Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τα κρασιά με φελλό θεωρούνται καλύτερα απο αυτά με βιδωτό πώμα

Τα εμφιαλωμένα με φελλό κρασιά θεωρούνται πιο ποιοτικά, κατά  15% σε σχέση από εκείνα που κλείνουν με βιδωτό πώμα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατου επιστημονικού πειράματος. Στο πλαίσιο του πειράματος, που διεξήχθη από τον καθηγητή Charles Spence στο Πανεπιστημίο της Οξφόρδης, ζητήθηκε από 140 συμμετέχοντες να βαθμολογήσουν όμοια κρασιά εμφιαλωμένα με φελλό  ή με βιδωτό πώμα.
Αρχικά, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να δοκιμάσουν και να βαθμολογήσουν ένα κρασί, α) αφού άκουσαν το ποπ! του ανοίγματος ενός μπουκαλιού με φελλό και β) αφού άκουσαν  να ανοίγει ένα βιδωτό, μεταλλικό πώμα.
Στη συνέχεια τους ζητήθηκε να ανοίξουν και τα δύο μπουκάλια με ένα τιρμπουσόν ή με τα χέρια τους και να βαθμολογήσουν τα κρασιά ξανά. Κατά τη διάρκεια του πειράματος οι συμμετέχοντες δεν γνώριζαν ότι τους σέρβιραν πανομοιότυπα κρασιά.

Συνολικά, οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν το ίδιο κρασί με 15% καλύτερη ποιότητα όταν σερβιρίστηκε αυτά με φελλό σε σύγκριση με το βιδωτό πώμα. Το κρασί με  φελλό βαθμολογήθηκε επίσης ως 20% πιο κατάλληλο για μια γιορτή και κατά 16% σχετικό με μια εορταστική διάθεση.

"Οι αισθήσεις μας είναι εγγενώς συνδεδεμένες με αυτό που ακούμε, βλέπουμε και αισθανόμαστε και έχει τεράστιο αντίκτυπο σε αυτό που δοκιμάζουμε.Ο ήχος και η θέα ενός φελλού που βγαίνει θέτει τις προσδοκίες μας πριν το κρασί αγγίξει ακόμη τα χείλη μας, και αυτές οι προσδοκίες στη συνέχεια προδιαθέτουν την επακόλουθη γευστική μας εμπειρία", δήλωσε ο Charles Spence.
"Αυτά τα αποτελέσματα τονίζουν τη σημασία που έχει το πώμα στη γευστική εμπειρία ενός κρασιού και τη σαφή σχέση μεταξύ φελλού και ποιότητας στο υποσυνείδητό μας", πρόσθεσε. Ο φελλός έπεσε στις προτιμήσεις των οινοπαραγωγών, λόγω των προβλημάτων που δημιουργούσε το TCA στο παρελθόν. Δείτε εδώ τι εννοούμε όταν λέμε ότι ένα κρασί «έχει φελλό»:

Μπορούμε να πιούμε ένα φελλομένο κρασί;

Σύμφωνα με την Amorim, με βάση τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν στο διαγωνισμό οινογνωσίας Concours Mondial de Bruxelles, το 2012 μόνο το 0,8% από  6.289 κρασιά που δοκιμάστηκαν είχε TCA. Το 2015 ο αριθμός τους μειώθηκε στο 0,2%.

http://www.krasiagr.com

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

Η Μονή Ελεούσης Ξυνιάδος Δομοκού, εόρτασε την εύρεση της Ιεράς Εικόνος

Την εύρεση της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας Ελεούσης στην ομώνυμη Ιερά Μονή της Ξυνιάδος εόρτασε η Ιερά Μητρόπολη μας κατά το διήμερο 20 και 21 Ιουνίου με κάθε λαμπρότητα και τη συμμετοχή χιλιάδων προσκυνητών από την Θεσσαλία και άλλα διαμερίσματα της Ελλάδος, οι οποίοι ιδιαιτέρως ευλαβούνται την Παναγία Ελεούσα. Ο φετινός εορτασμός πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβαΐδος κ. Πορφυρίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου. Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον οποίο εχοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Θηβαΐδος με τη συμμετοχή πολλών Ιερέων από την Φθιώτιδα και από άλλες Μητροπόλεις που εν τω μεταξύ είχαν έρθει με πολλά λεωφορεία.   Κατά την διάρκεια της αρτοκλασίας που έγινε στη φιάλη της Ιεράς Μονής ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Νικόλαος προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο κ. Πορφύριο, τον ευχαρίστησε για την παρουσία του και αφού αναφέρθηκε δι’ ολίγον στην ιστορία της ιεράς Εικόνος τον παρεκάλεσε να κηρύξει τον …