Ο «Γαλαξίας» του Μίκη Θεοδωράκη στο Μέγαρο Μουσικής

 Η παγκόσμια προσωπικότητα του Μίκη Θεοδωράκη, η πολυσήμαντη προσφορά του στη μουσική και στις τέχνες, η πολιτική του δράση, η διεθνής του απήχηση, καθώς και η ιδιαίτερη σχέση του με το Μέγαρο Μουσικής, αποκαλύπτονται στην επετειακή έκθεση «Ο γαλαξίας μου», που εγκαινίασε χθες, Δευτέρα 7 Ιουνίου, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.


Την έκθεση που περιλαμβάνει πρωτότυπα ντοκουμέντα του Αρχείου Μίκη Θεοδωράκη τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά στους επισκέπτες, οργανώνουν το ΥΠΠΟΑ, ο Σύλλογος «Οι Φίλοι της Μουσικής» και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, προς τιμήν των 96 χρόνων ζωής και δημιουργίας του Μίκη Θεοδωράκη.

Ακολουθεί η ομιλία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη:

«Κυρίες και κύριοι,

Η αποψινή βραδιά αποτελεί μια ξεχωριστή στιγμή για όλους τους φίλους της μουσικής. Για όλους όσους έχουν συνεργαστεί με τον μεγάλο μας δημιουργό, για όλους εκείνους που φέρουν τη βαριά ευθύνη της προστασίας και ανάδειξης του αρχείου του Μίκη Θεοδωράκη.

Θα έλεγα ότι πάντοτε και φυσικά και απόψε ο Μίκης, αν και απών, γίνεται μια αόρατη μαγική κλωστή που συνδέει όλους τους Έλληνες, όπου κι βρίσκονται, με την Ελλάδα. Για τον Μίκη Θεοδωράκη η επετειακή έκθεση που εγκαινιάζουμε απόψε αποτελεί ένα ακόμα αστέρι στη σχεδόν ενός αιώνα μουσική διαδρομή του, μια διαδρομή γεμάτη με τόσα πολλά «αστέρια», ώστε να συνθέτουν έναν ολόκληρο «γαλαξία» στη μουσική του σύμπαντος: Τον Γαλαξία  του Μίκη.

Αυτούς τους «μουσικούς γαλαξίες», όπως ο Μίκης Θεοδωράκης είχε πει, παλιότερα, μιλώντας για το έργο του, εμπιστεύθηκε ο ίδιος στη μεγάλη και συνεχώς αναπτυσσόμενη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» για περισσότερα από 20 χρόνια  τώρα.

Για να γιορτάσουμε τα 96 χρόνια ζωής και προσφοράς του Μίκη στη μουσική, στην Τέχνη, στα Γράμματα στην Ελλάδα, στον Ελληνισμό, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και τη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη», με τη συγκεκριμένη επετειακή έκθεση, επιχειρεί να φωτίσει τις πολυποίκιλες πλευρές της μουσικής και πολιτικής του φυσιογνωμίας.

Για πρώτη φορά έχουν οι επισκέπτες την ευκαιρία να δουν από κοντά ένα μέρος από το αξεπέραστο, σε μοναδικότητα και πλούτο, αρχείο του Μίκη Θεοδωράκη. Μέσα από τα πρωτότυπα ντοκουμέντα του Αρχείου, ο επισκέπτης συναντά το μοναδικό άνθρωπο που κρύβεται πίσω από τον θησαυρό των τραγουδιών του. Θα χαρεί τη μουσική ιδιοφυΐα του και ταυτόχρονα θα «διαβάσει» μερικά κεφάλαια από την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας.

Η μουσική του που συγκίνησε και συγκινεί εκατομμύρια πολίτες, σε όλο τον κόσμο, έχει εμπνεύσει  τους αγώνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπου γης. Έχει στηρίξει απελευθερωτικούς αγώνες ενάντια σε ανελεύθερα καθεστώτα. Υπέρμαχος της ειρήνης, ο Μίκης, και ενορχηστρωτής της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών, στο έργο του προβάλει την πατριωτική ιδεολογία, καθώς είναι ο μέγας εκφραστής των αγώνων και των αγωνιών των Ελλήνων.

Κυρίες και κύριοι,

Με το έργο του ο Μίκης Θεοδωράκης επηρέασε την εξέλιξη της μουσικής. Χάρισε έμπνευση και έδωσε μουσική ταυτότητα στην Ελλάδα του 20ού αιώνα. Το συμφωνικό του έργο, η μελοποιημένη ποίηση, η μουσική για το θέατρο και το σινεμά, οι όπερες και τα μπαλέτα μέχρι και το λαϊκό τραγούδι, που συνδέεται με τους αγώνες, τα χρόνια της εξορίας, την πολιτική και τη συγγραφική του δράση, έχει αγαπηθεί από όλους τους Έλληνες, και όχι μόνο.

Η φήμη του Μίκη Θεοδωράκη ξεπερνά τα σύνορα της Ελλάδας. Το έργο του, η ζωή του, η πολιτική δράση του είναι πέρα από όρια τοπικά, χρονικά. Κανείς δεν θα τολμήσει να τα εντάξει σε κατηγορίες. Ο χρόνος είναι ο μεγάλος σύμμαχος του έργου του, αφού καθώς κυλάει κερδίζει την πάλη του με την διαχρονία και την διαχρονικότητα.

Η έκθεση «Ο Γαλαξίας του Μίκη» αποτελεί την δική μας ευκαιρία να τιμήσουμε τον Άνθρωπο, τον Αγωνιστή, τον Μεγάλο Δημιουργό Μίκη Θεοδωράκη. Κυρίως, να του εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας που τα τραγούδια του δεν μας άφησαν να αισθανθούμε ποτέ μόνοι και αποκομμένοι από την ομορφιά της χώρας μας. Να του πούμε σήμερα πόσο υπερήφανους μας έχει κάνει, που η μουσική στέλνει το φως της Ελλάδας στον κόσμο όλο.

Τον διαβεβαιώνουμε ότι το ιδιοφυές μουσικό έργο του το οποίο αφήνει παρακαταθήκη στην Ελλάδα,  θα συνδέει, σε όλους τους καιρούς, σε όλες τις εποχές τους Έλληνες με τον ελεύθερο κόσμο».

Η έκθεση «Ο γαλαξίας μου» σε επιμέλεια της αρχιτέκτονα-μουσειολόγου Ερατώς Κουτσουδάκη, φωτίζει σχεδόν έναν αιώνα διαδρομής του Μίκη Θεοδωράκη. Διαρθρώνεται σε 16 θεματικές ενότητες που καλύπτουν πτυχές της ζωής και του έργου του, βιώματα και συναισθήματα και παρουσιάζονται σε ισάριθμους ειδικά διαμορφωμένους χώρους. Σε αυτήν εκτίθενται για πρώτη φορά τα πρωτότυπα ντοκουμέντα του αρχείου του μεγάλου συνθέτη, πλαισιωμένα από σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό. Ας σημειωθεί ότι το πλήρες αρχείο του συνθέτη  αποτελείται από περισσότερα από 100.000 φύλλα και περιλαμβάνει χειρόγραφες παρτιτούρες, πρωτότυπα κείμενα, προγράμματα, αποκόμματα Τύπου, φωτογραφίες, έντυπα, αφίσες, μετάλλια, κ.ά.

Η έκθεση πραγματοποιείται από τις 8 Ιουνίου έως τις 31 Ιουλίου και από 1 Σεπτεμβρίου έως 30 Οκτωβρίου, στο φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με ελεύθερη είσοδο.



Post a Comment

Αφήστε το μήνυμά σας, το σχόλιο ή τις παρατηρήσεις σας.

Νεότερη Παλαιότερη