Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μπακαλιάρος σκορδαλιά


ΥΛΙΚΑ

Για το μπακαλιάρο

1,5 κιλά μπακαλιάρο φιλέτο υγράλατο
Φρέσκο νερό
λίγο αλεύρι για πανάρισμα σπορέλαιο για τηγάνισμα

Για τη σκορδαλιά

1 κιλό πατάτες καθαρισμένες
5 - 6 σκελίδες σκόρδο
ελαιόλαδο
ξύδι
αλάτι - πιπέρι
κρεμμύδι φρέσκο ψιλοκομμένο
μαϊντανό ψιλοκομμένο

Κουρκούτι για 1,5 κιλό μπακαλιάρο

500 γρ. νερό σε θερμοκρασία δωματίου
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτάκι μικρό μπύρα σε θερμοκρασία δωματίου 330γρ.
4 φακελάκια μαγιά ξερή
2 καλές πρέζες ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το μπακαλιάρο

Ξαλμυρίζουμε το ψάρι για 2 - 3 μέρες (Βάζουμε το ψάρι σε ένα μπολ και το καλύτουμε με νερό και λίγο αλάτι το οποίο αλλάζουμε συχνά). Στεγνώνουμε καλά το ψάρι. Αφαιρούμε το δέρμα από το ψάρι με προσοχή τραβώντας από τη μεριά της ουράς προς το κεφάλι με τα χέρια. Βάζουμε ένα βαθύ τηγάνι με πολύ σπορέλαιο στη φωτιά μέχρι το λάδι να φτάσει τους 180 βαθμούς. Κόβουμε το μπακαλιάρο σε κομμάτια της αρεσκείας μας (προσοχή να είναι ίδια σε μέγεθος και πάχος για να τηγανιστούν ομοιόμορφα).Το κάθε κομμάτι το βουτάμε σε αλεύρι, το τινάζουμε να φύγει το επιπλέον και μετά το βουτάμε στο κουρκούτι. Τηγανίζουμε μέχρι να χρυσίσει γυρίζοντάς το αν χρειαστεί.

Για τη σκορδαλιά

Βράζουμε τις πατάτες μπόλικο αλατισμένο νερό. Τις αφήνουμε να στραγγίξουν καλά αλλά να μην κρυώσουν. Αν θέλουμε να την κάνουμε τη σκορδαλιά μας βράζουμε τα σκόρδα 5 λεπτά σε λίγο γάλα. Χτυπάμε το σκόρδο στο μούλτι με 1/2 κούπα ελαιόλαδο και κρατάμε το μείγμα στην άκρη. Πολτοποιούμε τις πατάτες με το ειδικό εργαλείο ή τις περνάμε από το πρες πουρέ. Προσωπικά προτιμώ τη σκορδαλιά μου με κομματάκια πατάτας οπότε δεν τις διαλύω εντελώς. Προσθέτουμε σιγά σιγά λάδι από το μείγμα με το σκόρδο, ξύδι, αλάτι και πιπέρι και δοκιμάζουμε συχνά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον ελαιόλαδο χωρίς σκόρδο αν αυτό μας φαίνεται αρκετό. Να έχουμε υπόψη μας ότι το σκόρδο θέλει λίγο προσοχή μιας και όσο περνάει η ώρα αυξάνεται η έντασή του. Στο τέλος προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι και τον μαιντανό. Άν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε λίγο καρύδι!
Για το κουρκούτι

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μπύρα με τη μαγιά και τη ζάχαρη. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι. Ενώνουμε τα δύο μείγματα ανακατεύοντας καλά με ένα πιρούνι ή με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Διατηρούμε εκτός ψυγείου μέχρι να αναπτυχθεί η μαγιά για 1 - 2 ώρες και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε αμέσως μετά.
ΑΝ ΒΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΜΠΕΙΚΙΝ ΠΑΟΥΤΕΡ


ΠΗΓΗ


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή



-->

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ (βίντεο)

clip : ΑΠΟ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΝΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ