Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΜΕΛΜΟΚΕ και ΜΕΛΤ: αυτόνομη λειτουργία και συμφωνία με το ΕΚΠΑ για το ερευνητικό και εκπαιδευτικό έργο του ΜΕΛΜΟΚΕ

Η αναθέρμανση του προβληματισμού για το Μουσείο Ελληνικών Μουσικών Λαϊκών Οργάνων-Κέντρο Εθνομουσικολογίας (ΜΕΛΜΟΚΕ), και η ανάδειξη των πραγματικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει μετά την συνένωσή του με το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης (ΜΕΛΤ), ήρθαν στο προσκήνιο με τη ρύθμιση του άρθρου 19 (παρ.15) που είχε προβλεφθεί στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας.
Με την πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού έγινε γόνιμος διάλογος με τους υπηρεσιακούς παράγοντες και το Σωματείο Εργαζομένων του ΥΠΠΟΑ, και διαμορφώθηκε λύση που διασφαλίζει την αυτόνομη λειτουργία των δύο μουσείων και η οποία θα αποτυπωθεί στον νέο Οργανισμό του ΥΠΠΟΑ. Όπως συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο υπουργών Πολιτισμού και Παιδείας, η απαραίτητη συνεργασία των δύο υπουργείων, και ειδικότερα του ΜΕΛΜΟΚΕ με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών και το Εργαστήριο Εθνομουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), θα καθοριστεί με κοινή υπουργική απόφαση στο νομοσχέδιο για τα Πνευματικά Δικαιώματα που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Μετά από αυτό αποσύρθηκε η σχετική ρύθμιση.
Έτσι διασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία του ΜΕΛΜΟΚΕ ως προς το ερευνητικό και εκπαιδευτικό έργο του, σύμφωνα με τη δωρεά προς το ελληνικό Δημόσιο και τη σχετική απαίτηση του δωρητή Φοίβου Ανωγειανάκη, όπως αυτή εκφράζεται ρητά στο σχετικό κείμενο. Παράλληλα και το ΜΕΛΤ θα μπορέσει αυτόνομα να προσφέρει το έργο του, εν όψει της μεταφοράς του στο νέο χώρο της «Αυλής των Θαυμάτων»

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ (βίντεο)

clip : ΑΠΟ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΝΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ