Τι θα συμβεί αν τρώμε καρύδια κάθε μέρα;


 Απ’ ό,τι φαίνεται θα μειώσουμε τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ξέραμε πάντα ότι τα καλά λιπαρά, τα αντιοξειδωτικά και οι φυτικές ίνες των καρυδιών μόνο καλό μπορούν να μας κάνουν, ωστόσο, άλλη μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στα τέλη Αυγούστου στο Journal Circulation της American Heart Association, ήρθε να το επιβεβαιώσει. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, ½ φλιτζάνι καρύδια καθημερινά για δυο χρόνια φάνηκε ότι μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της κακής LDL χοληστερίνης, να μειώσει τον αριθμό των ολικών LDL σωματιδίων και των μικρών LDL σωματιδίων σε υγιείς, μεγαλύτερους ενήλικες.

Τα καρύδια αποτελούν πλούσια πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων (ALA), τα οποία έχει φανεί ότι έχουν οφέλη στην καρδιαγγειακή υγεία. Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι τα καρύδια γενικά σχετίζονται με χαμηλότερους δείκτες καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού, καθώς μείωναν την LDL χοληστερίνη. Τώρα, όμως, υπάρχει κι άλλος λόγος: βελτιώνουν την ποιότητα των LDL σωματιδίων.

Τα καρύδια κάνουν καλό (και) στο έντερο

 Τα LDL σωματίδια υπάρχουν σε διάφορα μεγέθη. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα μικρά, πυκνά LDL σωματίδια πιο συχνά συνδέονται με

αθηροσκλήρωση, την πλάκα ή τις εναποθέσεις λίπους που συσσωρεύονται στις αρτηρίες. Η εν λόγω μελέτη ξεπερνά τα επίπεδα της LDL χοληστερίνης, για να πάρει μια πλήρη εικόνα όλων των λιποπρωτεϊνών και την επίδραση της κατανάλωσης καρυδιών καθημερινά στη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας.

Σε μια υπομελέτη του Walnuts and Healthy Aging Study που διήρκησε δυο χρόνια, όπου εξετάστηκε αν τα καρύδια συμβάλλουν σε υγιή γήρανση του οργανισμού, οι ερευνητές αξιολόγησαν αν η κατανάλωση καρυδιών, ανεξαρτήτως της διατροφής κάποιου ή το που μένει, είχε ωφέλιμη επίδραση στις λιποπρωτεΐνες. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από τον Μάιο του 2012 μέχρι τον Μάιο του 2016 και περιλάμβανε 708 υγιείς συμμετέχοντες ηλικιών 63 μέχρι 79 (68% γυναίκες), από τη Βαρκελώνη και τη Loma Linda της Καλιφόρνιας.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δυο ομάδες, ενεργής παρέμβασης και ελέγχου. Οι συμμετέχοντες στην ομάδα παρέμβασης πρόσθεσαν μισό φλιτζάνι καρύδια στην καθημερινή τους διατροφή, ενώ οι συμμετέχοντες στην ομάδα ελέγχου απείχαν από την κατανάλωση καρυδιών. Έπειτα από δύο χρόνια, ελέγχθηκαν τα επίπεδα χοληστερίνης των συμμετεχόντων και η συγκέντρωση και αναλύθηκε το μέγεθος των λιποπρωτεϊνών.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι στα 2 χρόνια, οι συμμετέχοντες στην ομάδα που κατανάλωνε καρύδια παρουσίαζαν χαμηλότερα επίπεδα LDL χοληστερίνης, κατά μέσο όρο 4,3 mg/dL και ολική χοληστερίνη κατά μέσο όρο 8,5 mg/dL. Η καθημερινή κατανάλωση καρυδιών μείωσε επίσης τον αριθμό των συνολικών LDL σωματιδίων κατά 4,3% και των μικρών LDL σωματιδίων κατά 6,1%. Αυτές οι αλλαγές στη συγκέντρωση και τη σύνθεση των LDL σωματιδίων σχετίζονται με μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Ακόμη μειώθηκε και η IDL, πρόδρομος της LDL και τέλος, η πτώση της LDL ήταν μεγαλύτερη στους άντρες απ’ ό,τι στις γυναίκες (7,9% και 2,6% αντίστοιχα). Κι αν ανησυχείτε για τις θερμίδες και την πρόσληψη βάρους, να σας πούμε ότι στο πλαίσιο της μελέτης, δεν παρατηρήθηκε κάτι τέτοιο.

Με την αρχή της νέας σεζόν, λοιπόν, ας βάλουμε και τα καρύδια στο πρόγραμμα!



Post a Comment

Αφήστε το μήνυμά σας, το σχόλιο ή τις παρατηρήσεις σας.

Νεότερη Παλαιότερη