Αποκαθίσταται ο Ι. Ν. Αγίας Παρασκευής Χαλκίδας


  ​Προγραμματική σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης για την αποκατάσταση του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Χαλκίδας συνυπέγραψαν η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος.

Η Προγραμματική Σύμβαση υπεγράφη σήμερα, Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου, στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, παρόντος και του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ευβοίας Γιώργου Κελαϊδίτη.

Ο Ιερός ναός της Αγίας Παρασκευής της Χαλκίδας, κηρύχθηκε το 1921 ως «προέχον βυζαντινό μνημείο». Είναι το σημαντικότερο σωζόμενο μεσαιωνικό μνημείο της πόλης και ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία της περιόδου της Φραγκοκρατίας σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Βρίσκεται στο νότιο τμήμα της συνοικίας «Κάστρο» της Χαλκίδας, η οποία αποτελούσε ως τις αρχές του 20ου αι. οχυρωμένο τμήμα της μεσαιωνικής και νεώτερης πόλης.

Το μνημείο αποτελεί σύμβολο της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου και η παρέμβαση κρίνεται σκόπιμη, δεδομένου ότι το μνημείο βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμορροπίας. Με την ολοκλήρωση των εργασιών το συγκρότημα θα καταστεί ασφαλές επισκέψιμο μνημείο και πλήρως λειτουργικό ανακτώντας το μνημειακό του χαρακτήρα.

Το έργο: "Αποκατάσταση του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Χαλκίδας" με προϋπολογισμό 4.700.000 ευρώ και χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, θα υλοποιηθεί με επίβλεψη της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του ΥΠΠΟΑ.

Εκ της μελέτης προβλέπονται οι ακόλουθες εργασίες: 

Συστηματική ανασκαφή στον βόρειο και νότιο περίβολο του ναού με συντήρηση των τυχόν ευρημάτων, έλεγχος και ενίσχυση της θεμελίωσης της τοιχοποιίας, αποξήλωση όλων των νεότερων δομικών ενισχύσεων, διατήρηση, συντήρηση και ενίσχυση της μοναδικής παλαιάς στέγης του Πρεσβυτερίου, συντήρηση του παλαιού ξύλινου πατώματος και στηθαίου στο γυναικωνίτη, κατασκευή κουφωμάτων.

Συντήρηση των λίθινων λαξευτών μεσαιωνικών κατασκευών του μαρμάρινου τέμπλου, συντήρηση του ξυλόγλυπτου εξοπλισμού, ανάδειξη ανασκαφικών ευρημάτων και εγκατάσταση νέου συστήματος θέρμανσης/ψύξης.

Μετά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη δήλωσε: "Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχτήκαμε σήμερα στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο και τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος κ. Φάνη Σπανό, προκειμένου να υπογράψουμε την προγραμματική σύμβαση για την αποκατάσταση του Ναού Αγίας Παρασκευής Χαλκίδος. Ένα έργο σημαντικό σε ένα μνημείο εξέχουσας σημασίας, την Αγία Παρασκευή.

Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού ασχολούνται αρκετά χρόνια προκειμένου να αποκαταστήσουν τις βλάβες και τις σύγχρονες επεμβάσεις καθώς και την αρχική μορφή στο μνημείο. Η Αγία Παρασκευή δεσπόζει όχι μόνο στο χώρο στην πόλη της Χαλκίδας, αλλά και στην καρδιά των κατοίκων της. Μία χρόνια εκκρεμότητα αποκαθίσταται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, μέσα από την Προγραμματική Σύμβαση, χάρη στη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Με την ευθύνη των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού ένα σημαντικό έργο μπαίνει στην τελική του ευθεία».

«Ο ιερός ναός της Αγ. Παρασκευής εκτός από έδρα της πολιούχου της Χαλκίδας είναι το σημαντικότερο σωζόμενο μεσαιωνικό μνημείο της πόλης και ένα από τα πλέον εξέχοντα της περιόδου της Φραγκοκρατίας, στην Ελλάδα. Αναλάβαμε ευθύνη έναντι της πολυδιάστατης αξίας της Αγίας Παρασκευής, και έχοντας εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση, προσβλέπουμε πλέον στην άρτια και ταχεία υλοποίηση του έργου», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός.

Ακολούθως, ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος δήλωσε: 

«Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος και πολύ χαρούμενος, γιατί σήμερα υπογράψαμε την Προγραμματική Σύμβαση για τον Ιερό Ναό της Πολιούχου μας, της Αγίας Παρασκευής της Χαλκίδος, για αυτό το ιστορικό και ιερό μνημείο που τόσο πολύ αγαπάει ολόκληρη η περιοχή. Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στην κυρία Μενδώνη, η οποία έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και πολύ μεγάλη αγάπη και ήρθε προσωπικά αρκετές φορές για να δει τα πράγματα από κοντά. Σήμερα μας έδωσε αυτή τη μεγάλη χαρά. Όπως, επίσης, την ευγνωμοσύνη μου θέλω να εκφράσω στον Περιφερειάρχη μας, τον κ. Φάνη Σπανό, ο οποίος από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του, έθεσε προτεραιότητα στο έργο της Αγίας Παρασκευής. Μάλιστα προθυμοποιήθηκε με όλο το Περιφερειακό Συμβούλιο, να χρηματοδοτήσει το έργο αυτό. Μαζί και με τον Αντιπεριφερειάρχη, τον κ. Γ. Κελαϊδίτη, φέρνουμε ένα πολύ μεγάλο, χαρούμενο μήνυμα, για να το μεταφέρουμε στον λαό της Χαλκίδος. Η Χαλκίδα βρίσκεται αυτές τις ημέρες σε κόκκινο συναγερμό, αλλά για εμάς στην Εκκλησία, το κόκκινο είναι χρώμα αναστάσιμο. Πιστεύω ότι η Αγία Παρασκευή, ευχαριστημένη, γιατί επιτέλους, μετά από πολλά χρόνια αγώνων, θα δει τον οίκο της, το σπίτι της που είναι και σπίτι όλων μας να ανακαινίζεται, θα πρεσβεύσει ώστε να απαλλαγούμε και από αυτόν τον πειρασμό. Θέλω να την παρακαλέσω ιδιαιτέρως, να προστατεύει την Υπουργό μας, η οποία είναι τόσο ευαίσθητη για όλα τα έργα της πατρίδος μας και τόσο πολύτιμη για αυτό το έργο, το οποίο προσφέρει».

Post a Comment

Αφήστε το μήνυμά σας, το σχόλιο ή τις παρατηρήσεις σας.

Νεότερη Παλαιότερη