Κρούσματα του ιού της καστανής ρυτίδωσης σε καλλιέργειες ντομάτας

 

Τους τελευταίους μήνες έχουν επιβεβαιωθεί 2 κρούσματα της Ίωσης σε καλλιέργεια ντομάτας στην ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας. 

Η Ίωση της Καστανής Ρυτίδωσης σε καλλιέργεια ντομάτας έχει απασχολήσει αρκετά τους παραγωγούς κηπευτικών πανελλαδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα. Λαμβάνοντας υπ? όψιν τα δεδομένα και τις καταστρεπτικές συνέπειες που αντιμετωπίζουν άλλες περιοχές έως τώρα, ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας, με ανακοίνωσή του ενημετώνει για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην περιοχή.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαν από το γραφείο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Λασιθίου (ΔΑΟΚ) τους τελευταίους μήνες έχουν επιβεβαιωθεί 2 κρούσματα της Ίωσης σε καλλιέργεια ντομάτας στην ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας.

Ταυτόχρονα όμως έρχονται πληροφορίες στα γραφεία του Αγροτικού Συλλόγου για εμφάνιση προβληματικών στην όψη φυτών κατά την περίοδο φύτευσης και μετέπειτα, κάτι που έχει προβληματίσει τους παραγωγούς.

Σε ότι αφορά τα χαρακτηριστικά αντιμετώπισης αυτής της Ίωσης:

-Πρώτο κρίσιμο σημείο είναι η έγκαιρη διάγνωση του παθογόνου και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με αποστολή δειγμάτων σε πιστοποιημένο εργαστήριο ανάλυσης (Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο) μεμονωμένα από τον παραγωγό ή σε συνεργασία με την οικία ΔΑΟΚ Ιεράπετρας. Σε περίπτωση αποστολής δειγμάτων από τον παραγωγό είναι πολύ σημαντικό να ενημερωθεί άμεσα η υπηρεσία της ΔΑΟΚ, που έχει και την αρμοδιότητα για την παρακολούθηση της εξέλιξης της Ίωσης.

-Δεύτερο αναγκαίο στάδιο είναι η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής στις καλλιεργητικές εργασίες όπως συχνή απολύμανση χεριών-εργαλείων-ρουχισμού, αποφυγή ταυτόχρονης εργασίας σε γειτονικούς θαλάμους κ.α.

Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση επιβεβαίωσης κρούσματος της Ίωσης, σε καμία περίπτωση δεν θα τίθεται σε καθεστώς καραντίνας το σύνολο της καλλιέργειας. Η επέμβαση γίνεται απολύτως σε τοπικό επίπεδο και συγκεκριμένα 2 μέτρα περιμετρικά των προσβεβλημένων φυτών. Επομένως είναι άκρως επικίνδυνο για την περιοχή να γίνεται προσπάθεια απόκρυψης κρουσμάτων με πρόφαση την άνω δικαιολογία. 


https://www.neapaseges.gr/



Post a Comment

Αφήστε το μήνυμά σας, το σχόλιο ή τις παρατηρήσεις σας.

Νεότερη Παλαιότερη