Η ξεχωριστή Κιβωτός της Καρδαμύλης


Η ξεχωριστή Κιβωτός της Καρδαμύλης

Το Equinox στεγάζει παλιά και σπάνια βιβλία, σύγχρονη ελληνική και αγγλική λογοτεχνία, έργα τέχνης και μουσικές βραδιές

 Στον κεντρικό δρόμο της Καρδαμύλης, πατρίδας πλέον του Πάτρικ και της Τζόαν Λι Φέρμορ, ένας χώρος με το αινιγματικό όνομα Equinox στεγάζει μια σειρά από αντικείμενα τέχνης, παλιά και σπάνια βιβλία, έργα τέχνης, σύγχρονη ελληνική και αγγλική λογοτεχνία.


Ιδιοκτήτης ο Μιχάλης Σταυριανέας, η ψυχή όμως του εγχειρήματος είναι η Ξένια Ρούσσου που συναντήσαμε στην έδρα της για να μας πει την ιστορία ενός χώρου τέχνης, που διακλαδώνεται με ζωές και μνήμες πολλών ανθρώπων, μεγάλης αγάπης για τα βιβλία και τα έργα τέχνης.


Τι σχέση μπορεί να έχει ένα ιστορικό πιάνο, το «After Babel» του Τζορτζ Στάινερ με την Ισημερία; Τι ενώνει τους ανθρώπους μέσα από τις παράλληλες διαδρομές τους, αν δεν τους ενώνουν οι κοινές αγάπες και η διάθεση να φύγουν από το σκοτάδι και να συναντηθούν στο φως;


Η Ξένια Ρούσσου, συμβολαιογράφος στο επάγγελμα, είναι ένας παθιασμένος άνθρωπος. Ενώ εργάζεται με υπευθυνότητα την ημέρα μελετώντας τις συμβολαιογραφικές πράξεις, τις νύχτες ονειρεύεται βιβλία και μεγάλες φιλίες. Μία από αυτές έζησε με τον συγγραφέα και μεταφραστή Αλέξανδρο Ισαρη, μια φιλία που τους ένωσε πολλά χρόνια, με κοινή αγάπη για τα βιβλία και την Καρδαμύλη.


Οπως η ίδια λέει, «μαζί το είχαν σχεδιάσει αυτό το μαγαζί από παλιά». Δυστυχώς πέθανε και δεν πρόλαβε να το δει ολοκληρωμένο, μιας που το μαγαζί εγκαινιάστηκε μόλις πριν από μερικούς μήνες. Ο Ισαρης στην αναζήτηση του ονόματος της είχε κάνει δώρο το δικό του αντίτυπο από το «After Babel» του Τζορτζ Στάινερ. Ψάχνοντας για όνομα για αυτό το πολυσυλλεκτικό μαγαζί μνήμης και προοπτικής, η λέξη Βαβέλ τριγυρνούσε στο μυαλό της.


Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ


ΠΗΓΗ: https://www.kathimerini.gr/


Post a Comment

Αφήστε το μήνυμά σας, το σχόλιο ή τις παρατηρήσεις σας.

Νεότερη Παλαιότερη