Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Ιερά Μονή Καισαριανής


Είκοσι λεπτά με τα πόδια από το Πολυτεχνείο, πάνω στο βουνό του Υμηττού, βρίσκεται το παλιό, περίφημο βυζαντινό μοναστήρι της Καισαριανής, του 11ου αιώνα, το σπουδαιότερο βυζαντινό μοναστήρι του Υμηττού, αφιερωμένο στα Εισόδια της Θεοτόκου, με το παραπλεύρως παρεκκλήσιο του Αγίου Αντωνίου.  Όπως συμβαίνει με την ίδρυση πολλών μονών και εκκλησιών στην Ελλάδα, η μονή Καισαριανής φαίνεται ότι κτίσθηκε στην θέση αρχαίου ιερού, των κλασικών και κυρίως των ρωμαϊκών χρόνων και παλαιοχριστιανικής εκκλησίας. Ο πρώτος χριστιανικός ναός, που ανεγέρθηκε στην περιοχή, βρισκόταν σε ένα κοντινό ύψωμα νοτιοδυτικά του μοναστηριού, με πανοραμική θέα στον Σαρωνικό. Επρόκειτο για μια βασιλική του 5ου-6ου αιώνος μ.Χ., τα ερείπια της οποίας είναι ορατά ακόμα και σήμερα στη θέση Φραγκομονάστηρο. Η μονή ήταν σταυροπηγιακή, διατηρούσε δηλαδή την ανεξαρτησία της από τη Μητρόπολη των Αθηνών και υπαγόταν απ’ ευθείας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, ως το 18ο αιώνα. Οι τοιχογραφίες του καθολικού της Μονής Καισαριανής δεν ανήκουν στη βυζαντινή περίοδο, καθώς έγιναν αργότερα, την εποχή της οθωμανικής κυριαρχίας. Η βιβλιοθήκη της ήταν φημισμένη και περιείχε κατά πάσα πιθανότητα έγγραφα που προέρχονταν από βιβλιοθήκες της αρχαιότητας. Το λουτρό της Μονής Καισαριανής είναι ιδιαίτερα σημαντικό, όχι μόνο γιατί είναι το παλαιότερο, αλλά και γιατί σώζεται σε καλύτερη κατάσταση από άλλα αντίστοιχα. Το 16ο αιώνα, το λουτρό της Μονής Καισαριανής μετατράπηκε σε ελαιοτριβείο. Γι αυτό βλέπουμε σήμερα τις μεγάλες μυλόπετρες, οι οποίες χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή του λαδιού. Το εισόδημα των μοναχών στηριζόταν στην παραγωγή των ελαιόδεντρων, των αμπελιών και των μελισσιών τους. Η μονή έφερε εξ αρχής το όνομα Καισαριανή, ο δε τύπος Συριανή (εξ αυτού Συργιανή-Συριγιανή), προήλθε εκ παρετυμολογίας στο στόμα του λαού. Το 1950 η Μονή Καισαριανής, εκτός από το Καθολικό, ήταν ένας άμορφος σωρός ερειπίων. Η αναδάσωση της περιοχής από την «Φιλοδασικήν Ένωσιν Αθηνών», η αναδημιουργία του φυσικού φυτικού πλαισίου του Μνημείου, έφερε ως συνέχεια τη σκέψη της αναστηλώσεως της Μονής. Η πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη και αναστήλωση της Ιεράς Μονής Καισαριανής συνετελέσθη κατά τα έτη 1952-55 με επιμέλεια και χρηματοδότηση της Φιλοδασικής Εταιρείας σε συνεργασία πάντα με την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Προβλήματα, όμως, εξακολούθησαν να υπάρχουν και για το λόγο αυτό το 2007 ξεκίνησαν έργα αναστήλωσης μεγάλης έκτασης.
Σήμερα ο χώρος του μοναστηριού είναι επισκέψιμος, ενώ η κατάφυτη περιοχή είναι πόλος έλξης για τους κατοίκους του Άστεως, για ένα Κυριακάτικο περίπατο αναψυχής.

Δημήτρης Β. Καρέλης
25/2/2020

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

Η Μονή Ελεούσης Ξυνιάδος Δομοκού, εόρτασε την εύρεση της Ιεράς Εικόνος

Την εύρεση της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας Ελεούσης στην ομώνυμη Ιερά Μονή της Ξυνιάδος εόρτασε η Ιερά Μητρόπολη μας κατά το διήμερο 20 και 21 Ιουνίου με κάθε λαμπρότητα και τη συμμετοχή χιλιάδων προσκυνητών από την Θεσσαλία και άλλα διαμερίσματα της Ελλάδος, οι οποίοι ιδιαιτέρως ευλαβούνται την Παναγία Ελεούσα. Ο φετινός εορτασμός πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβαΐδος κ. Πορφυρίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου. Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον οποίο εχοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Θηβαΐδος με τη συμμετοχή πολλών Ιερέων από την Φθιώτιδα και από άλλες Μητροπόλεις που εν τω μεταξύ είχαν έρθει με πολλά λεωφορεία.   Κατά την διάρκεια της αρτοκλασίας που έγινε στη φιάλη της Ιεράς Μονής ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Νικόλαος προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο κ. Πορφύριο, τον ευχαρίστησε για την παρουσία του και αφού αναφέρθηκε δι’ ολίγον στην ιστορία της ιεράς Εικόνος τον παρεκάλεσε να κηρύξει τον …