες και είναι μπεστ σέλερ των New York Times, USA Today και της Amazon. Μετά τον Νεαρό Μάνγκο, το δεύτερο βιβλίο του, ο Douglas Stuart βρίσκεται σε ακόμα υψηλότερο δημιουργικό επίπεδο, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι είναι ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Βρετανούς συγγραφείς.

 

Ένα από τα πιο δυνατά στοιχεία του βιβλίου είναι ότι ο συγγραφέας δεν αφηγείται απλώς μια ιστορία επιστροφής ούτε μια ιστορία ενηλικίωσης, τουλάχιστον όχι όπως την έχουμε συνηθίσει. Ο Stuart είναι ένας εξαιρετικά επιδέξιος αφηγητής και ανταποκρίνεται με άνεση σε μια μεγάλη πρόκληση που θέτει στον εαυτό του: να χτίσει γέφυρες ανάμεσα σε χαρακτήρες τόσο αποκομμένους μεταξύ τους αλλά και από τον ίδιο τους τον εαυτό, ώστε να είναι, όπως λέει η γιαγιά του Καλ, «νησιά μέσα σε νησιά».

 

Η κριτική επιτροπή των βραβείων Booker 2026 αναφέρει για την υποψηφιότητα του Τζον, γιος του Τζον:

«Μας κέρδισε η πλούσια, λεπτομερής αφήγηση της ιστορίας που εκτυλίσσεται στη δεκαετία του ’80 και εξετάζει τη φορτισμένη σχέση του νεαρού Καλ με τον αυστηρό πατέρα του. Η αίσθηση του χρόνου και του τόπου είναι ζωντανή, καθώς το νησί μετατρέπεται σε ένα σκηνικό όπου σιγοβράζουν εντάσεις: μυστικοί έρωτες, αντιμαχόμενες οικογένειες και μια διαρκής σύγκρουση ανάμεσα στην παράδοση και τη νεωτερικότητα. Αυτή η βαθιά διερεύνηση της οικογένειας, της βίας και της ντροπής υφαίνεται με λυρικές, εικονοπλαστικές λεπτομέρειες και –απρόσμενα αλλά υπέροχα– με αποχρώσεις ελπίδας».

 

Τα έξι βιβλία της βραχείας λίστας για το βραβείο Booker 2026 θα ανακοινωθούν στις 22 Σεπτεμβρίου και ο νικητής ή η νικήτρια στις 9 Νοεμβρίου.


 

ΕΓΡΑΨΕ Ο ΤΥΠΟΣ

«Μια επαναφήγηση της παραβολής του άσωτου υιού και μια παθιασμένη διερεύνηση της ζωής των ομοφυλόφιλων αντρών που είναι καταδικασμένοι να αγαπούν, να λαχταρούν και να υποφέρουν στη σιωπή. Προσωπικό αλλά και επικής κλίμακας, το έργο συνδυάζει εξίσου το ποιμενικό δράμα, την ιστορία μιας οικογενειακής ρήξης, την ερωτική ιστορία και τη διερεύνηση διάφορων μορφών μοναξιάς».

The Guardian


«Ο Douglas Stuart δεν είναι απλώς ένας πολύ καλός συγγραφέας, αλλά και ένας εξαιρετικά ταλαντούχος αφηγητής... Ένα από τα πιο γοητευτικά στοιχεία του βιβλίου είναι ότι ο Stuart δεν αποκαλύπτει μέχρι το τέλος αν η ιστορία του οδηγεί προς την ελπίδα ή προς την τραγωδία. Μέχρι να αποκαλύψει την απάντηση, θέλει να μείνεις στο ίδιο δωμάτιο με αυτούς τους δύσκολους ανθρώπους, να προσπαθήσεις να τους καταλάβεις, να τους παρακολουθήσεις να δίνουν αδύνατες μάχες και να τους ευχηθείς το καλύτερο».

The New York Times


«Το καλύτερο έργο του μέχρι σήμερα... Η πρόζα του είναι υπέροχη και η πλοκή του ευφυής... Το Τζον, γιος του Τζον είναι μία από τις λογοτεχνικές επιτυχίες της χρονιάς και ο Stuart ανεβάζει τον πήχη με ευχέρεια και αυτοπεποίθηση».

The Boston Globe


«Το Τζον, γιος του Τζον επιτυγχάνει μια επιδέξια ισορροπία μεταξύ λεπτομέρειας και δράματος, θλίψης και κωμωδίας...»

The Sunday Times


«Είναι μια ιστορία πολιτισμικών συγκρούσεων, του συντριπτικού βάρους των οικογενειακών προσδοκιών, της σκληρής ζωής και των μυστικών, τόσων πολλών μυστικών. Η ευμετάβλητη, και ενίοτε βίαιη, σχέση πατέρα-γιου εξερευνάται με δεξιοτεχνία. Είναι ένα απίστευτα συγκινητικό και εκπληκτικό μυθιστόρημα».

The Times


«Μια εκστατική, συναισθηματικά πλούσια ιστορία, που επεκτείνει την εξερεύνηση του Stuart γύρω από την αρρενωπότητα, ενώ σκιαγραφεί έναν κόσμο στον οποίο οι ομοφυλόφιλοι χαρακτήρες του ζωντανεύουν πλήρως. Το καλύτερό του ως τώρα».

Vulture


«Το Τζον, γιος του Τζον καταπιάνεται με όλα τα συνηθισμένα θέματα ενός μυθιστορήματος του Douglas Stuart –διαγενεακό τραύμα, κατάχρηση ουσιών, θρησκεία, αρρενωπότητα– αλλά, σε αντίθεση με τη ζοφερή ατμόσφαιρα του Νεαρού Μάνγκο και του Σάγκι Μπέιν, διαποτίζεται από τρυφερότητα, ελπίδα και αγάπη».

Dazed
 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ DOUGLAS STUART 

​​Ο Douglas Stuart (Ντάγκλας Στιούαρτ, Γλασκόβη 1976) σπούδασε στο Royal College of Art του Λονδίνου. Ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη, αλλά περνά όσο περισσότερο χρόνο μπορεί και στη Γλασκόβη. Με το Σάγκι Μπέιν, το πρώτο του μυθιστόρημα που μεταφράστηκε σε 38 γλώσσες, κατέκτησε το Βραβείο Booker 2020. Το δεύτερο μυθιστόρημά του, Ο νεαρός Μάνγκο, ήταν υποψήφιο για πλήθος βραβείων, μπήκε σε πολλές λίστες με τα καλύτερα βιβλία της χρονιάς, και κυκλοφόρησε σε περισσότερες από 20 χώρες.















#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Ο ιστότοπός μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. «Περισσότερα»
Ok, Go it!