Κοιλιοπλαστική: Πώς βελτιώνει την ποιότητα ζωής;

 

Κοιλιοπλαστική: Πώς βελτιώνει την ποιότητα ζωής;

 

Η αφαίρεση του περιττού λίπους και του δέρματος από την κοιλιακή χώρα και η σύσφιξη των μυών της περιοχής επιτυγχάνεται με μία και μοναδική χειρουργική επέμβαση, την κοιλιοπλαστική, η οποία «σμιλεύει» το σώμα και αφαιρεί σημάδια του δέρματος όπως ραγάδες και ουλές.

Στην πλειοψηφία τους άνδρες και γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε κοιλιοπλαστική, δηλώνουν ευχαριστημένοι με τη νέα τους εμφάνιση, καθώς έχει αποδειχθεί ότι τα αποτελέσματα της επέμβασης ενισχύουν την αυτοπεποίθησή τους, λόγω του ότι νιώθουν όχι μόνο πιο όμορφοι, αλλά και πιο υγιείς. Αποκτούν μια ανανεωμένη εμφάνιση, δείχνοντας νεότεροι.
«Στόχος της κοιλιοπλαστικής είναι η αισθητική βελτίωση της κοιλιάς μετά από απώλεια βάρους ή βαριατρικών επεμβάσεων που αφήνουν περίσσεια δέρματος και γυναικών που παρουσιάζουν σημαντική χαλάρωση του δέρματος και του κοιλιακού τοιχώματος μετά από εγκυμοσύνη.

Ένας άλλος λόγος είναι η βελτίωση της εικόνας του σώματος που γερνάει. Πρόκειται για μια απολύτως ασφαλή και αποτελεσματική επέμβαση, η οποία πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία και μπορεί να συνδυαστεί με πολλές άλλες επεμβάσεις στον ίδιο χρόνο, για να «σμιλεύσει» περιμετρικά τον κορμό. Το αποτέλεσμα έχει ιδιαίτερα θετική επίδραση στην ψυχολογία», τονίζει ο Γεώργιος Βελημβασάκης, MD, FEBOPRAS, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός.

Από τα αποτελέσματα που προσφέρει μπορούν να επωφεληθούν και άτομα με ελάχιστο έως μέτριο υποδόριο λίπος και ελάχιστη έως μέτρια χαλάρωση του κοιλιακού τοιχώματος, η οποία εντοπίζεται κυρίως στην υποκοιλιακή περιοχή. Αυτοί υποβάλλονται στη λεγόμενη μίνι-κοιλιοπλαστική, κατά τη διάρκεια της οποίας μπορεί να αφαιρεθεί το υπάρχον λίπος, ακόμα και από τα πλαϊνά τμήματα και να αποκατασταθεί η διάσταση των ορθών κοιλιακών μυών, μέσω μιας πολύ μικρής τομής στο κάτω μέρος της κοιλιάς.

Παρότι δεν αποτελεί τρόπο αδυνατίσματος, απευθύνεται ακόμα και σε υπέρβαρους ή παχύσαρκους, οι οποίοι έχει αποδειχθεί ότι έχουν υψηλά ποσοστά ικανοποίησης όταν επιλέγουν να υποβληθούν σε κοιλιοπλαστική, παρά την πιθανότητα να εμφανίσουν κάποιο πρόβλημα, π.χ. επούλωσης, η οποία είναι μεγαλύτερη από ότι στα άτομα που έχουν φυσιολογικό βάρος και υποβάλλονται σε τέτοια επέμβαση.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Plastic and Reconstructive Surgery, επίσημο ιατρικό περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρείας Πλαστικών Χειρουργών (ASPS), το επιβεβαίωσε. Οι ερευνητές ανέλυσαν τα αποτελέσματα της κοιλιοπλαστικής σε 46 υπέρβαρους/παχύσαρκους ανθρώπους σε διάστημα 12 ετών.
Οι συμμετέχοντες ήταν 41 γυναίκες και 5 άνδρες, μέσης ηλικίας 49 ετών. Όλοι είχαν Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) 25 (υπέρβαροι) ή υψηλότερο, με μέσο ΔΜΣ 32 (όριο παχυσαρκίας). Το 80% αυτών υποβλήθηκε σε κοιλιοπλαστική, η οποία τις περισσότερες φορές περιελάμβανε μια επέμβαση για την αποκατάσταση των κοιλιακών μυών. Το υπόλοιπο 20% υποβλήθηκε σε μια επέμβαση που ονομάζεται
panniculectomy (μοιάζει με την κοιλιοπλαστική, δηλαδή αφαιρεί το πλεονάζον δέρμα χωρίς να δένει τους μυς) για την εξάλειψη του πλεονάζοντος, "κρεμασμένου" κοιλιακού λίπους και δέρματος.
Οι ερευνητές ανέλυσαν τα αποτελέσματα της χειρουργικής επέμβασης, συμπεριλαμβανομένων των ποσοστών επιπλοκών και των αποτελεσμάτων που αξιολογήθηκαν από τους συμμετέχοντες.

Το 39% είχαν ήπιες επιπλοκές, που απαιτούσαν θεραπεία σε επίπεδο ιατρείου ή λήψη αντιβιοτικών, ενώ το 9% χρειάστηκαν πιο επισταμένη φροντίδα - κυρίως λόγω προβλημάτων επούλωσης του τραύματος.

Τίποτα από αυτά όμως δεν στάθηκε εμπόδιο για να μειώσει την ικανοποίησή τους από το αποτέλεσμα. Το 94% δήλωσαν ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα της κοιλιοπλαστικής/panniculectomy, ενώ το 97% δήλωσε ότι θα επέλεγε ξανά να υποβληθεί στην επέμβαση. Επίσης, το 97% δήλωσαν ότι η επέμβαση βελτίωσε την ποιότητα ζωής τους και σχεδόν οι μισοί συμμετέχοντες ότι έχασαν επιπλέον βάρος μετά την επέμβαση.

«Ένα μέρος της έρευνας υποστηρίζει την ασφάλεια και τη λειτουργική αποτελεσματικότητα της κοιλιοπλαστικής σε όσους έχουν επιπλέον του κανονικού βάρος. Ανεξαρτήτως όμως αυτού, τα οφέλη που προσφέρει είναι πολλαπλά. Για παράδειγμα, μπορεί να ενισχύσει τους κοιλιακούς μυς και να ανακουφίσει έτσι την οσφυαλγία, να βελτιώσει την ευλυγισία του σώματος και τον έλεγχο των κινήσεών του. Τόσο η ίδια η επέμβαση όσο και η απώλεια του βάρους που μπορεί να ακολουθήσει με προσεκτική διατροφή και άσκηση μειώνει τον κίνδυνο σοβαρών νόσων όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και η υπνική άπνοια.

Επίσης, η κοιλιοπλαστική αποτρέπει ή απαλλάσσει από την εμφάνιση υποτροπιαζουσών μυκητιασικών λοιμώξεων, έντονου κνησμού και ελκών που ταλαιπωρούν συχνά τους ανθρώπους που έχουν περίσσεια δέρματος ή λίπος που προκαλεί τη λεγόμενη κρεμάμενη κοιλιά», τονίζει ο κ. Βελημβασάκης.

«Όταν η κοιλιοπλαστική δεν επαρκεί για να προσφέρει το αποτέλεσμα που επιδιώκεται μπορεί να συνδυαστεί με λιποαναρρόφηση. Με τη σύγχρονη λιποκοιλιοπλαστική μπορούμε να αφαιρέσουμε το λίπος από την κοιλιά, τα πλαϊνά της μέσης και την οσφυϊκή περιοχή. Στους ανθρώπους που χρειάζονται αφαίρεση της περίσσειας του δέρματος περιμετρικά του κορμού, προχωρούμε σε εκτεταμένη κοιλιοπλαστική, τη λεγόμενη κυκλοτερή λιπεκτομή. Ανάγκη αυτής έχουν όσοι έχουν υποβληθεί σε βαριατρική χειρουργική.

Σε όσους το επιθυμούν κατά τη διάρκεια της επέμβασης υπάρχει δυνατότητα όχι μόνο να συσφίξουμε το κοιλιακό τοίχωμα αλλά και να αναδείξουμε τη γράμμωση της κοιλιακής χώρας. Εάν υπάρχει τοπικό λίπος στην περιοχή του εφηβαίου προχωρούμε στην αφαίρεσή του προκειμένου να πετύχουμε το τέλειο body contouring», καταλήγει ο κ. Βελημβασάκης.

 

 


Post a Comment

Αφήστε το μήνυμά σας, το σχόλιο ή τις παρατηρήσεις σας.

Νεότερη Παλαιότερη