Ο κυνηγετικός Σκύλος του Αρτουά (Chien d'Artois)

 Ο κυνηγετικός Σκύλος του Αρτουά (Chien d'Artois)

Γενική περιγραφή

Ο Σκύλος του Αρτουά (Chien d'Artois), είναι ένας γαλλικός σκύλος μεσαίου μεγέθους, στιβαρός και μυώδης, όχι πολύ μακρύς. Το φαρδύ και δυνατό κεφάλι του, με το πρακτικά επίπεδο αυτί του, τον διαφοροποιούν από τα άλλα γαλλικά κυνηγόσκυλα. 

Το τρίχωμά του είναι τρίχρωμο (καφέ του ελαφιού-μαύρο-άσπρο). Τα μάτια του, σε σκούρο καφέ χρώμα, προεξέχουν, είναι μεγάλα, πολύ ανοιχτά, ενώ δείχνουν μελαγχολικά και απαλά.

Κυνήγι

Είναι ο εξαιρετικός σύμμαχος και σύντροφος ενός μάστορα κυνηγού, παρέα στη σκοποβολή και στο κυνήγι με όπλο, ειδικά του λαγού, μπορεί ωστόσο να κυνηγήσει ελάφια και αγριογούρουνα. Διαθέτει οξύτατη και λεπτή όσφρηση, πραγματοποιώντας άριστη δίωξη του λαγού, δουλεύει εξίσου άψογα μόνος ή σε αγέλη σκύλων, έχει εξαίρετη φωνή και απαράμιλλο θάρρος στο κυνήγι.

Ιστορία

Ο Σκύλος του Αρτουά είναι Γαλλικής καταγωγής, άμεσος απόγονος, σε μικρότερο μέγεθος, του μαυροφορεμένου Σαιντ-Υμπέρ (St. Hubert), που με τη σειρά του, έλκει την καταγωγή του απευθείας από το «Canis Segurius». Από τον 15ο αιώνα, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του Εκατονταετούς Πολέμου, γίνεται μνεία του Chiens d'Artois, ενώ, όταν ο βασιλιάς της Γαλλίας Κάρολος Ζ', αναγκάστηκε να αποσυρθεί στο Μπουρζ της κεντρικής Γαλλίας, ο αντίπαλός του, ο βασιλιάς της Αγγλίας Ερρίκος ΣΤ' έκανε το 1431 μια αξιοσημείωτη είσοδο στο Παρίσι συνοδευόμενος από Σκύλους του Αρτουά. Το πρότυπό του τροποποιήθηκε για ένα διάστημα από διαφορετικούς τύπους, αλλά με την επιμονή λίγων εκτροφέων, κατάφερε, αιώνα με τον αιώνα, να διατηρήσει τον τύπο του και τις ιδιότητές του ως «κυνηγός παντός εδάφους».

Συμπεριφορά

Εξαιρετικά έξυπνος, με συλλογικό πνεύμα, ο Σκύλος του Αρτουά, μπορεί πολύ γρήγορα να μπει σε μια αγέλη σκύλων από την ηλικία των 6 μηνών. Μερικές φορές μοιάζει απείθαρχος, ωστόσο, αν εκπαιδευτεί με σταθερότητα, με βελούδινο, αλλά αν χρειαστεί και με σκληρότερο τόνο, γίνεται γρήγορα υπάκουος και πολύ ευγενικός.

 
Η ζωή στην πόλη

Κατ’ εξοχήν κυνηγετικός σκύλος, δεν είναι φτιαγμένος για αστική ζωή. Του αρέσει να ζει σε αγέλη και να έχει πολλή ελευθερία. ο Σκύλος του Αρτουά δεν αντέχει να είναι δεμένος, όπως κάθε κυνηγόσκυλο.

Τρόφιμα & Υγεία

Η βιομηχανική τροφή, καλά ισορροπημένη, είναι απολύτως κατάλληλη για την ανάπτυξη του κουταβιού και του ενήλικα.

Για οικιακά τρόφιμα, είναι απαραίτητο να παρέχονται με συμπλήρωμα σε βιταμίνες και ασβέστιο. Ο Σκύλος του Αρτουά μπορεί να αναπτύσσεται μέχρι την ηλικία του ενός (1) έτους και ως εκ τούτου πρέπει να έχει δύο σημαντικά ημερήσια γεύματα μέχρι τότε.

 

Επιμέλεια, μετάφραση: Η συντακτική ομάδα του gaiaelliniki.gr

 




Post a Comment

Αφήστε το μήνυμά σας, το σχόλιο ή τις παρατηρήσεις σας.

Νεότερη Παλαιότερη