Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Δημήτρης Ζάχος: SOS: Μια ιστορική γέφυρα κινδυνεύει στη Μακρυρράχη Δομοκού

SOS: ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΓΕΦΥΡΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ
Στο ΒΔ τμήμα της παλιάς λίμνης Ξυνιάδος τα βουνά Κούμαρος και Ξεροβούνι σχηματίζουν κοιλάδα.                                                                                                                                                            Εκεί όπου υπάρχει υπόγεια εκροή των νερών της λίμνης προς τον παραπόταμο «Πέντε-μύλοι» βρίσκεται μια πετρόχτιστη περίτεχνη τοξωτή γέφυρα. Πρόκειται για μια γέφυρα μοναδική στην επαρχία μας, πανέμορφο στολίδι, που γεφυρώνει το διερχόμενο ποτάμι  της παλιάς λίμνης.          Σε μια πρόσφατη επίσκεψή μου διαπίστωσα με μεγάλη μου λύπη ότι έχει εγκαταλειφθεί και κινδυνεύει ώρα την ώρα να καταρρεύσει. Οι κάτοικοι της περιοχής μας και όλοι οι Έλληνες γενικότερα κινδυνεύουν να στερηθούν ένα ιστορικό γεφύρι τεκμήριο ιστορικής αφήγησης. Σε παλαιότερες εκκλήσεις μου, σε μια προσπάθεια να επέμβουν οι αρμόδιοι ώστε να μην καταστραφεί αυτό το ξεχωριστό μνημείο της επαρχίας μας και να ανακηρυχθεί διατηρητέο για να αξιοποιηθεί τουριστικά απάντηση δεν έλαβα ποτέ!!!   Το ότι η γέφυρα βρίσκεται ακόμα όρθια οφείλεται κατά πολύ στην συντήρηση που της έγινε πριν πολλά χρόνια από δυο σπάνιους και ευαίσθητους συμπατριώτες μας τον στρατηγό ΔΗΜΗΤΡΙΟ Ε. ΚΟΥΤΣΙΚΑ και τον αδελφό του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ Ε. ΚΟΥΤΣΙΚΑ από την Μακρυράχη.
Με την κατασκευή του Ε 65  το ιστορικό μας γεφύρι επιβαρύνθηκε περαιτέρω. Δεν σκέφτηκαν οι εργολάβοι του Ε65 να το προστατέψουν. Απεναντίας  διοχέτευσαν όλα τα νερά να περνούν χωρίς έλεγχο  απ’ αυτό. Καμία πρόβλεψη αν το ιστορικό μας μνημείο θα επηρεαστεί από την άνοδο της στάθμης των υδάτων Όμως και οι αρμόδιοι φορείς αδιαφόρησαν.  Θεωρώ λοιπόν ότι είναι επείγουσα η προσαρμογή στα νέα δεδομένα και απαραίτητα χρειάζεται πολιτική στήριξη για να σωθεί το ιστορικό αυτό μνημείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.                                                                      Απαιτείται επειγόντως η διεξαγωγή έρευνας και χάραξη κατάλληλης πολιτικής στρατηγικής με κεντρικό πλαίσιο την ευαισθητοποίηση των πολιτών και ανάληψη μέτρων προστασίας για την αντιμετώπιση του κινδύνου Η έννοια ενός ιστορικού μνημείου δεν καλύπτει μόνο το μεμονωμένο αρχιτεκτονικό  έργο, αλλά και την αστική ή αγροτική τοποθεσία που μαρτυρεί έναν ιδιαίτερο πολιτισμό, μια ενδεικτική εξέλιξη ή ένα ιστορικό γεγονός. Αυτό ισχύει όχι μόνο για τις μεγάλες δημιουργίες αλλά και για τα ταπεινά έργα που με τον καιρό απέκτησαν πολιτιστική σημασία. Τα μνημειακά έργα των Λαών στέκονται σήμερα σαν ζωντανές μαρτυρίες της μακρόχρονης  παραδόσεώς τους .
Η γέφυρα στολίδι, έργο λαϊκής τέχνης περασμένων εποχών πρέπει να σωθεί!                                     
 Ας ελπίσουμε ότι ο Δήμος Δομοκού θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για μέτρα προστασίας και αναπαλαίωση της γέφυρας.
                                                                                                                                   Δημήτρης Ζάχος 

         

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

Η Μονή Ελεούσης Ξυνιάδος Δομοκού, εόρτασε την εύρεση της Ιεράς Εικόνος

Την εύρεση της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας Ελεούσης στην ομώνυμη Ιερά Μονή της Ξυνιάδος εόρτασε η Ιερά Μητρόπολη μας κατά το διήμερο 20 και 21 Ιουνίου με κάθε λαμπρότητα και τη συμμετοχή χιλιάδων προσκυνητών από την Θεσσαλία και άλλα διαμερίσματα της Ελλάδος, οι οποίοι ιδιαιτέρως ευλαβούνται την Παναγία Ελεούσα. Ο φετινός εορτασμός πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβαΐδος κ. Πορφυρίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου. Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον οποίο εχοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Θηβαΐδος με τη συμμετοχή πολλών Ιερέων από την Φθιώτιδα και από άλλες Μητροπόλεις που εν τω μεταξύ είχαν έρθει με πολλά λεωφορεία.   Κατά την διάρκεια της αρτοκλασίας που έγινε στη φιάλη της Ιεράς Μονής ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Νικόλαος προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο κ. Πορφύριο, τον ευχαρίστησε για την παρουσία του και αφού αναφέρθηκε δι’ ολίγον στην ιστορία της ιεράς Εικόνος τον παρεκάλεσε να κηρύξει τον …