Το ανεξερεύνητο σπήλαιο της Ομβριακής Δομοκού


ΣΠΗΛΑΙΟ ΟΜΒΡΙΑΚΗΣ 
Το ανεξερεύνητο σπήλαιο της Ομβριακής Δομοκού, ανακαλύφθηκε τυχαία τη δεκαετία του 1970.
Βρίσκεται στην ορεινή ζώνη της ανατολικής Ελλάδας και στην κεντρική Όθρυ, ένα περίπου χιλιόμετρο βόρεια της Ομβριακής,  δυτικά της Τσέρνης περί τα 1.200μ. και σε υψόμετρο 600μ., κοντά στη θέση «Μακροχώραφο».
Τα στρώματα της ζώνης αυτής περιλαμβάνουν κυρίως ανωκρητιδικούς ασβεστολίθουςσχιστόλιθους και ψαμμίτες του λιθανθρακοφόρου, ιουρασικούς και παλαιοκρητιδικούς σχιστόλιθους, ασβεστόλιθους του ανωτέρου κρητιδικού και ηωκαινική φλύσχη. 
Εντός αυτών υπάρχουν επίσης και εκρηξιγενείς κερατοφύρες και κερατοφυρικοί τόφφοι του παλαιοζωικού καθώς στη ζώνη αυτή έγιναν ηφαιστιογενείς εκρήξεις κατά το νεογενές και το τεταρτογενές.
Το σπήλαιο έχει πολύχρωμους σταλακτίτες και σταλαγμίτες, είναι όμως μη επισκέψιμο. 
Μετά από προσπάθεια των κατοίκων της κοινότητας και του πολιτιστικού συλλόγου αλλά και λίγων θαρραλέων «εξερευνητών», οι οποίοι μπήκαν σ’ αυτό παρά την πολύ στενή του είσοδο και έβγαλαν κάποιες φωτογραφίες, έγινε ευρύτερα γνωστή η ύπαρξη του σπηλαίου.
Η παραπάνω φωτογραφία δημοσιεύθηκε σε φυλλάδιο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού αλλά και σε τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φθιώτιδας καθώς και στο αξιέπαινο βιβλίο του κυρίου Θ. Ν. Αποστολόπουλου με τίτλο «ΟΜΒΡΙΑΚΗ» το 2001.
Ελπίζουμε στο άμεσο μέλλον με προσπάθεια όλων μας να εξερευνηθεί και γιατί όχι να αξιοποιηθεί, αν αυτό είναι εφικτό, τουριστικά
 

*Δημήτρης Β. Καρέλης

Συγγραφέας -Αρθρογράφος - Πολιτισμολόγος,

Πτυχιούχος του τμήματος Σπουδών στον Ελληνικό Πολιτισμό

της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του ΕΑΠ.

karelisdimitris@gmail.com


Post a Comment

Αφήστε το μήνυμά σας, το σχόλιο ή τις παρατηρήσεις σας.

Νεότερη Παλαιότερη