Τα πάντα για το ψάρι Παγκάσιους

 

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερο αναζητάμε νέους τρόπους να εντάξουμε το ψάρι στη διατροφή μας. Τα οφέλη τους πολλά και η διατροφική τους αξία ακόμα μεγαλύτερη. Δεν είναι λοιπόν, τυχαίος και ο ρόλος που έχουν τα ψάρια στη μεσογειακή μας διατροφή και φυσικά, τα οφέλη τους στην υγεία της καρδιάς.To παγκάσιους λοιπόν, αποτελεί μια από τις επιλογές που τα τελευταία χρόνια, έχει ξεκινήσει να μπαίνει στο πιάτο. Κι αυτό, καθώς φαίνεται να αποτελεί μια οικονομική επιλογή, χωρίς κόκαλα και με λεπτή γεύση – χαρακτηριστικά, τα οποία το καθιστούν ένα δημοφιλές ψάρι και μία εύκολη πρώτη ύλη στη μαγειρική.


Tι είναι το Παγκάσιους;

Το παγκάσιους (Pangasius Hypophthalmus) αποτελεί ένα ψάρι που ανήκει στην οικογένεια των Παγκασιδών ή αλλιώς Καρχαριών Γατόψαρων και θεωρείται ένα είδος ιθαγενές της νότιας και της νοτιοανατολικής Ασίας, το οποίο συναντάται, κυρίως, στο Βιετνάμ και στην Καμπότζη.

Πιο συγκεκριμένα, φαίνεται να προέρχεται από υδατοκαλλιέργειες του Βιετνάμ, όπου το παγκάσιους εκτρέφεται, δίνοντας την ευκαιρία να αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα πιάτα στη χώρα. Το παγκάσιους, πέρα από τη μεγάλη κατανάλωση που φαίνεται να έχει στο Βιετνάμ και την Καμπότζη, τα τελευταία χρόνια συσκευάζεται και εξάγεται σε διάφορες χώρες, το οποίο φτάνει στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ ως φιλέτο ψαριών.

Προέλευση

Σύμφωνα με τα δεδομένα της WWF, οι περισσότερες εξαγωγές παγκοσμίως σε παγκάσιους σε ποσοστό 85%, φαίνεται να προέρχονται από το Βιετνάμ. Μάλιστα, το μεγαλύτερο ποσοστό προέρχονται από υδατοκαλλιέργειες στις περιοχές αυτές.
Το 2013, 977.000 τόνοι παγκάσιους παρήχθησαν σε έκταση 6.000 εκταρίων και εξήχθησαν σε 135 χώρες – κυρίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ποσότητα αυτή μάλιστα απορροφήθηκε από το 22% των εξαγωγών.

Ποια είναι η διατροφική του αξία;

Όπως όλα τα ψάρια, έτσι και το παγκάσιους έχει τη δική του διατροφική αξία. Πιο συγκεκριμένα, έχει φανεί ότι το παγκάσιους έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, συγκριτικά με άλλα ψάρια, και υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Η ποσότητα και η σύνθεση των λιπαρών οξέων που περιέχει φαίνεται να επηρεάζεται από τη διατροφή του ψαριού.

Επιπλέον, το ιδιαίτερο που έχει το παγκάσιους σχετικά με τη διατροφική του αξία είναι ότι αποτελεί μία φυσική πηγή φωσφόρου και βιταμίνης Β12.

Παρακάτω, μπορείς να δεις αναλυτικά τη διατροφική του αξία ανά 100γραμμάρια παγκάσιους.

Δείτε περισσότερα ΕΔΩ



Post a Comment

Αφήστε το μήνυμά σας, το σχόλιο ή τις παρατηρήσεις σας.

Νεότερη Παλαιότερη