Άσκηση επί Χάρτου «Αχιλλέας 2024» στο Δήμο Δομοκού


 Άσκηση επί Χάρτου «Αχιλλέας 2024» στο Δήμο Δομοκού

Με μεγάλη επιτυχία υλοποιήθηκε την Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024 στην αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων Δομοκού, η Άσκηση επί Χάρτου για την ολοκληρωμένη διαχείριση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης που προκύπτουν από την εκδήλωση δασικής πυρκαγιάς. Η άσκηση, με κωδική ονομασία «Αχιλλέας 2024», διοργανώθηκε από το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας Δήμου Δομοκού με τη συνδρομή του Δρ. Ανδρέα Αντωνάκου, Προϊστάμενο του Τμήματος Φυσικών Καταστροφών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, και του κ. Πολύζου Ζώη, Προϊστάμενο Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.


Η Άσκηση επί Χάρτου είχε ως σενάριο την εκδήλωση δασικής πυρκαγιάς στην περιοχή ανάμεσα στον οικισμό Άνω Αγόριανης και της Δημοτικής Κοινότητας Ομβριακής του Δήμου Δομοκού. Η άσκηση αναπτύχθηκε σε 13 επεισόδια κλιμακούμενης δυσκολίας, με έμφαση στην οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών. 

Ως ασκούμενοι-παίκτες συμμετείχαν:

Ο Δήμαρχος Δομοκού κ. Χαράλαμπος Λιόλιος

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ. Λελεντζής Γεώργιος

Οι Προϊστάμενοι των Αυτοτελών Τμημάτων του Δήμου Δομοκού (Περιβάλλοντος & Πολιτικής Προστασίας, Διοίκησης, Οικονομικών Υπηρεσιών, Τεχνικών Υπηρεσιών, Κοινωνικής Προστασίας & ΚΕΠ)

Εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Δομοκού

Εκπρόσωποι του Αστυνομικού Τμήματος Δομοκού

Εκπρόσωποι του ΕΚΑΒ Λαμίας

Εκπρόσωπος του Δασονομείου Δομοκού

Ο Διοικητής της 695 ΑΒΠ/2ης ΥΑ Ομβριακής

Εκπρόσωποι της Δημοτικής Κοινότητας Ομβριακής (Πρόεδρος, Ιερέας, Ηγουμένη Μονής Αγίου Αθανασίου, εθελοντές)

Ως παρατηρητές, με ενεργό ρόλο στην άσκηση, συμμετείχαν εκπρόσωποι από:

Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΔΙΠΥΝ) Νομού Φθιώτιδας

Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας

Δασαρχείο Λαμίας

Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.) Λαμίας

ΔΕΔΔΗΕ

Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδας

Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

ΤΕΡΝΑ για τον αυτοκινητόδρομο Ε65

Πρόεδροι Δημοτικών Κοινοτήτων Δήμου Δομοκού


Η άσκηση αποσκοπούσε στη βελτιστοποίηση της συνεργασίας και της διαλειτουργικότητας όλου του εμπλεκόμενου δυναμικού Πολιτικής Προστασίας σε τοπικό επίπεδο για την αποτελεσματική και ασφαλή αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών εξαιτίας δασικών πυρκαγιών. Παράλληλα, ενημερώθηκαν οι εμπλεκόμενοι φορείς για την εφαρμογή των απαιτούμενων ενεργειών που προβλέπονται στο Σχέδιο Προληπτικής Απομάκρυνσης Πολιτών, την λήψη αποφάσεων καθώς και για τις εκάστοτε απαιτήσεις και ιδιαιτερότητες που προκύπτουν σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Η άσκηση έκλεισε με την «εν θερμώ» απενημέρωση, όπου αναδείχθηκαν τα θετικά σημεία, τα προβλήματα και οι αλληλοκαλύψεις ή ανεπαρκείς ρυθμίσεις του σχεδίου που δοκιμάστηκε. Απομένει η «εν ψυχρώ» αποτίμηση της άσκησης, η οποία θα ολοκληρωθεί και θα αποσταλεί στους φορείς-υπηρεσίες σε μεταγενέστερο χρόνο για περαιτέρω αξιοποίηση.#buttons=(Ok, Go it!) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn more
Ok, Go it!