AFFA 2022: Η βράβευση της ελληνικής παραγωγής τροφίμου Athens Fine Food Awards

 

 

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021


AFFA
 2022

Η βράβευση της ελληνικής παραγωγής τροφίμου

Athens Fine Food Awards

 

Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνουμε την έναρξη των AFFA 2022 του θεσμού βραβείων ποιότητας και γεύσης προϊόντων μικρών παραγωγών και delicatessen. Τα Athens Fine Food Awards διοργανώνονται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά από την ΕΞΠΟΤΡΟΦ και αποτελούν αυτή τη στιγμή τη σημαντικότερη διοργάνωση αξιολόγησης και απονομής βραβείων ποιότητας για το ελληνικό τρόφιμο. Η διαδικασία υποβολής συμμετοχών ξεκινά στις 25 Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται στις 13 Δεκεμβρίου του 2021. Η αξιολόγηση θα διενεργηθεί τον Ιανουάριο του 2022 ενώ τα αποτελέσματα και τα βραβεία θα ανακοινωθούν στη διάρκεια της 8ης ΕΞΠΟΤΡΟΦ στις 4-6 Φεβρουαρίου 2022

Οι παραγωγοί από ολόκληρη τη χώρα μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή με όσα προϊόντα επιθυμούν και να συμμετέχουν στη διαδικασία αξιολόγησης από ειδική επιτροπή επαγγελματιών. Η υψηλού κύρους και εμπειρίας κριτική επιτροπή αποτελείται από σημαντικούς σεφ, οινοχόους, σχεδιαστές οπτικής επικοινωνίας, επαγγελματίες της χονδρικής, κριτές ελαιόλαδου, δημοσιογράφους γεύσης, f&b managers και άλλους επαγγελματίες στον χώρο του τροφίμου, και αποτελεί εχέγγυο για την αξιοπιστία της αξιόλογης.

Με συνέπεια, επαγγελματισμό, διαφάνεια, πάθος και πραγματικό όραμα για την εξέλιξη των τυποποιημένων προϊόντων των μικρών παραγωγών, σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε έναν διαγωνισμό υψηλών προδιαγραφών που τον καθιστούν μοναδικό.

Μέθοδος αξιολόγησης

Ως μέθοδο της γευστικής αξιολόγησης επιλέξαμε την τυφλή οργανοληπτική δοκιμή ώστε τα μέλη της επιτροπής να μην επηρεαστούν από τυχόν προηγούμενη άποψη για το προϊόν, τον παραγωγό, τη συσκευασία του ή άλλης υποκειμενικής συνθήκης. Οι κριτές συμπληρώνουν ειδική φόρμα αξιολόγησης με 25 διαφορετικές παραμέτρους [γεύση, επίγευση, σώμα, κτλ], κάθε μία με διαφορετική βαρύτητα βαθμολογίας, ενώ ο αλγόριθμος αξιολόγησης που έχει σχεδιαστεί ειδικά για τον διαγωνισμό, αποδίδει άμεσα ΄και ηλεκτρονικά τη βαθμολογία του προϊόντος



Ασφάλεια και φροντίδα

Η αξιολόγηση γίνεται σε μέγιστο διάστημα 3 εβδομάδων από τη παραλαβή των προϊόντων και ειδικά για τα προϊόντα ψυγείου και κατάψυξης που παραλαμβάνονται τελευταία, εντός 5 ημερών. 

Eco friendly AFFA

Για την αξιολόγηση χρησιμοποιούνται ειδικά βιοδιασπώμενα πιάτα, μαχαιροπίρουνα, χαρτοπετσέτες και ποτήρια μιας χρήσης, ενώ όπου χρειάζεται χρησιμοποιούνται ελάχιστα σκεύη προετοιμασίας τα οποία καθαρίζονται με χλιαρό νερό. Η διαδικασία του διαγωνισμού γίνεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο και είναι ηλεκτρονική ενώ δεν απαιτείται η χρήση χαρτιού.

 

Το 2021 ήταν η πρώτη χρονιά του διαγωνισμού και συμμετείχαν περισσότερα από 220 προϊόντα από τα οποία τα 76 διακρίθηκαν στη βαθμολογία αποσπώντας από ένα έως τρία αστέρια ποιότητας. Το ποσοστό διάκρισης ανήλθε στο 33% των συμμετοχών ενώ πολλά προϊόντα βρέθηκαν κοντά στα αστέρια. 12 προϊόντα ακυρώθηκαν ως εκπρόθεσμα ή μη συμμορφούμενα με τον Κανονισμό Συμμετοχής. Τα προϊόντα με την μεγαλύτερη βαθμολογία στην κατηγορία τους απέσπασαν επιπλέον βραβείο. Το προϊόν με τη μεγαλύτερη βαθμολογία συγκέντρωσε 19,61 βαθμούς, ενώ αυτό με την μικρότερη 8,07. Τιμώμενο πρόσωπο για το 2021 με το αντίστοιχο βραβείο επιλέχθηκε από την κριτική επιτροπή η Δρ. Σταυρούλα-Κουράκου Δραγώνα για τη σημαντική συμβολή της στην ανάπτυξη του ελληνικού κρασιού.



Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το www.affa.gr.

Post a Comment

Αφήστε το μήνυμά σας, το σχόλιο ή τις παρατηρήσεις σας.

Νεότερη Παλαιότερη