Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Tο Ασκληπιείο του Δαφνούντος «ανοίγει» το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ρευματικών και Αυτοάνοσων Παθήσεων στη Λάρισα (30/9/2016)

ΤΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΤΟΥ ΔΑΦΝΟΥΝΤΟΣ
‘’ΑΝΟΙΓΕΙ’’ ΤΟ 6ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
ΡΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΑΝΟΣΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΣΤΙΣ 30/9/2016 ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ 

 Μεγάλη τιμή για τον Δήμο Μώλου-Αγίου Κωνσταντίνου και μια ακόμη απόδειξη της σημασίας του μνημείου, αποτελεί η επιλογή της παρουσίασης του Ασκληπιείου του Δαφνούντος που βρίσκεται στον Άγιο Κωνσταντίνο Φθιώτιδας, ως εναρκτήριας ομιλίας στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ρευματικών και Αυτοάνοσων Παθήσεων στη Λάρισα. Η ομιλία, με τίτλο: «Το Ασκληπιείο του Δαφνούντος: ένα αρχαίο ιερό-θεραπευτήριο στην Κεντρική Ελλάδα», θα πραγματοποιηθεί από την Επίτιμη Έφορο Αρχαιοτήτων και ανασκαφέα του Ασκληπιείου κ. Μαρία Φωτεινή Παπακωνσταντίνου στο ξενοδοχείο Larissa Imperial, την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016, ώρα 20.00.
Τα Ασκληπιεία στην αρχαιότητα ήταν λατρευτικά και θεραπευτικά κέντρα, όπου οι πάσχοντες αναζητούσαν την ίασή τους με την θαυματουργή επέμβαση του θεού αλλά και με επιστημονικές μεθόδους. Το Ασκληπιείο του Δαφνούντος είναι το μοναδικό ολοκληρωμένης κάτοψης ιερό του Ασκληπιού στην Κεντρική Ελλάδα και ένα από τα πρωιμότερα και πληρέστερα σωζόμενα Ασκληπιεία στον ελλαδικό χώρο.
Όπως επανειλημμένα έχει επισημανθεί, εκτός από την αρχαιολογική σημασία του, η προνομιακή θέση του πάνω στον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ, στην ευρύτερη περιοχή της λουτρόπολης των Καμένων Βούρλων, επιβάλλει την άμεση αποκατάσταση και ανάδειξή του. Με τον τρόπο αυτό το κοινό, θα έχει την δυνατότητα να περιηγηθεί στο χώρο, να γνωρίσει την ιστορία του και να αντιληφθεί τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας των ιερών του Ασκληπιού στην αρχαιότητα.
Η πολυαναμενόμενη ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ 2014-2020 αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία σε αυτή την κατεύθυνση, προκειμένου αυτό το εξαιρετικής σημασίας στο είδος του αρχαίο μνημείο να λάβει τη θέση που του αρμόζει στο χάρτη των σημαντικών αρχαιολογικών χώρων της Ελλάδας, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα 10 μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας

Αλιάκμονας
Βρίσκεται στη Δ. Μακεδονία και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με μήκος 297 χλμ. και βρίσκεται ολόκληρος σε ελληνικό έδαφος. Οι άλλοι μεγάλοι ποταμοί (Έβρος, Νέστος και Αξιός) πηγάζουν σε ξένα εδάφη. Το όνομά του είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι). Μια αρχαία παράδοση λέει ότι όσα πρόβατα έπιναν νερό από τον Αλιάκμονα άλλαζαν χρώμα και γίνονταν λευκά. Η παράδοση αυτή επιβεβαιώνεται από μια καταγραφή του Λατίνου συγγραφέα Πλινίου (23-79 μ.Χ.), που μεταφρασμένη από τα λατινικά, λέει: «Επίσης στη Μακεδονία, όσοι θέλουν να έχουν πρόβατα άσπρα πηγαίνουν στον Αλιάκμονα, όσοι δε μαύρα στον Αξιόν». Ο Αλιάκμονας, πριν γίνει το φράγμα της εκτροπής του (δεκαετία του 1950), δεν είχε σταθερή κοίτη. Συχνά πλημμύριζε και σχημάτιζε εκτεταμένα έλη. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Βέρνο, Γράμμο και Βόιο, στα σύνορα της χώρας με την Αλβανία, και εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης. Σχεδόν σε όλο…

Κάστρο Πελασγίας (αρχ. Λάρισα Κρεμαστή) (Πελασγία)

Περιγραφή:
Σώζεται οχυρωματικός περίβολος πάχους 2,50 - 2,90 μ., που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φθιωτών Αχαιών, Λάρισας Κρεμαστής. Είναι οικοδομημένος κατά το τραπεζιόσχημο και ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας, χρονολογείται στον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ., και φέρει ανά διαστήματα πύργους, τρεις πύλες και μία πυλίδα (πλάτους 1,36 μ.).
Υπηρεσιακή Μονάδα: ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Τ.Κ. 35013, Πελασγία (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22310 29992
Φαξ: +30 22310 46106
Email: protocol@idepka.culture.gr


Πηγή-->

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ (βίντεο)

clip : ΑΠΟ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΝΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ